به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس، از اوایل سال 1360 سپاه، طرح های عملیاتی را برای شکستن حصر آبادان آماده کرده بود اما به دلیل مخالفت های بسیار نیروی زمینی ارتش و کمبود تجهیزات و نیرو نتوانست این طرح ها را عملی کند. در آن زمان که بنی صدر نخست وزیر بود ارتش و سپاه با یکدیگر همکاری مطلوبی نداشتند.
اختلاف نظر بین ارتش و سپاه در مسائل دفاعی و نحوه جنگیدن با قوای دشمن، فراوان بود و از دلایل این اختلاف، تفکر حاکم در ارتش بود که سپاه را به عنوان نیروی کارآمد رزمی قبول نداشت.
برای به اجرا در آوردن، تحلیل و بررسی طرح عملیات ثامن الائمه حدود 100 جلسه متوالی بین فرماندهان ارتش و سپاه پاسداران در سطوح مختلف برگزار شد که بیشتر این جلسات را اختلاف نظر شدید دو طرف تشکیل می داد.
با حضور لشکر 77، همکاری بین سپاه و ارتش به منظور انهدام و بیرون راندن رژیم بعث عراق از شرق رودخانه کارون افزایش یافت ولی در جلسات بررسی طرح های عملیاتی گاهی اوقات اختلاف نظر تا حد دعوا جلو می رفت.
پس از عزل بنی صدر طرح سپاه برای شکست حصر آبادان در شورای عالی دفاع مورد بررسی و تصویب قرار گرفت. به هر حال، آرام آرام ارتش و سپاه کارکردن با یکدیگر و همکاری در جبهه واحد را یاد گرفتند.
درآخر با ابلاغ طرح مصوب، قرار شد تا در سالگرد آغاز جنگ تحمیلی، عملیات ثامن الائمه با شرکت نیروهای سپاه و لشکر 77 و با پشتیبانی نیروی هوایی به اجرا درآید.
از آنجا که در این تاریخ، هنوز برخی از مهمات مورد نیاز به منطقه عملیاتی نرسیده بود و لشکر 77 هم نیاز به فرصت بیشتری برای آمادگی داشت، گفته می شد که دشمن در آن روز احتمال عملیات قوای ایرانی را می دهد، بنابراین به منظور غافلگیر نمودن دشمن، این عملیات با چند روز تأخیر انجام شد.
در طرح سپاه برای شکست حصر آبادان، استفاده از تاریکی شب و نیز عدم استفاده از آتش تهیه به منظور نیل به غافلگیری پیش بینی شده بود . عملیات ثامن الائمه در ساعت 1 بامداد در تاریخ 5 مهرماه سال 1360 یعنی حدود یک سال پس از آغاز جنگ تحمیلی، و پس از حدود یازده ماه از محاصره شهر آبادان به اجرا درآمد.
عملیات ثامن الائمه تنها 90 روز پس از عزل بنی صدر و پس از دوران پر التهاب حوادث تروریستی ماه های تیر و شهریور انجام شد.
در آن ایام ایران پس از شهادت رئیس جمهور و نخست وزیر، در تب و تاب برگزاری انتخابات جدید ریاست جمهوری در نیمه مهر ماه بود. با توجه به اینکه یکی از واحدهای شرکت کننده در این عملیات یعنی لشکر 77 از استان خراسان به جبهه اعزام شده بود و پاسداران و بسیجیان هم مشتاق اسم امام رضا(ع) بودند، بنابراین نام امام هشتم بر این عملیات گذاشته شد و به "ثامن الائمه" معروف شد. رمز این عملیات " نصرمن الله و فتح قریب" تعیین شد.