به گزارش خبرنگار فرهنگ و هنر دفاعپرس، نشست خبری سی و هفتمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و بیست و هفتمین دوره جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران صبح امروز با هدف تشریح این رویداد ملی و بین المللی در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار شد.
این نشست با حضور و سخنرانی حجتالاسلام محمدعلی مهدویراد دبیر علمی جایزه کتاب سال، احمدعلی حیدری دبیر جایزه جهانی کتاب سال، نیکنام حسینیپور مدیر عامل خانه کتاب و جمعی از مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و موسسه خانه کتاب همراه خواهد بود.
حسینیپور: کتابسوزی هرکجا باشد محکوم است/ کسی نمیتواند برای فرهنگ ایران تصمیم بگیرد
«نیکنام حسینیپور» مدیر عامل خانه کتاب در ابتدای این نشست ضمن تبریک ایام دهه فجر انقلاب، درخصوص کیفت جایزههای این دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: امنیت امروز ما مدیون افرادی مانند شهید سلیمانی است و امیدواریم که راهی که ایشان طراحی کردند توسط جانشینان ایشان ادامه داشته باشد و جبهه مقاومت مانا به راه خود ادامه بدهد.
وی به شطینتهای رئیس جمهور آمریکا اشاره کرد و گفت: ترامپ از هدف قرار دادن ۵۲ نقطه فرهنگی ایران حرف زده بود درحالی که عمر کتابخانههای ما بهاندازه تمام عمر آمریکاست و از این منظر فرهنگ ایرانی زایش داشته است و در دورههایی که مورد هجوم بوده سربرآورده است و کسی نمیتواند برای فرهنگ ایران تصمیم بگیرد.
رئیس خانه کتاب تاکید کرد: در همان آمریکا بود که کتاب همه مسلمانان جهان یعنی قرآن بهآتش کشیده شد که نشان دهنده فرهنگ آنهاست. ما همانطور که آتش زدن کتابهای دینیمان را در غرب و آمریکا محکوم میکنیم، چنین رفتاری در ایران را نیز محکوم میکنیم. در حوزه علوم پزشکی در این مسابقه نزدیک ۴۶ کتاب برگزیده داشتهایم که نشان دهنده حرکت علمی و توجه به دانشهای جدید است.
حسینیپور افزود: کتاب سال جمهوری اسلامی ایران مهمترین جایزه کتاب کشور است که ۳۶ دوره برگزار شده است و در دولتهای مختلف مداومت داشته است. در ۳۶ دوره گذشته بیش از ۳۰۰ هزار مورد داوری و ارزیابی قرار گرفته که ۱۴۰۰ کتاب شایسته بوده که ۳۹ درصد آن برگزیده و ۶۱ درصد ارزیابی شده است. بیشترین آثاری که ارزیابی شده با موضوع ادبیات بوده است و پس از آن موضوعات کودک و نوجوان، دین، تاریخ و جغرافیا، فلسفه و هنر رکورددار بودهاند. بیشترین آثار ما در این جایزه مروبط به علوم کاربردی است، در رتبههای بعدی دین و ادبیات قرار دارند. در حوزه آثار تقدیری نیز بیشترین آثار از علوم کاربردی است.
وی تصریح کرد: افراد مختلفی این جوایز را بردهاند اما ابراهیم دینانی با چهار کتاب، حسن ابراهییزاده، محمد باقر وثوقی بیشترین جایزه را از این جایزه دریافت کردهاند. در حوزه ناشران نیز ناشران دولتی پیشتاز بودهاند و مرکز نشر دانشگاهی با ۵۶، دانشگاه تهران ۵۰ عنوان و در بخش خصوصی نیز انتشارات فرهنگ معاصر برترینها هستند. ناشران دولتی طی ۳۶ دوره بیشترین کتابها را داشتهاند اما به مرور ناشران خصوصی درحال جایگزین شدن است.
رئیس خانه کتاب گفت: از میان آثار ارزیابی شده ۱۳ کتاب برگزیده شده و ۴۱ کتاب شایسته تقدیر خواهیم داشت؛ مراسم اختتامیه ۱۶ بهمن در تالار وحدت انجام خواهد شد. این مراسم با حضور رئیس جمهور محترم خواهد بود. در حوزه کتاب جهانی نیز شش کتاب برگزیده را در حوزههای ایران شناسی و اسلام شناسی خواهیم داشت.
مهدویراد: سیطره کمیت کتاب ادامه دارد/ سرقت ادبی وجود داشت
در ادامه حجتالاسلام محمدعلی مهدویراد دبیر علمی جایزه کتاب سال گفت: سبک ارزیابی و نقد و بررسی کتابهای این جایزه همانند سالهای گذشته بوده است. روشن است که ما هر سال کتابهای سال قبل را بررسی میکنیم لذا از از فروردین ۹۷ تا اسفند همه عناوین کتابها را بررسی کردهایم. این کتابها باید در ایران منتشر شده باشد و هر کتابی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز گرفته باشد در محدوده این جایزه خواهد بود.
وی گفت: طی سالهای گذشته کتابها از طریق فراخوان جمعآوری میشود اما چند سالی است که این آثار از طریق خانه کتاب جمعآوری میشود. ۴۶۲۵۴ کتاب چاپ اول در سال ۱۳۹۷ داشتهایم. ۷۴۷۳ که ۲۱۳ کتاب به مرحله داوری رسید و سپس اگر کتابی بین ۸۰ تا ۹۰ امتیاز داشته باشد تقدیری و بالاتر از این میزان امتیاز آنها برگزیده خواهد بود. آنچه که امسال به مرحله نهایی رسیده روز چهارشنبه اعلام خواهد شد.
دبیر علمی جایزه کتاب سال تصریح کرد: امسال نظیر سالهای گذشته جایزههای کتاب، سیطره کمیت را شاهد بودیم اما بهلحاظ محتوا اتفاقی نیفتاده و حتی مشکلاتی داریم و در جشنوارههای فارابی و کتاب حوزه نیز این مشکلات را داشتیم. سرقتهای ادبی و بیادبی همچنان در گستره کتابها وجود دارد.
مهدویراد تاکید کرد: هیچ اثری را طی پنج سال گذشته بخاطر گرایش خاصی از داوری کنار نگذاشتهایم.
در ادامه «احمدعلی حیدری» دبیر جایزه جهانی کتاب سال گفت: ما دوره ۲۷ این جایزه را امسال با بیش از دو هزار کتاب از کشورهای مختلف با دو محور مطالعات ایرانی و اسلامی برگزار میکنیم. امسال از آلمان، چین، فنلاند و روسیه برندگانی داریم که روز چهارشنبه از دست رئیس جمهور جایزه خواهند گرفت.
وی گفت: ماه گذشته جایزه منطقهای هند را برگزار کردیم که شامل کتابهای چاپ شده سال ۲۰۰۱۶ درخصوص مطالعات ایران بود و سال ۲۰۲۰ این جایزه را به کشور چین میبریم چراکه دایره مطالعات در این کشور بسیار گسترده است.
انتهای پیام/ ۱۲۱