گروه بینالملل دفاعپرس: اواخر سپتامبر ۲۰۱۹ بود که تظاهرات گستردهای بهدلیل تشدید بحران اقتصادی در سرتاسر کشور لبنان آغاز شد؛ شدت اعتراضات تا جایی ادامه پیدا کرد که «سعد الحریری» ۲۹ اکتبر (هفتم آبان) در سخنرانی خود خطاب به مردم لبنان گفت: به بن بست رسیدم و استعفای خود را تقدیم میشل عون رئیس جمهور خواهم کرد.
پس از استعفای «سعد الحریری» و رایزنیهای فشرده بالاخره نام نخستوزیر جدید لبنان اعلام شد و «حسان دیاب» نامزد مورد حمایت حزبالله و همپیمانان آن در جریان ۸ مارس، توانست با کسب حمایت ۶۹ نفر از نمایندگان پارلمان لبنان از مجموع ۱۲۸ رای، در سایه اعتراضات و تظاهرات معترضین بهعنوان نخستوزیر این کشور انتخاب شود.
اعتراضات لبنانیها تا چند ماه قبل ادامه پیدا کرد و بهدلیل شیوع ویروس کرونا فروکش کرد، اما طی روزهای اخیر مجدداً اعتراضات در برخی شهرهای شمالی و جنوبی لبنان به ادامه وضعیت بد اقتصادی و تورم آغاز شد.
سوال مهم این است که چه عاملی باعث شد تا اعتراضات پس از فروکش کردن، مجددا کلید بخورد؛ در جواب این سوال باید گفت که ارزش «لیر» پول ملی لبنان به دلیل تداوم بحران اقتصادی و رکود مشاغل و فعالیتهای اقتصادی به طور بیسابقهای کاهش یافت و به ازای هر دلار آمریکا سه هزار لیر مبادله شد رقمی که تا چند ماه قبل هزار و ۵۰۰ لیر بود.
در این شرایط بود که «حسان دیاب» نخستوزیر لبنان، «ریاض سلامه» رئیس بانک مرکزی لبنان را متهم کرد که مسئولیت سقوط ارزش پول ملی برعهده اوست؛ دیاب در این روزها نیز سلامه را به عدم همکاری متهم میکند و میگوید که خسارات بانکی فقط در ماه گذشته ۳ میلیارد دلار تخمین زده میشود.
دیاب در یک تهدید ضمنی نیز اعلام کرد در توافق با میشل عون مقرر شده است که یک شرکت حسابرسی بینالمللی مستقل را برای بررسی عملکرد بانک مرکزی استخدام کند.
به گفته نخستوزیر لبنان، اعداد و ارقام نشان میدهد که ۵.۷ میلیارد دلار سپرده در بین ژانویه و فوریه از بانکها خارج شده و به نقدینگی اضافه شده است؛ چیزی که وی آن را «سیاه چاله» توصیف کرده است؛ دیاب هشدار داد که نقدینگی در بانکها در حال اتمام است.
پس از این افشاگری حسان دیاب، «سعد الحریری» در موضعگیری نسبت به سخنان نخستوزیر لبنان، مدعی شد که اظهارات دیاب پس از جلسه هیئت دولت در کاخ بعبدا به معنای اعلام کودتای دولت وی به زبان نظامی است و نشان میدهد که وی شیوه انتقام جویانهای که از اواخر دهه نود قرن گذشته در کشور رایج است را در پیش گرفته است.
نکته قابل توجه در کاهش ارزش پول ملی لبنان که منجر به اعتراضات مردم این کشور در این روزها شد، دخالت آمریکاییها است؛ آمریکا چند ماه قبل در تمدید پُست «ریاض سلامه» در سِمت ریاست بانک مرکزی لبنان، مداخله مشهودی داشتند؛ فعالیتهای مشکوک بانک مرکزی لبنان پس از انتخاب «حسان دیاب» به عنوان نخستوزیر لبنان نشان میدهد که برخی از دشمنان لبنان تلاش میکنند تا از طریق کانالهای اقتصادی دولت نوپای لبنان را فلج کند.
در سوی دیگر، کارشکنیهای مخالفان داخلی حسان دیاب (از فراکسیون ۱۴ مارس و حزب المستقبل وابسته به سعد الحریری در پارلمان) برای جلوگیری از اقدامات دولت برای مبارزه با فساد در کنار تشدید رکود اقتصادی، میتواند اوضاع لبنان را بحرانی کند.
انتهای پیام/ ۴۲۱