گروه حماسه و جهاد دفاعپرس: هنوز چند سالی از پیروزی انقلاب اسلامی نگذشته بود که رژیم صدام با حمایت بیش از ۸۰ کشور خارجی جنگی نابرابر و ظالمانهای را علیه جمهوری اسلامی ایران تحمیل کرد و در آن دوران که کشور ما با تحریمهای ظالمانه دست و پنجه نرم میکرد، باید در مقابل دشمن بعثی نیز مقاومت و ایستادگی میکرد، لذا رزمندگان با همه مشکلات و کمبودها با روحیه ایثار و شهادت به جنگ با دشمن بعثی رفتند. بهدلیل همین کمبودها و پایین بودن تعداد نیروها در روزهای آغازین جنگ برخی از مناطق جنوبی کشور در همان روزهای اولیه دوران دفاع مقدس به تصرف دشمن بعثی درآمد.
منطقه دهلاویه یکی از همان مناطقی است که در سال ۱۳۵۹ و تقریباً ۲۵ روز بعد از آغاز جنگ تحمیلی به اشغال نیروهای بعثی درآمد و هدف عراقیها با تصرف دهلاویه، حرکت به سمت سوسنگرد و اشغال آن بود که به این هدف نیز رسیدند.
البته اینطور نبوده که دشمن بعثی بهراحتی موفق به تصرف دهلاویه شده باشد بلکه مردم این روستای کوچک حدود ۲۵ روز با اینکه تعداد آنها نسبت به دشمن بعثی قابل ملاحظه نبود مقاومت کردند، اما بعد از گذشت مدتی با هدف دفاع از شهر سوسنگرد به سمت سوسنگرد رفتند و اینگونه بود که دهلاویه به دست نیروهای عراقی افتاد.
دهلاویه روستای کوچکی در استان خوزستان و دشت آزادگان و کنار جاده سوسنگرد- بستان واقع شده است و به همین دلیل در خط مقدم دفاع از سوسنگرد قرار داشت. مدافعان دهلاویه با مشاهده حمله نیروهای عراقی با اینکه حتی از لحاظ تأمین غذا و آب نیز با مشکل مواجه بودند، به مقاومت پرداختند و در این راه تعدادی نیز شهید شدند. در جریان درگیری بین نیروهای خودی با دشمن بعثی بود که بیش از ۵۰ رزمنده تبریزی برای کمک به مدافعان دهلاویه به منطقه رفتند و همین اقدام منجر به روحیه گرفتن نیروهای مردمی و رزمندگان شد، اما با همه این تفاسیر این روستای کوچک و البته استراتژیک به دست عراقیها افتاد.
همانطور که گفته شد دشمن بعثی با تجهیزات پیشرفته و تانک به سمت سوسنگرد آمد، بهطوری که این شهر از سه جهت محاصره شد.
در این حین مصطفی چمران که متخصص در جنگهای نامنظم بود با توجه به فرمان امام خمینی (ره) مبنی بر شکست حصر سوسنگرد به همراه رزمندگان کارکشته سپاهی و ارتشی و البته نیروهای مردمی برنامهای جامع را برای اجرای عملیات شکست حصر سوسنگرد برنامهریزی کرد و وضعیت طوری بود که محاصره این شهر در ۲۶ آبان ۱۳۵۹ شکست و نیروها تصمیم گرفتند تا آب کارون را در دشتهای خوزستان رها کنند. همین کار موجب سردرگمی دشمنان شد.
چمران که بهعنوان فرمانده ستاد جنگهای نامنظم در دوران دفاع مقدس مطرح بود، بهشدت از سنگاندازی ابوالحسن بنیصدر در جبهههای جنگ ناراحت بود و وقتی که بنیصدر از سوی امام راحل از فرماندهی کل قوا عزل شد، چمران به فکر حمله به ارتفاعات بستان افتاد تا از آن طریق ارتباط شمالی و جنوبی نیروهای عراقی را قطع کند، اما در این عملیات بستان آزاد نشد، لذا مصطفی چمران و همرزمانش به فکر طراحی عملیاتی برای آزادسازی دهلاویه افتادند.
فتح دهلاویه در نوع خود عملیاتی جسورانه و غرورآفرین بود، بهطوری که رزمندگان در ستاد جنگهای نامنظم با نصب پلی روی رودخانه کرخه به مواضع دشمن حمله کردند و تلفات سنگینی را به آنها وارد کردند و باقی مانده نیروهای دشمن نیز وقتی عزم رزمندگان در آزادسازی دهلاویه را دیدند، عقب نشینی کردند و اینطور بود که دهلاویه آزاد شد. این عملیات اولین پیروزی در دوران دفاع مقدس بعد از عزل بنیصدر بود که موجب شادی مردم شد و روحیه دوچندان را به سایر رزمندگانی که در مناطق دیگر مشغول نبرد با دشمن بودند، داد.
طرح آزادسازی دهلاویه در بامداد ۲۶ خرداد سال ۱۳۶۰ پایهریزی شد و خود دکتر چمران نیز که برای بررسی موقعیت منطقه عملیاتی به خط مقدم رفته بود بر اثر اصابت ترکش خمپاره به شهادت رسید، اما تلاشها برای آزادی این منطقه ادامه داشت تا اینکه در عملیات شهید مدنی در ۲۷ شهریور ماه سال ۱۳۶۰ منطقه دهلاویه بهطور کامل آزاد شد.
درحال حاضر نیز در محل شهادت مصطفی چمران یادمانی در منطقه دهلاویه ساخته شده است که زائران وقتی در قالب سفرهای راهیان نور به مناطق جنگی میروند با حضور در این یادمان با رشادتهای شهید چمران در آزادسازی دهلاویه و سایر همرزمانش در ستاد جنگهای نامنظم آشنا میشوند.
رشادت و شجاعت یاران شهید چمران در بازپسگیری منطقه دهلاویه در آن دوران بسیار حائز اهمیت بود، چراکه اگر این منطقه در دست عراقیها باقی میماند، امکان حمله مجدد آنها به شهر سوسنگرد وجود داشت، البته که دشمن بعثی بعد از شکست حصر سوسنگرد و آزادسازی دهلاویه چندین پاتک و اقدام برای اشغال دوباره این مناطق انجام داد که با پاسخ کوبنده رزمندگان مواجه شد.
گزارش از احسان یعقوبی
انتهای پیام/ ۱۱۷