اشاره: «استفان دی میستورا» نماینده دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه تأکید کرد که بحران این کشور هیچ راه حل نظامی ندارد و تصمیمگیری درباره آینده بشار اسد رئیسجمهور سوریه نیز باید به مردم این کشور سپرده شود در ضمن نمیتوان نقش بشار اسد را در چارچوب راه حل سیاسی برای بازگشت ثبات به این کشور نادیده گرفت و طرح آغاز آتش بس از حلب را بسیار پیچیده و تحقق این طرح تقریبا غیر ممکن شده است. وی همچنین نسبت به پیامدهای ادامه درگیریها در سوریه که میتواند به گسترش نفوذ گروه تروریستی داعش در این کشور بینجامد هشدار داد و گفت: "نمیتوان با این گروه مذاکره کرد زیرا یک گروه تروریستی است."
این اظهارات در حالی مطرح می شود که پیش ازاین کشورهای غربی و عربی بر برکناری اسد تاکید داشتند.
خبرنگار بین الملل دفاع پرس در همین راستا با حسن هانی زاده کارشناس مسائل غرب آسیا به گفت و گو پرداخت.
حسن هانی زاده کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به تحولات اخیر سوریه به خبرنگار بین الملل دفاع پرس گفت: بحران سوریه در حالی وارد پنجمیمن سال خود می شود که در ابتدای این بحران رابرت فور سفیر سابق آمریکا و بندر سلطان پیش بینی کرده بودند اگر نظام سوریه وارد بحران شود ظرف 6 ماه سقوط می کند از این رو با مشارکت ترکیه قطر عربستان علیه سوریه و حمایت اروپا و امریکا از شعله ور شدن فتنه در سوریه نتایج دلخواه آنها حاصل نشد و کمک ها علیه نظام بشار اسد توسط کشورهای عربی گسترده بود به طوری که عربستان و قطر با گذشت 4 سال از بحران سوریه 36 میلیارد دلار در اختیار ارتش آزاد مخالف با نظام سوریه قرار دادند.
وی ادامه داد: ورود حزب الله برای دفاع از ملت سوریه و سایر دوستان محور مقاومت به این کشور باعث شد تا نظام سوریه در قدرت باقی بماند. حدود 70 تشکل تروریستی در سوریه فعال هستند تا بحران سوریه را به کل منطقه سرایت دهند البته اخباری نیز از حضور داعش در کشورهای اروپایی نیز وجود دارد که به این تروریست ها ملحق می شوند.
کارشناس مسائل غرب آسیا اظهار داشت: در حال حاضر امریکا و اتحادیه اروپا به دنبال تعدیل رفتار خودشان هستند و دی میستورا نماینده سازمان ملل در امور سوریه طرحی برگرفته از طرح های 6 ماده ای و 9 ماده ای ایران و تلفیقی از طرح روسیه و طرح اخضر ابراهیمی را در دستور کار دارد که آتش بس در حلب و بازگشت مردم به شهرهایشان از جمله بندهای این طرح است.
هانی زاده ادامه داد: در یک فرآیند زمانی مشخص وحدت ملی با مشارکت مخالفان و انتقال قدرت در یک فرآیند سه ساله با حفظ زیر ساخت دولت سوریه انجام و آتش بس اعلام شود و سازمان ملل نیز در این مراحل ناظر باشد بنابراین صحبت از برکناری اسد نیست چراکه در خرداد ماه سال گذشته اسد تا 7 سال دیگر برای ریاست جمهوری انتخاب شد بنابراین درصورت مذاکره بین نیروهای مخالف و اسد بحران به سمت توقف پیش می رود و کشورهای عربی غربی حامی گروهک های تروریستی در سوریه بیشترین ضرر را خواهند دید.
ظاهرا این طرح مورد پذیرش اسد هم قرار گرفته البته گروه های مخالف در سوریه دو نوع هستند گروهی که 40 درصد اراضی سوریه را اشغال کرده و هیئت تسنیق نام دارند و غیر مسلح اند و گروه دیگر تروریست هایی هستند که گروه های سیاسی را قبول ندارند از این رو در طرح دی میستورا 70 تشکل تروریستی باید سلاح خود را زمین بگذارند .
هانی زاده افزود: ایران از لحاظ بعد جغرافیایی و حساسیت های دیگر نمی تواند آشکار ا و آنچنان که در عراق ورود کرد در سوریه حضور پیدا کند اما حزب الله لبنان در جنگ سوریه وارد شده و کمک های زیادی را به اسد کردند.
ایران در باره بحران سوریه دو طرح 6 و 9 ماده ای را ارائه کرد و 2 بار هم گروه های مخالف سوریه را در تهران گرد هم آورد تا با آنها مذاکره و گفت و گو کند اما عملی کردن طرح حل بحران سوریه دشوار است و نمی توان بدون پاکسازی کامل سوریه از تروریست ها چنین طرح هایی را در این کشور پیاده کرد چراکه تروریست ها همچنان از حمایت های اعراب و غربی ها بهره می برند.
انتهای پیام/ح