ابتکار مهم سپاه برای صیانت از منافع ایران در آب‌های بین‌المللی/ امکان اجرای حملات فوجی پهپادی در اقیانوس فراهم شد

اکنون سپاه با کمک ناو شهید رودکی می‌تواند انواع عملیات‌های ترکیبی را در آب‌های دوردست به اجرا درآورد که در عملیات‌ها، حجم وسیعی از موشک‌ها و پهپاد‌ها حضور موثر و ماموریت متفاوتی خواهند داشت.
کد خبر: ۴۲۷۴۱۶
تاریخ انتشار: ۰۱ آذر ۱۳۹۹ - ۰۹:۲۵ - 21November 2020

ابتکار مهم سپاه برای صیانت از منافع ایران در آب‌های بین‌المللی/ امکان اجرای حملات فوجی پهپادی در اقیانوس فراهم شدبه گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع‌پرس، حضور در آب‌های بین الملی و در اختیار داشتن یک نیروی دریایی با شعاع عملیاتی فراوان، یکی از مباحث حیاتی برای هر قدرت نظامی آنهم در فضای دور از خانه محسوب می‌شود. در جهان امروز برای رفتن به سمت این مفهوم نیاز به ترکیبی از شناور‌های مختلف برای این منظور است که بتوانند عملیات‌های مختلف رزمی و پشتیبانی رزمی را انجام دهند. در سال‌های اخیر نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی با مهیا کردن گروه‌های رزمی، حضور موثر و تاثیرگذار در آب‌های دور از خانه به منظور حفاظت از ناوگان کشتی‌های تجاری کشور در مقابل دزد‌های دریایی را آغاز کرده و شروع کننده بحث حضور موثر و دائم ایران در آب‌های آزاد بوده است.

اما در ادامه رشد توان کمی و کیفی نیرو‌های مسلح کشورمان برای حضور در آب‌های آزاد و بین المللی، این بار نیروی دریایی سپاه مهیای حضور و نقش آفرینی در این عرصه مهم شده و در اقدامی که سرویس‌های اطلاعاتی و رسانه‌های دنیا، کمترین اطلاعی از آن داشتند یک دستاورد مهم و قابل توجه را رونمایی کرد.

البته نیروی دریایی سپاه، در شهریور ماه سال ۱۳۹۵ با رونمایی از شناور شهید ناظری اولین قدم برای حضور در آب‌های دور از خانه را برداشت و در حالی که در سال‌های قبل از آن، در بحث شناوری متکی بر قایق‌های تندرو بوده و عمدتا ماموریت خود را در منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز تعریف کرده بود، با ورود آن شناور جدید به خدمت عملا اولین قدم برای حضور در آب‌های دوردست و با تجاربی متفاوت را فراهم کرد.

سپاه با ترکیب چند ماموریت به آب‌های دوردست می‌رود.

اما با رونمایی از ناو شهید رودکی و اعلام فرمانده ندسا مبنی بر حضور این ناو در اقیانوس هند در ماموریت اول، مشخص شد که برنامه ریزی‌ها در خصوص حضور سپاه در آب‌های آزاد بسیار جدی بوده و گام دوم سپاه در این زمینه بسیار محکم‌تر از گام اول بوده و نتیجه آن یک شناور مهم و ترکیبی شده است. برای شروع بهتر است با مشخصات کلی این ناو آغاز کنیم.

این ناو با تناژ ۱۲ هزار تن و طول ۱۵۰ متر و عرض ۲۲ متر سنگین‌ترین ناو و شناور موجود در خدمت سپاه بوده و احتمالا بعد از ناو خارک نداجا، یکی از بزرگترین شناور‌های نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران محسوب می‌شود. نگاهی به ظاهر این شناور مشخص می‌کند که این ناو از نوع شناور‌های ترابری و تجاری بوده که با ابتکاری مهم و موثر، حالا در نقش جدید تغییر کاربری داده است. اگر نگاهی به تصاویر پخش شده از این شناور داشته باشیم یک درب بزرگ با قابلیت باز شدن و بارگیری از عقب شناور مشخص می‌شود که در نتیجه می‌تواند این شناور را در نقش انجام عملیات‌های آبی خاکی یاری کند.

بر این اساس، انواع کامیون‌های مجهز به سامانه‌های راداری و موشکی یا نفربرها، تانک‌ها و شناور‌های حامل نیرو را می‌توان از این طریق وارد دریا کرده یا به کشتی سوار کرد. تا به اینجای کار شناور سپاه صرفا یک ناو نیروبر سنگین با قابلیت حمل مقدار قابل توجهی از نیرو‌ها و تجهیزات همراه آنهاست، ولی از این جا به بعد است که تفاوت‌های محسوسی مشاهده می‌شود.

با دیدن اولین تصاویر از عرشه این شناور، با پرتابگر هشت تیر موشک کروز ضد کشتی رو به رو می‌شویم که به نظر از سری نور یا قدیر هستند. تصویر نوع پرتابگر این احتمال را تقویت می‌کند که با موشک‌های سری قدیر در این جا رو به رو هستیم که بردی در حدود ۳۰۰ کیلومتر دارند.

در بخش دیگر این شناور دوربرد، شاهد حضور سامانه پدافندی سوم خرداد و یک خودروی پشتیبانی در پشت سر آن روی عرشه هستیم. اگر مخاطبان به خاطر داشته باشند مدتی پیش تصاویری از آزمایش سامانه موشکی سوم خرداد روی یکی از شناور‌های لجستیکی سپاه منتشر و توانایی شلیک از روی شناور برای این سامانه به اثبات رسید. حالا هم سپاه به جای هزینه کرد اضافی برای توسعه یک سیستم کامل پرتاب مجزا از روی شناور، با استفاده از تجربه قبلی و اعمال تغییرات لازم، سوم خرداد را به روی عرشه ناو شهید رودکی منتقل کرده تا پوشش دفاع هوایی و موشکی را برای شناور بزرگ خود ایجاد کند.

البته در تصویر منتشر شده از عرشه این ناو، با قایق‌های تندرو رو به رو هستیم که به نظر می‌رسد از طریق همان درب خروجی پشتی شناور به آب انداخته و در نهایت نیز از همان جا بازیابی خواهند شد. این شناور‌ها می‌توانند در ماموریت‌هایی مثل اسکورت شناور‌ها یا سایر عملیات ویژه برای انتقال نیرو‌های مخصوص به نقاط مختلف و دور نگاه داشتن شناور مادر از برخی نقاط خاص، بسیار موثر باشند. در حقیقت توان آفندی و پدافندی این ناو بزرگ، به سلاح‌های موجود روی عرشه آن خلاصه نمی‌شود و انواعی از تسلیحات روی شناور‌های تندرو، مکمل آن خواهند بود.

اما بخش بسیار مهم‌تر در خصوص این ناو، مسئله توان هوادریا روی آن است. یک بخش از این توان، بالگردی است که شاهد حضور آن روی عرشه شناور بودیم که از نوع بل بوده و البته با تخلیه عرشه می‌توان انتظار داشت که این عرشه بزرگ توان پذیرش بالگرد‌های بزرگتر مثل میل ۱۷ را نیز داشته باشد. اما مهمتر از بالگردها، پهپاد‌هایی بودند که روی عرشه نصب شده و به نظر از نوع پرتابی و شبیه به گونه ابابیل هستند.

نصب انبوه پهپاد‌های ابابیل ۲ مدتی پیش روی قایق‌های تندرو سپاه رونمایی و رسما وارد خدمت یگان‌های عملیاتی ندسا در خلیج فارس شده بود. این پهپاد صرفا نیاز به یک شتاب دهنده اولیه دارد که بتواند به ارتفاع مشخصی رسیده و پرواز خود را آغاز کند. استفاده از این پهپاد‌ها یا انواع کوادکوپتر‌ها که در این ناو موجود بوده و فرمانده نیروی دریایی سپاه نیز به آن اشاره کرده در حقیقت یکی از نکات کلیدی و مهم در بحث شناسایی ماورای افق برای موشک‌های ضد کشتی نصب شده روی ناو است که در بالا نیز به آن اشاره شد. در عین حال این ناو‌ها از نظر اندازه، توان حمل تعداد قابل توجهی از پهپاد‌هایی مثل سری ابابیل ۲ را داشته و می‌تواند به عنوان یک کشتی مادر برای به پرواز درآوردن یک موج بزرگ از پهپاد‌های شناسایی یا انتحاری استفاده شوند.

در نهایت باید گفت شناور شهید رودکی یک آزمایش مهم و یک گام مهم و به نوعی حتی یک مبدا تاریخی برای نیروی دریایی سپاه به حساب می‌آید چراکه شناور مورد نظر مشخصا توان دریانوردی‌های چندین ماهه در آب‌های دوردست را داشته و می‌تواند نقش‌های مختلفی را که تاکنون اجرای آن صرفا در آب‌های نزدیک ممکن بود، ایفا کند. سپاه با توجه به برنامه جدید خود جهت در اختیار داشتن شناور‌های سنگین، تلاش کرده است چندین نقش را در یک شناور سنگین ترکیب کرده و ناوی چند منظوره را به وضعیت عملیاتی برساند. بر این اساس، در آینده می‌توان اضافه شدن موشک‌های ضدکشتی برد بلندتر یا حتی پرتاب موشک‌های کروز حمله به اهداف زمینی و دریایی برد بلند مثل سری ابومهدی یا سومار را نیز از این شناور انتظار داشت.

با توجه به تجارب گذشته که نشان می‌دهد نیرو‌های مسلح، با یک طراحی و برنامه آینده نگرانه حرکت کرده و نسخه‌های موفق فعلی، در آینده تکثیر می‌شوند باید گفت حرکتی که در سال‌های اخیر در نیرو‌های دریایی کشورمان آغاز شده، در سال‌های آینده تبدیل به موجی خواهد شد که در بسیاری از آب‌های بین المللی شاهد حضور ناوگان مشترک ارتش و سپاه باشیم؛ ان‌شاءالله.

منبع: مشرق

انتهای پیام/ 341

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار