القدس العربی بررسی کرد؛

نگرانی بِی‌بی از پایان دوران ریاست جمهوری ترامپ/ پنجاه روز سخت برای خاورمیانه

پنجاه روز باقی مانده تا ریاست جمهوری بایدن با خطرات بزرگی مخصوصا در خاورمیانه محاصره شده رو به روییم.
کد خبر: ۴۳۰۹۳۱
تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۹ - ۰۳:۱۳ - 11December 2020

نگرانی بِی‌بی از پایان دوران ریاست جمهوری ترامپ/ پنجاه روز سخت برای منطقه تا آمدن بایدنگروه بین‌الملل دفاع‌پرس: انتخاب گرایش تحصیلی فیزیک هسته‌ای از سوی فخری زاده ارتباط محکمی با تعهدات سیاسی و نظامی او داشت، زیرا زمانی سپاه پاسداران پروژه "آماد" را آغاز کرد که نخستین گام‌ها را در برنامه هسته‌ای ایران برداشته بود. در سال ۲۰۱۱ نیز فخری زاده سازمان پژوهش و نوآوری‌های دفاعی را تاسیس کرد که جانشین آماد در نظارت بر برنامه تسلیحاتی هسته‌ای ایران شد. با توجه به آنچه گفته شد ترور فخری زاده اهمیت و خطر کمتری از ترور سلیمانی ندارد. بلکه فراتر، احتمالا از دست دادن فخری زاده برای حکومت ایران خطرناکتر است.

انتخاب ترور فخری زاده در تاریخ ۲۷ ماه گذشته پس از اطمینان یافتن از شکست ترامپ از سوی اسرائیل، پیشی گرفتن از زمان پایان دولت ترامپ است که بیشترین حمایت را از راستگرا‌های صهیونیست در تاریخ انجام داده است. استدلال کسانی که می‌گویند این ترور ربطی به تقویم آمریکا ندارد، زیرا این عملیات نیاز به برنامه ریزی چند ماهه دارد، قانع کننده نیست. حتی اگر این استدلال را بپذیریم تصمیم اجرایی کردن آن در لحظه گرفته شده و تصمیمی نیست که چند ماه قبل اتخاذ شده باشد.

تصمیم نتانیاهو برای اجرایی کردن ترور در این زمان حساس به دو مسئله ارتباط دارد: نخست این که چنین تروری احتمالا پس از به قدرت رسیدن جو بایدن، نامزد پیروز دموکرات‌ها بسیار دشوار خواهد بود، اگر ناممکن نباشد، زیرا دولت جدید قصد بازگشت به توافق هسته‌ای را دارد. دوم این که بنیامین نتانیاهو قصد دارد تهران را به واکنش نشان دادن وادار کند و این مسئله دو هدف را برای اسرائیل محقق می‌کند: دشوار کردن بازگشت بایدن به توافق هسته‌ای و نیز فراهم کردن بهانه برای دولت ترامپ به منظور حمله نظامی علیه تاسیسات هسته‌ای به تنهایی یا با همکاری نیروی هوایی اسرائیل. چنین اتفاقی هنگام خروج جرج بوش نیز رخ داد. در ابتدای سال ۲۰۰۹ دولت صهیونیستی از دولت بوش خواسته بود اجازه پرواز جنگنده‌های اسرائیلی از آسمان عراق تحت اشغال آمریکا را صادر کند تا این جنگنده‌ها تاسیسات هسته‌ای ایران را بمباران کنند، اما به علت مخالفت پنتاگون دولت بوش با این درخواست موافقت نکرد. فرماندهان نیرو‌های مسلح آمریکا برای ماجراجویی‌هایی که نتایج آن تضمین نشده است و نمی‌توان دامنه آن را کنترل کرد، اشتیاقی ندارند. واقعیت این است که تهدید همیشگی تهران از طریق جناح تندروی موجود در حکومت مبنی بر آماده بودن برای شعله ور کردن تمام منطقه عامل اصلی بازدارندگی است.

تغییر وزیر دفاع آمریکا و جایگزین کردن او با مارک اسپر در راس پنتاگون پس از انتخابات حتی اگر به منظور آمادگی برای استفاده از ارتش در داخل انجام شده باشد، اما بی تردید دونالد ترامپ به این مسئله نیز فکر کرده است که می‌تواند از این طریق اختیارات خود به عنوان فرمانده کل نیرو‌های مسلح را با آزادی بیشتری انجام دهد.

در همین راستا احتمالا هدف اصلی دور جدید سفر‌های جرد کوشنر، داماد و مشاور ترامپ به کشور‌های حاشیه خلیج فارس نیز تدارک برای این عملیات باشد. هر چه باشد پنجاه روز باقی مانده تا ریاست جمهوری بایدن با خطرات بزرگی مخصوصا در خاورمیانه محاصره شده رو به روییم.

انتهای پیام/ 411

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار