به گزارش خبرنگار دفاعپرس از مشهد، شهر مشهد به لحاظ بافت مذهبی فرهنگی و اجتماعی، همواره در جنبشهای استقلالطلبانه و دینی تاریخ معاصر پیشتاز بوده است. پس از آغاز نهضت امامخمینی در دهه ۴۰ نیز، حوزه علمیه، مراجع و عالمان و نیز مردم این شهر به این حرکت حقطلبانه واکنشی مثبت نشان دادند و از آن حمایت کردند.
از نیمه دوم دهه ۴۰ تا پیروزی انقلاب اسلامی، هدایت انقلاب در شهر مشهد توسط سه چهره مبارز یعنی آیات عظام سیدعلی خامنهای، شیخعباس واعظ طبسی و شهید سیدعبدالکریم هاشمینژاد صورت میگرفت و بدنه مذهبی و انقلابی شهر مشهد از آنان سرمشق میگرفتند.
به مناسبت فرارسیدن ایامالله دهه فجر انقلاب و با توجه به نقش محوری شهر مشهد به عنوان کانون حرکتهای مردمی علیه رژیم طاغوت، به معرفی اماکنی که در خلق این حماسه ماندگار و همچنین دفاع مقدس نقش داشتند خواهیم پرداخت. این طرح پژوهشی با عنوان «جغرافیای دفاع مقدس مشهد» به سفارش مدیریت اسناد و مدارک ادارهکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان خراسان رضوی توسط محمدحسین حکیمنژاد تهیه شده است.
میدان شهدا
«میدان شهدا» که یکی از میدانهای مهم شهر مشهد محسوب میشود در مرکز شهر واقع شده است. اهمیت این میدان بهخاطر نزدیکی و امتداد آن با حرم مطهر رضوی و قرار گرفتن ساختمان مرکزی شهرداری مشهد در ضلع جنوبی آن است.
در دوران رژیم ستمشاهی پهلوی، دستور ساخت و نصب مجسمهای از شاه خائن در میدانهای اصلی شهرها صادر شد. در همین راستا، مجسمهای در وسط این میدان ساخته و نصب و این میدان به نام میدان مجسمه معروف شد.
با اوجگیری مبارزات مردم انقلابی مشهد علیه رژیم شاهنشاهی، این میدان با توجه به نزدیکی به حرم، و بیت آیتالله شیرازی (ره)، یکی از نقاط مهم در انقلاب مردم مشهد به شمار میآمد که حوادث زیادی در آن رقم میخورد. از جمله این حوادث میتوان به درگیری مزدوران حکومت با مردم انقلابی در روز ۹ دی ۱۳۵۷و شهید و مجروح شدن عده زیادی از مردم اشاره کرد.
عصر روز نهم دی ۱۳۵۷، در پی انتقام تلافیجویانه مردم از رژیم پهلوی در به شهادت رساندن زنان و مردان بیدفاع، اجساد سه نفر از مزدوران طاغوت که به دست مردم به هلاکت رسیده بودند شبانه بهوسیلهی عمال رژیم پهلوی از میدان شهدا به پادگان لشکر ۷۷ منتقل شدند.
این میدان پس از کشتار وحشیانهی مردم در روزهای نهم و دهم دی ۱۳۵۷ و پایین کشیدن مجسمه شاه خائن، به «میدان شهدا» تغییر نام پیدا کرد.
انتهای پیام/