گروه بینالملل دفاعپرس: کشورهای حاشیه خلیج فارس که با آغاز جنگ داخلی در سوریه، با تحریم آمریکا و رژیم صهیونیستی در صف مخالفان این کشور قرار گرفته بودند و امید فراوانی به سرنگونی حکومت «بشار اسد» و دوری این کشور از ایران به عنوان متحد خود داشتند، حالا با برگشتن ورق در میدان بازی امیدهای خود را نقش بر آب میبینند.
در ادامه این رویدادها موضوعی که توجه کارشناسان و سیاستمداران منطقه را به خود جلب کرده این است که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با وجود گذشت چیزی در حدود یک دهه از آغاز این جنگ و شکست کامل تروریستهای تکفیری داعش در این کشور و پیروزی نیروهای مقاومت، آرام آرام در حال چرخش در سیاست خارجی خود نسبت به حکومت فعلی سوریه بوده و بدون آنکه سر و صدای تبلیغاتی در این میان راه بیاندازند در مسیر اصلاح و ترمیم روابط خود با این کشور حرکت میکنند.
بحران سوریه که از ماه پایانی سال ۱۳۸۹ آغاز شد، هدف اصلی، چون تامین امنیت رژیم صهیونیستی و از بین بردن جبهه مقاومت در برابر اسرائیل را با کارگردانی آمریکا دنبال میکرد. در جریان این جنگ فراگیر که سرتاسر کشور سوریه را همچون آتشی مشتعل کرده بود این کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس همچون عربستان، امارات، مصر، اردن، بحرین، قطر و تونس بودند که به منظور وارد آوردن فشار حداکثری به محور مقاومت روابطه خود را با «سوریه» قطع کردند.
در سوی دیگر این میدان نیز شاهد بودیم که کشورهای غربی، چون انگلیس، فرانسه، آلمان، کانادا، هلند و ترکیه به سرکردگی آمریکا نیز در صف مخالفان حکومت دمشق قرار گرفته بودند و با اهدای کمکهای چشمگیر و قابل توجه به تروریستهای حاضر در جنگ سوریه آنها را برای مبارزه و شکست دادن حکومت بشار اسد یاری میرساندند.
حال با گذشت نزدیک به ده سال از آغاز جنگ سوریه و تقریبا پایان یافتن این جنگ فراگیر و شکست سنگین تروریستهای تکفیری داعش در این میدان، تمامی معادلات کشورهای عربی و حتی غربی بخصوص آمریکا بهم خورده است و نه تنها کشورهای عربی که شاهد هستیم کشورهای غربی و حتی در پشت پرده آمریکا برای اینکه خسارتهای وارده به خود به خاطر شکست در این جنگ را به حداقل ممکن برسانند آرام آرام در حال تغییر سیاستهای خارجی خود بوده و سعی میکنند تا به حکومت سوریه نزدیک شوند.
البته نکته قابل توجه و امیدوارانه این بود که در این میان بودند برخی از کشورهای عربی همانند عراق، یمن و ... که از زمان آغاز فتنه تکفیریها در سوریه در صف تروریستها و حامیان آنها قرار نگرفتند و ارتباط مناسب و معقولی را تا به امروز با سوریه ادامه داده و میدهند. حالا با گذشت سالها از جنگ سوریه و شکست تکفیریها کشورهایی که در صف حامیان تروریست قرار داشتند با میانجی قرار دادن کشورهای دوست سوریه در تلاش هستند تا مسیر سازش با حکومت بشار اسد را سریعتر سپری کنند.
اما تاریخ هیچگاه فراموش نخواهد کرد که در سال ۲۰۱۱ با رای مثبت ۱۸ کشور عربی، سوریه را از اتحادیه عرب اخراج کردند. در واقع کشورهای برادری که روزی رای به جدا شدن سوریه دادند، امروز یکی پس از دیگری در حال سبقت گرفتن از هم هستند تا مجددا با سوریه رابطه برقرار کنند تا بتوانند از منافه ارتباط با این کشور بیش از پیش بهره ببرند.
در این میان نقطه عطف روند بازگشت کشورهای عربی برای احیای روابط با «سوریه» به اظهارنظر «احمد ابو الغیط» دبیر کل اتحادیه عرب برمیگردد که او در غالب سخنانی اعلام کرد، برخی از کشورهای عربی خواهان بازگشت «سوریه» به جایگاه خود در اتحادیه عرب شدهاند. این موضوع خود گواه این ماجرا است که کشورهای عربی به ظاهر از رفتار گذشته خود و بی فایده و بی حاصل بودن سیاستگذاری خود در برابر کشور و ملت «سوریه» به شدت نادم و پشیمان هستند.
البته نکته مهمی که اینجاست و باید به آن توجه کرد و آن را از یاد نبرد این است که بازگشت سوریه به اتحادیه عرب به موافقت تمامی اعضای این اتحادیه بستگی دارد و آنگونه هم که از ظواهر امر برمیآید کشورهای عربی بیصبرانه مشتاق پیوستن سوریه به این اتحادیه هستند. اما باید ببینیم بعد از آن همه ناملایمتیها و ظلمهایی که کشورهای عربی در حق کشور دوست و برادر خود انجام دادند بازهم سوریه علاقمند به حضور در این اتحادیه است یا خیر.
انتهای پیام/ ۱۳۴