مدیرکل هنر‌های تجسمی وزارت ارشاد:

جشنواره ملی همام دوسالانه برگزار می‌شود/ بیش از ۶ هزار اثر به جشنواره رسید

مظفری گفت: با توجه به پتانسیل قوی که در توانیابان دیدیم هیئت برگزاری و شورای سیاست‌گذاری به این نتیجه رسیدند که این جشنواره به صورت دوسالانه برگزار شود.
کد خبر: ۵۰۷۸۳۴
تاریخ انتشار: ۰۳ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۳:۱۱ - 22February 2022

جشنواره ملی همام دوسالانه برگزار می‌شود/ بیش از ۶ هزار اثر به جشنواره رسیدبه گزارش خبرنگار فرهنگ و هنر دفاع‌پرس، «هادی مظفری» مدیرکل هنر‌های تجسمی وزارت ارشاد در نشست خبری دومین جشنواره ملی همام، اظهار داشت: این جشنواره از برگزاری نمایشگاهی به همت خیریه متوسلین به امام رضا (ع) با هدف ایجاد انگیزه و رقابت عادلانه بین هنرمندان دارای معلولیت جسمی ـ حرکتی به همت خیریه متوسلین به امام رضا (ع) شکل گرفت.

وی ادامه داد: بسیاری از توانیابان در جشنواره‌های عمومی شرکت و آثارشان فارغ از معلولیتشان مورد قضاوت قرار می‌گیرد و در بسیاری از مواقع نیز توانسته‌اند رتبه‌های چشمگیری را به دست آورده‌اند، اما جشنواره‌ای که ویژه افراد توانیاب برگزار شود و به ویژگی‌ها و محدودیت‌های جسمی و حرکتی آن‌ها توجه شود را کمتر شاهد بودیم.

عضو شورای سیاست‌گذاری جشنواره همام با بیان اینکه با برگزاری یک نمایشگاه از آثار تجسمی و صنایع‌دستی هنرمندان توانیاب متوجه ظرفیت بسیار درخشان این هنرمندان در سراسر کشور شدیم، تصریح کرد: اولین دوره جشنواره همام را دو سال پیش برگزار کردیم و با توجه به پتانسیل قوی که در توانیابان دیدیم هیئت برگزاری و شورای سیاست‌گذاری به این نتیجه رسیدند که این جشنواره به صورت دوسالانه برگزار شود تا هنرمندان توانیاب بتوانند برای دو سال آینده برنامه‌ریزی و فرصت کافی برای ارائه آثارشان داشته باشند.

وی درباره تعداد افرادی که در جشنواره همام شرکت کرده‌اند، گفت: فراخوان جشنواره از طریق بانک اطلاعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها، سازمان بهزیستی و خیریه امام رضا (ع) به تمامی توانیابان ارسال شد. در مجموع شش هزار اثر شامل ۳۳ اثر موسیقی و بقیه در بخش‌های مختلف هنر‌های تجسمی و صنایع دستی دریافت شد.

مظفری افزود: پس از سه مرحله داوری ۲۴۰ اثر برای نمایش در نمایشگاه انتخاب شدند. تعدادی از آثار نیز به بخش فروشگاه عرضه محصولات راه پیدا کردند و در معرض فروش قرار خواهند گرفت.

مدیرکل هنر‌های تجسمی وزارت ارشاد با اشاره به زمان برگزاری دومین دوره جشنواره گفت: از پنجم تا دهم اسفند نمایشگاه در مجموعه فرهنگی هنری صبای فرهنگستان هنر برپا خواهد شد. هشت کارگاه آموزشی نیز در حاشیه جشنواره برای ارتقای توان هنری توانیابان برگزار می‌شود.

مظفری همچنین تصریح کرد: پیش‌بینی شده که نمایشگاه آثار برگزیده با هماهنگی سازمان ارتباطات اسلامی در کشور‌های آلمان، فرانسه و ژاپن نیز برگزار شود. سه اثر برگزیده و یا هنرمندان سه اثر برتر نیز به اکسپو‌های هنری بین‌المللی اعزام خواهند شد.

وی ابراز امیدواری کرد این جشنواره در آینده کامل‌تر شده و رشته‌های مختلف سینما، تئاتر به آن اضافه شود.

در ادامه حبیب‌الله صادقی، عضو شورای سیاست‌گذاری جشنواره همام نیز با اشاره به برگزاری هشت کارگاه آموزشی ویژه توانیابان در خلال جشنواره همام، گفت: هنر و اقتصاد هنر، مهارت ارتباط مؤثر، مهارت ابراز وجود و افزایش تفکر خلاق در حوزه هنرهای تجسمی از موضوعات محوری این کارگاه‌‌های آموزشی است.

وی با تأکید بر اهمیت خلاقیت در هنر، گفت: در این جشنواره نگاه علمی، فراگیر و حیات‌بخش را دنبال می‌‌کنیم و جلسات دقیق و سخت‌گیرانه برای داوری آثار برگزار شده است تا به شکل ارتقا یافته و بین‌المللی جشنواره دنبال شود و یقین می‌دانیم که دیدن نمایشگاه و حضور در کارگاه‌های آموزشی فوق‌العاده برای توانیابان تأثیرگذار است.

در ادامه این نشست، مظفری در پاسخ به این سؤال که داوری آثار با توجه به تفاوت محدودیت‌های جسمی و حرکتی توانیابان چگونه صورت گرفته است؟ گفت: با هنرمندانی مواجه هستیم که بخشی از توان جسمی و حرکتی خود را ندارند اما آنچه قضاوت می‌شود، خلاقیت افراد است. البته پرونده میزان معلولیت و شرایط تهیه اثر در اختیار داوران بود و وقتی با اثر مواجه می‌شدند که برایشان پرسش بیشتری ایجاد می‌کرد به این پرونده مراجعه می‌کردند.

وی اضافه کرد: اما در نگاه اول و جایی که باید قضاوت صورت گیرد، خلاقیت فرد در خلق اثر مورد توجه بود. اگر قرار باشد محدودیت‌های انسان‌ها را در آفرینش اثر هنری تأثیرگذار بدانیم باید به این مسئله توجه کنیم که آثار فردی که در تهران در کلاس‌های متعدد هنری سطح بالا شرکت کرده با آثار شخصی که در شهرستان دورافتاده به هیچ استادی و کلاس آموزشی دسترسی نداشته، متفاوت است اما وقتی فارغ از دنیای معلولیت اثری را قضاوت می‌کنید، با آثاری مواجه می‌شوید که توسط یک هنرمند در یک منطقه محروم خلق شده آن هم هنرمندی که هیچ استادی نداشته، کتاب مرجع و کلاس آموزشی هم در اختیار نداشته اما اثری را خلق کرده که بزرگان هنر در مرکز کشور دچار حیرت می‌شوند. چیزی که مورد نظر قرار گرفت، خلاقیت بود و فکر می‌کنیم این جشنواره در همین مسیر حرکت خواهد کرد.

صادقی نیز در پاسخ به نحوه قضاوت آثار هنری افرادی با توانمندی جسمی متفاوت، گفت: هیئت داوران دقت و حساسیت زیادی در داوری‌ها به خرج داد؛ در پی این هستیم که در این جشنواره معلولیت هنرمندان را برجسته نکنیم بلکه بر خلاقیت و توان هنری آنها متمرکز باشیم و آنها را به عنوان هنرمندان مجرب به جامعه معرفی کنیم.

بی‌توجهی به حضور و فعالیت هنرمندان توانیاب در جامعه و نقشی که این جشنواره می‌تواند در زدن تلنگر به مسئولان کشور برای مناسب‌سازی فضای شهری برای معلولان داشته باشد، سؤال دیگری بود که از سوی خبرنگاران مطرح شد که مظفری پاسخ داد: یکی از جنبه‌های برگزاری چنین جشنواره‌هایی تاباندن نور به بخشی از جامعه است که گاهی مورد غفلت واقع می‌شود.

وی ادامه داد: در جامعه مسئله مناسب‌سازی مطرح می‌شود، اما در مرحله اجرا ضرورت آن کمتر احساس می‌شود اما وقتی در جشنواره‌ای مانند همام با آثار هنری که ما را خیره می‌کند مواجه می‌شویم، شاید نهادهای قانون‌گذار تأثیر بهتری بگذارد و امیدواریم توجه مسئولان به این قشر بیشتر شود.

صادقی نیز گفت: نتیجه این جشنواره را در دوره‌های بعد بیشتر در جامعه شاهد خواهیم بود.

در بخش پایانی نشست نیز، مشهدی دبیر جشنواره همام اعلام کرد: تمامی توانیابانی که از نظر بهزیستی توانیاب محسوب می‌شوند می‌توانند در کارگاه‌های آموزشی جشنواره شرکت کنند از جمله افراد مبتلا به MS که امسال آثار این گروه از توانیابان نیز اجازه حضور در جشنواره را داشت.

وی از برگزاری جشنواره همام در قالبی کاملاً خیریه سخن گفت و افزود: ۱۱ تفاهم‌نامه همکاری با نهادهای مختلف امضا شد که همه به نفع توانیابان است و هیچ تفاهم‌نامه‌ای برای مؤسسه آورده مالی نداشته است.

نمایش ۲۴۰ اثر خلاقانه توانیابان ایران در فرهنگستان صبا

مشهدی در خصوص جوایز جشنواره نیز گفت: در هفت رشته هنرهای تجسمی و موسیقی به هفت نفر اول تندیس طلایی، به ۱۴ نفر دوم تندیس نقره‌ای و به ۱۴ نفر سوم دیپلم افتخار اهدا می‌شود. همچنین تمامی افراد حاضر گواهی حضور دریافت می‌کنند. آثاری نیز که به بخش نمایش آثار جشنواره راه پیدا نکرده‌اند اما قابلیت تجاری دارند نیز در حاشیه جشنواره در فروشگاه به فروش خواهید رسید.

وی در پایان گفت: اختتامیه جشنواره نیز همزمان با مبعث حضرت رسول(ص) ساعت ۱۶ تا ۱۸ در برج میلاد برگزار می‌شود.

صادقی نیز در پایان از عموم علاقه‌مندان به هنر دعوت کرد از نمایشگاه جشنواره همام بازدید کنند.

یادآوری می‌شود، مركز فرهنگی ـ هنری صبا در خیابان ولی عصر(عج)، خيابان طالقانی، خيابان شهيد برادران مظفر پلاک ۱۲۵ و در ورودی ديگر آن به نام نگارخانه خيال در خيابان ولی‌عصر(عج)، تقاطع طالقانی، شماره ۱۵۵۲ قرار دارد و برای تردد توانیابان مناسب‌سازی می‌شود.

انتهای پیام/341

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار