گروه استانهای دفاعپرس- طاهره چالدره؛ رهبر معظم انقلاب اسلامی در مبحث تبیین میفرمایند: ما باید بحث تبیین را نسبت به حقایق انجام بدهیم و خیلی از حقایق باید تبیین شوند. این جمله بهمعنای این است که هنوز بسیاری از حقایق هستند که تبیین نشدهاند و یا بهخوبی این کار انجام نشده است. در مقابل تبیین، حرکت گمراهکننده و تحریفکننده دشمن وجود دارد که از جوانب مختلف و از صدها طرف بهسوی جمهوری اسلامی ایران سرازیرشده و میخواهد افکار مردم را مورد اثرپذیری سمآلود قرار دهد.
«جهاد تبیین» یک فریضه است. «جهاد تبیین» یک فریضهی قطعی و یک فریضهی فوری است و هر کسی که میتواند باید اقدام کند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی میفرمایند: از جهت عقبهی دینی و اعتقادی هم اصل دعوت صدر اسلام بر پایهی تبیین استوار بود: «تبیین، بیان، مهمترین وظیفهی پیغمبران است. دشمنان پیغمبران از جهلها و پردهپوشیها استفاده میکنند.»
تبیین حقایق در سیرهی علوی نمود پررنگی داشت: «شما خطبههای نهجالبلاغه را نگاه کنید، بسیاری از آنها تبیین واقعیاتی است که در جامعهی آن روز وجود داشته.»
و مبنای مهم قیام حسینی نیز تبیین بود: «امام حسین را فقط به جنگ روز عاشورا نباید شناخت؛ آن یک بخش از جهاد امام حسین است. به تبیین او، امر به معروف او، نهی از منکر او، توضیح مسائل گوناگون در منی و عرفات، خطاب به علما و نخبگان باید شناخت.»
بنابراین «جهاد فقط شمشیر گرفتن و جنگ کردن در میدان قتال نیست؛ جهاد شامل جهاد فکری، جهاد عملی، جهاد تبیینی و تبلیغی و جهاد مالی است.»
«جهاد تبیین»، مقوله و شاکله مهم از قدرت نرم است که البته لوازم بسیار جدی دارد. مهمترین لوازم قدرت نرم در قالب «جهاد تبیین»، اخلاقیات، توجه به عنصر اخلاق، سخن متین، عقلانیت کامل، بصیرت و استدلال است؛ اما آنچه باید به آن توجه کنیم و رهبر انقلاب آن را موردتوجه قرار دادند این است که باید بهمعنای واقعی کلمه جهاد را در «جهاد تبیین» بهکار ببریم. باید از شیوههای اخلاقی در «جهاد تبیین» پیروی کرد و از روشهای دشنام، تهمت، فریب و دروغ عدهای در فضای مجازی، مطبوعات، رسانهها و مقالات که افکار عمومی را ملتهب میکنند، اجتناب کنیم.
رهبر معظم انقلاب اسلامی میفرمایند «جهاد تبیین» باید مبتنی بر سخن متین، مبتنی بر زینت عاطفه و عواطف انسانی و مبتنی بر نگاه و رویکرد اخلاقی باشد. نکته بسیار مهمی که ایشان ذکر میکنند این است که بالاخره همه ما در فضای «جهاد تبیین» سهم و مسئولیتی داریم و همه باید در این مسیر و میدان جدی حرکت بکنیم. از این بابت، «جهاد تبیین» در قالب قدرت نرم میتواند موضوع اساسی و جدی مطرح شود، بهشرطی که از لوازم و منابع آن استفاده جدی شود.
«جهاد تبیین»، به مدیر جهادی نیاز دارد. مهمترین مدیران جهادی، جوانان عزیز هستند که میتوانند ارزشها را بهنوعی از گذشته بگیرند و آنها را روزآمد کنند و از حال به آینده انتقال بدهند. مدیر جهادی و کسی که در «جهاد تبیین» شرکت میکند، باید بتواند بهنوعی با اتکا به ارزشهای الهی و اسلامی نسبت به کارها مبادرت بورزد.
جوانان انقلابی و معتقد به آرمانهای انقلاب باید با شجاعت و صراحت وارد عرصه شده و دستاوردهای انقلاب اسلامی، شرایط محیطی و محاط بر جامعه امروز و مشکلاتی را که دشمنان برای ما ایجاد کرده اند تبیین نمایند. رهبر انقلاب، اقدام جهادی را بهمعنای خستهنشدن در مقابل سختیها و موانع تعریف میکنند که در آن ایمان به مسیر و حرکت بر اساس فکر و منطق باشد. در نگاه الهیاتی به بحث جهاد، الزاماتی وجود دارد؛ الزاماتی مانند اعتقادات و باورها، جهاد نرم، بصیرت و بحثهای ارزشی که در جهاد خودشان را نشان میدهند.
از موضوعات مهم که باید به آن توجه کرد، تصویرسازی غلط و وارونه جلوه دادن حقایق و دستاوردهای انقلاب اسلامی توسط دشمنان بوده است، از یکسو با پررنگ کردن نقاط ضعف و از سوی دیگر با تطهیر رژیم پهلوی درپی کتمان دستاوردهای انقلاب و ایجاد حس غفلت نسبت به پیشرفتهای کشور در سالهای اخیر هستند و به گونهای که تلاش میکنند مردم نا امیدی برسند و مأیوس شوند.
از اولویتهای مهم «جهاد تبیین»، تاریخنگاری و ثبت وقایع تاریخی است که اگر چنین اتفاقی میافتاد و بیفتد، بسیاری از ابهامات مردم بهویژه جوانان برطرف میشود و بهنوعی هویتسازی شکل میگیرد. دقیقاً عکس اتفاقاتی که طی سالهای اخیر رخ داده است و دشمنان با خوراکهای مسموم ذهن جوانان ما را مغشوش کردهاند.
نکته مهمی که باید در «جهاد تبیین» در نظر گرفت این است که ما به برنامهریزی، هدفگذاری، ارتباطات گسترده و فزاینده و فراگیر، سازماندهی ازپیشتعیینشده، طراحیهای جدید، نظام ارزشی مبتنی بر انقلاب اسلامی و تصمیمگیری نیاز داریم. از نکات بسیار مهم در «جهاد تبیین» نوآوری، خلاقیت و انگیزههایی است که باید بتوانیم خودمان را در آن نشان دهیم.
انتهای پیام/