به گزارش خبرنگار اخبار داخلی دفاعپرس، در ۲۰ فروردین سال ۱۳۸۵ (۹ آوریل۲۰۰۶)، دانشمندان ایرانی موفق به تولید چرخۀ کامل سوخت هستهای در مقیاس آزمایشگاهی شدند و خبر دستیابى ایران به فناورى غنىسازى اورانیوم و راهاندازى یک زنجیرۀ کامل غنىسازى توسط سانتریفیوژهاى ساخت ایران اعلام شد.
در پی موفقیت دانشمندان و متخصصان کشورمان در دستیابی به نسل جدیدی از سانتریفیوژها در ایران و اعلام آن به آژانس بینالمللی انرژی اتمی، کشورمان در زمرۀ کشورهای صاحب تکنولوژی در غنیسازی اورانیوم به شمار آمد و به کشورهای عضو باشگاه اتمی پیوست.
پس از آن با تصویب شوراى عالى انقلاب فرهنگى، به پاس قدردانى از تلاشهاى افتخارآفرین دانشمندان جوان ایرانى در دستیابى به فناورى صلحآمیز هستهاى، ۲۰ فروردین در تقویم رسمى ایرانیان، «روز ملى فناورى هستهاى» نام گرفت. فعالیتهای مرکز نظام ایمنی هستهای کشور طی سالهای ۸۴ و ۸۸ از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی مورد تأیید قرار گرفت.
سال ۱۳۸۶، بیستم فروردین به مناسبت اعلام دستاوردهای هستهای قابل توجه، روز ملی فناوری هستهای نامیده شد که این روز نماد خودباوری و استقلال جمهوری اسلامی ایران است. بیستم فروردین روزی است که دانشمندان متعهد و متدین ایران اسلامی شعار ما میتوانیم را در عمل نشان دادند و عزت و اقتدار ملی در عرصه فناوری صلحآمیز هستهای را به منصه ظهور رساندند.
در این روز بار دیگر قدرت و عظمت ایرانیان به جهانیان نشان داده شد. دانشمندان جوان ایران اسلامی بهرغم وجود تحریمهای فلجکننده، فشارهای روزافزون و کارشکنیهای گسترده کشورهای غربی و در رأس آنها آمریکا و رژیم صهیونیستی توانستند با تلاشهای بیوقفه و فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی با دستیابی بر چرخه کامل سوخت هستهای موجب شگفتی جهانیان و دارندگان انرژی هستهای در دنیا شوند.
دستاوردهای هستهای ایران طی سالهای گذشته را بررسی کنید؟ فناوری هستهای در دهه سوم قرن بیستویکم در زمره فناوریهای راهبردی است، کلوپ تشکیل شده از کشورهای قدرتمندی که واجد این فناوری هستند نه این فناوری را در اختیار دیگر کشورها قرار میدهند و نه اجازه میدهند دیگران وارد این کلوپ شوند. فناوری هستهای یک موضوع با اهمیت برای کشورها است؛ جمهوری اسلامی ایران بهرغم فشارهای سنگینی که طی ۱۸ سال گذشته متحمل شده است تلاش کرد این دانش فنی را به مدد دانشمندان خود دنبال کند.
با وجود اینکه در دوران رژیم پهلوی، کشورهای غربی و آلمانها وعده دادند که دو نیروگاه اتمی در بوشهر برای ایران خواهند ساخت، اما با پیروزی انقلاب اسلامی بدعهدی کردند و بدون پایبندی به تعهداتشان ایران را ترک کردند و در واقع کار را نیمهکاره رها کردند. کشور فرانسه علیرغم اینکه ۱۰ درصد از سهام مرکز غنیسازی اورانیوم اوردیگس پاریس را در سال ۵۴ به ایران فروخته بود، اما حاضر نشد بعد از پیروزی انقلاب اسلامی یک گرم اورانیوم غنی شده در اختیار جمهوری اسلامی قرار دهد.
این مسئله در مورد راکتور تحقیقاتی تهران هم صادق است؛ چراکه آمریکاییها در چارچوب اتم برای صلح زمینه برای ساخت راکتور تحقیقاتی تهران را فراهم کردند، اما حدود یک دهه پیش که نیاز به سوخت مجدد داشت آمریکاییها حاضر نشدند سوخت را در اختیار جمهوری اسلامی قرار دهند تا این راکتور تحقیقاتی به کار خود ادامه دهد.
جمهوری اسلامی به مدد دانشمندان هستهای خود توانست از همه تحریمها عبور کند و به لبههای دانش برسد؛ از اینرو چرخه کامل سوخت یکی از مهمترین گامهایی است که جمهوری اسلامی در حوزه فناوری هستهای برداشته است. یعنی ایران میتواند اورانیوم از زمان اکتشاف تا زمانی که تبدیل به کیک زرد و سپس تبدیل به اورانیوم غنیشده میشود را آن هم در سطوح مختلف از ۳.۵ درصد تا ۶۰ درصد را غنیسازی کند.
رتبه دوم ساخت سانتریفیوژها و ماشینهای غنیسازی که بسیار پیچیده بوده و از فناوریهای تکنولوژی برخوردار است، جمهوری اسلامی توانسته با کمک دانشمندان جوان خود بر این دانش هم غلبه کند و آن را در اختیار بگیرد؛ بنابراین از سانتریفیوژهای آی آر یک که فقط از یکسو توان غنیسازی را داشتند تا اکنون که به حدود ۲۵ برابر رسیده است، جمهوری اسلامی پابهپای دانش نوین در حال حرکت است.
ساخت صنایع سوخت هم از دیگر فناوریهای نوینی است که کمتر کشوری توان انجام آن را دارد و شاید به اندازه انگشتان دو دست کشوری که در این زمینه فعال باشد، وجود نداشته باشد.
گزارش از امیر قشقایی
انتهای پیام/341