به گزارش گروه فرهنگ و هنر دفاعپرس، «مرتضی کاردر» مدیر انتشارات هرمس با اشاره به تهدیدها و فرصتهایی که در مدت همهگیری ویروس کورونا ایجاد شد، اظهار داشت: طبیعتاً برای همه ناشران خساراتی داشت، چون اوج فروششان در نمایشگاه کتاب اتفاق میافتاد، اما مثل هر اتفاق دیگری به نظرم محاسنی هم داشته است. چراکه باعث شد به شیوههای جایگزین فکر کنیم.
کاردر با بیان اینکه برگزاری نمایشگاه حقیقی در کنار نمایشگاه مجازی نشاندهنده این است که میتوانیم به نمایشگاه مجازی به عنوان یک ظرفیت تازه نگاه کنیم، افزود: کما اینکه بیشتر از آنچه که فکر میکنیم نمایشگاه مجازی مورد استقبال قرار گرفت و فروش چشمگیر و غیر قابل انتظاری داشت. یعنی حتی خوشبینترین آدمها هم پیش بینی نمیکردند که نمایشگاه مجازی این قدر با استقبال مواجه شود. برای همین جدای از نمایشگاه، فروش مجازی هم مورد توجه ناشران قرار گرفت. مخصوصا ناشرانی که خیلی سنتیتر بودند بعد از شیوع کرونا درصدد راه اندازی سایت و واتساپ شدند و امکان سفارش گرفتن ۲۴ ساعته و غیر حضوری را فراهم کردند.
وی با اشاره به ضرورت هماهنگیهای بالا برای برگزاری همزمان دو نمایشگاه حضوری و مجازی افزود: باید به ساز و کارهای آن توجه شود چرا که اجرا هر کدام ستاد جداگانهای میطلبد، مثلا مساله مصداقی آن این گونه میشود که وقتی شما از یک انبار برای هر دو نمایشگاه موجودی تهیه میکنید، بهروز کردن آمار نیازمند به چککردنهای مکرر دارد و همین ضریب خطا را بالا میبرد. یعنی مثلا کتابی موجودیاش ده تا است و این دهتا ممکن است در نمایشگاه حضوری به فروش برسد آن وقت کسی این را به صورت مجازی سفارش دهد شما نمیتوانی برای سفارش دهنده مجازی ارسال کنی.
کاردر به منظور هر چه بهتر برگزار شدن نمایشگاه پیشنهاد داد: به جای اینکه ما همیشه به جای تغییر محل نمایشگاه باشیم فکری بکنیم که نمایشگاه جایی درون شهر تهران برگزار شود حتی اگر لازم باشد که نمایشگاه را به چند بخش تقسیم کنیم یا حتی کوچکتر کنیم. با احترام به همه کسانی که در حوزه کتاب کار میکنند، اما بعضیها حضورشان در نمایشگاه کتاب تهران ضرورتی ندارد و میشود نمایشگاه قدری جمع و جورتر شود، اما مکان برگزاری آن در داخل شهر باشد. حالا این درون شهر هم لزوماً هم فقط مصلی نیست میتواند به جای اسبق خودش برگردد. چرا که در طول سال، نمایشگاههای محدودتر، در این مکان برگزار میشود و مشکل حادی هم به لحاظ شهری و رفت و آمد ایجاد نمیشود.
مدیر انتشارات هرمس درباره راهکارهای ترویج کتابخوانی اظهار داشت: بازار ناپایدار کتاب و نشر هم به ناشران آسیب میزند و هم به مخاطب. مخاطبان کتاب در کشور ما مخاطبان معدودیاند؛ و این مخاطبان معدود سبد خرید محدود و مشخصی دارند و وقتی این نوسات شدت میگیرد، انتخاب برایشان سخت میشود و خیلی وقتها خیلی از کتابها را از سبدشان خارج میکنند. نمیخواهم بگویم که دولت حتما باید وارد شود و کاغذ دولتی و یارانهای بین ناشران توزیع کند. میتواند بگوید من قیمت کاغذ را برای همیشه آزاد میکنم کما اینکه در خیلی از سالهای اخیر این اتفاق افتاده است. من کلا با این مدل کاغذ دو نرخی، اقتصاد دو نرخی، کتاب دو نرخی خیلی موافق نیستم. حتی با سیاستهای حمایتی هم با آن معنا موافق نیستم. اما نکته این است که وقتی این حالت بلاتکلیفی در بازار وجود دارد و بازار ناپایدار است، فروشنده محصولات، ناشر و مخاطب تکلیف خودش را نمیداند. امیدوارم کمکی شود و نوعی سیاست گذاری شود که به شرایط پایدار برسیم.
سیوسومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از بیستویکم تا سیویکم اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ در دو بخش حضوری در مصلی امام خمینی (ره) و مجازی در سامانه ketab.ir برگزار میشود.
انتهای پیام/341