به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، «الهه نوری» کارشناس مسائل آمریکای لاتین در گفتوگویی در تحلیلی نسبت به اهداف سفر رئیسجمهور ونزوئلا به ایران، اظهار داشت: همان طور که در خبرها گفته شده نیکولاس مادورو در راس هیات اقتصادی و تجاری تور بینالمللی را ترتیب داده و پیش از تهران، سفری به ترکیه و الجزایر نیز داشته است، طبق آن چه در اخبار مطرح شده، هدف از این سفر تقویت همکاریهای اقتصادی دو کشور میباشد.
وی تصریح کرد: در واقع میشود گفت هدف اصلی این سفر در راستای حل این مساله است که میزان تجارت و سطح همکاریهای دو کشور که در حال حاضر پایین است، افزایش یابد. ارتباط گسترده ایران و ونزوئلا به رغم این که از سال آخر ریاست جمهوری خاتمی شروع شد، در دوران احمدی نژاد به اوج رسید و در دوران روحانی نیز دچار یکسری تحولات شد، ولی همچنان سطح همکاریهای تجاری پایین است و در آن سطح قانع کنندهای که باید باشد، نیست.
کارشناس مسائل آمریکای لاتین خاطرنشان کرد: کشورهای همسایه مثل ترکیه یا کشورهای حوزه خلیج فارس از قبیل قطر و... مسلما روابط اقتصادی خیلی بالاتری با ونزوئلا دارند و ایران باید جدای از بحث همکاریهای ایدئولوژیک، راه حلی برای مباحث تجاری و تببین چشم انداز اقتصادی بیاندیشد. در واقع گفته میشود این سفر در راستای پیدا کردن راه حلی برای این مساله است.
نوری مهمترین توافق نامه میان دو کشور را سند همکاری ۲۰ ساله عنوان کرد که قبلا در سفر وزیر امور خارجه اسبق ونزوئلا آقای گونزالس به ایران به آن تاکید شده بود.
وی با تاکید بر این که موضوعات نفتی و ارسال میعانات نفتی ایران از مهمترین محورهای مورد بحث در جریان این سفر خواهد بود، ابراز داشت: این مساله میتواند نفت ونزوئلا را که شبیه قیر است به نفت قابل فروش در بازار تبدیل کند، باید توجه باشیم ونزوئلا تقریبا بزرگترین ذخایر نفتی جهان را دارد و حدودا ۸ درصد ذخایر نفتی را در اختیار دارد و این میزان کمی نیست و طبیعتا بحث همکاری نفتی قاعدتا مهمترین مقوله این سند همکاری است.
عضو هیات علمی دانشکده مطالعات جهان درباره این که اسناد مورد توافق چه کمکی به تقویت اقتصاد دو کشور میکند؟ گفت: درباره این که اسناد چه کمکی به تقویت اقتصاد دو کشور تحریمی میکند، مهمترین بحث این است که طبیعتا برقراری چنین ارتباطی در شرایط تحریمی درد تحریم را تسکین میدهد.
نوری خاطرنشان کرد: همه میدانیم تحریمها تبعات فرا سیاسی دارد و محدود به یکسری قوانین و... نیست، مهمترین بحثی که تحریمها به همراه دارد این است که زیر ساختهای اقتصادی را مورد حمله قرار میدهد ضمن این که تورم را هم ایجاد میکند، بحثهای حقوقی ناشی از این تحریمها به گونهای است که حتی پس از لغو تحریمها سالها ادامه مییابد.
وی افزود: وقتی دو کشور تحت تحریم هستند و با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند مسلما از مزایای اقتصادی یکدیگر نیز میتوانند بهرهمند شوند، ونزوئلا بزرگترین ذخایر نفتی جهان را در اختیار دارد، اما به رغم این بد نامی که رسانهها در موردش ایجاد کردند که با اقتصاد ورشکسته تورمی شناخته میشود، این کشور دارای ذخایر نفت و معادن طلاست. برقراری رابطه با چنین اقتصادی مسلما تبعات اقتصادی بدی به همراه نخواهد داشت به این شرط که در واقع مفاد قراردادها و این سندهای همکاری و... به گونهای تنظیم شود که امکان برخورداری از مزایای نسبی کشور طرف قرارداد را برای کشور ما هم به همراه بیاورد.
کارشناس مسائل آمریکای لاتین ادامه داد: در مورد موفق بودن همکاریهای اقتصادی همین را باید گفت که ایالات متحده همواره هراس دارد که ایران و ونزوئلا به یکدیگر نزدیک شوند، با کوچکترین رابطهای که بین ایران و ونزوئلا صورت میگیرد ما واکنشهای عظیم رسانهای غرب را شاهد هستیم. این مساله نشان میدهد در رابطه و همکاری اقتصادی نه تنها بحث تقویت محور هژمونیک مطرح است بلکه اگر به خوبی تدوین و برنامه ریزی شود محور اقتصادی دو کشور تحت تحریمی تقویت میشود برای همین است که خیلی از رسانهای قوی هراس نزدیک شدن این دو کشور را دارند.
نوری با اشاره به این که در بحث مسیر ترانزیت تجاری نه تنها درباره ایران و ونزوئلا بلکه ارتباط ایران با تمام کشورهای آمریکای لاتین مطرح است، گفت: برای نمونه درباره برزیل؛ مهمترین شریک تجاری ما در آمریکای لاتین کشور برزیل است، ولی به رغم این همه سال رابطه همچنان بحثهایی مثل ترانزیتهای تجاری و زیرساختهای اقتصادی وجود دارد. در بحت ونزوئلا نیز مسئولان درصدد هستند تا موانع بر سر راه قراردادهای همکاری را رفع کنند که امیدواریم بحثهای زیرساختی و ... نیز مورد توجه قرار گیرد.
وی درباره این که آیا تقویت دیپلماسی ایران در آمریکای لاتین با سفر مادورو به تهران دنبال خواهد شد؟ اظهار داشت: بله مسلما، روابط جنوب - جنوب و دو کشور مستقل در حال توسعه جهان سومی مطرح است، طبق ادبیات اقتصادی غرب و از منظر دیپلماتیک شما هر اندازه برای محور ایدئولوژیک خودتان متحد پیدا کنید در آینده ماحصل آن را برداشت میکنید.
کارشناس مسائل آمریکای لاتین یادآور شد: درست است مسایل اقتصادی داخلی در کشور وجود دارد، ولی واقعیت این است در این شرایط میشود بذری را در روابط سیاسی، اجتماعی و دیپلماتیک کاشت که ماحصل آن بعدا اثر بخش خواهد بود. ما نباید به مساله به چشم انداز کوتاه مدت نگاه کنیم، بلند مدت را باید در نظر بگیریم.
نوری خاطرنشان کرد: همان طور که ملاحظه میکنید جبهه چپ گرایی در آمریکای لاتین مجددا در حال تقویت است و در کشورهایی که به طور عجیبی سابقه چپ گرایی ندارند شاهد این مساله هستیم، نمونه اش همین انتخابات اخیر در کلمبیاست و انتخابات پرو که یک چپ گرا روی کار آمد، به نظر میرسد مسلما گام مهمی در راستای تقویت روابط دیپلماتیک و بحث دیپلماسی سیاسی جمهوری اسلامی ایران در منطقه برداشته خواهد شد.
وی درباره این که با توجه به تحریم بودن دو کشور موضوع انرژی چقدر میتواند در توسعه همکاریها موثر باشد؟ گفت: از زمان تاسیس اوپک تا امروز ونزوئلا از بازیگران اصلی و مهم اوپک است و حذف ونزوئلا از عرصه نفتی یا همین طور ایران از بازار نفتی تنش زا خواهد بود، همان طور که شاهد بودیم طی دههها بحثهای تحریمی دو کشور مطرح بوده، تصور کنید کشوری که بزرگترین ذخایر نفتی جهان را دارد از بازار حذف کنید چه اتفاقی میافتد؟ چه تبعاتی دارد؟ خصوصا بعد از بحثهایی که در اوکراین و... به وجود آمد اولین واکنش دولت بایدن این بود که بلافاصله پس از تحریم نفتی روسیه، آمریکا وارد مذاکره با ونزوئلا میشود حتی یکسری تحریمهایی که برای شرکت نفت ملی ونزوئلا اعمال شده با مجوز محدود و مقطعی لغو کرد. در حالی که رئیس جمهور آمریکا ریاست جمهوری مادورو را به رسمیت نمیشناسد و یک رئیس جمهور موقت به نام گوآیدو را قبول دارد که دلقک سیاسی بیش نیست.
عضو هیات علمی دانشکده مطالعات جهان تاکید کرد: اگر ونزوئلا بازیگر انرژی مهم نیست پس القای تحریمها و مجوزی که برای فعالیت شرکتها میدهند چیست؟، ایران و ونزوئلا بازیگران مهمی در بازار نفتی جهان و تعیین کننده هستند، وقتی همکاری بین دو کشور صورت میگیرد مسلما گام مهمی است و ما نمیتوانیم از اهمیت این مساله چشم پوشی کنیم.
منبع: ایسنا
انتهای پیام/ ۹۱۱