معرفی کتاب؛

«درآمدی بر مکتب شعر عاشورایی آذربایجان»

کتاب «درآمدی بر مکتب شعر عاشورایی آذربایجان» اثر «جلال محمدی» به بررسی تاریخچه و مختصات شعر آئینی در آذربایجان می‌پردازد.
کد خبر: ۵۳۳۳۳۷
تاریخ انتشار: ۲۰ تير ۱۴۰۱ - ۰۲:۱۱ - 11July 2022

به گزارش خبرنگار دفاع‌پرس از تبریز، آذربایجان و تبریز به‌عنوان اولین پایتخت تشیع در جهان اسلام، همواره جایگاه ویژه در زمینه شعر و ادب آئینی داشته است؛ کتاب «درآمدی بر مکتب شعر عاشورایی آذربایجان» اثری در همین حوزه است که به مختصات شعر عاشورایی در تاریخ آذربایجان می‌پردازد و آن را از بدو پیدایش تاکنون مورد کنکاش قرار می‌دهد.

«جلال محمدی» نویسنده این اثر که خود از شاعران و پژوهشگران مکتب آئینی و انقلابی آذربایجان شرقی است، در فصل اول این کتاب مروری بر تاریخ تشیع در آذربایجان و ریشه‌های مکتب شعر عاشورایی در این خطه می‌کند.

وی در فصل اول کتاب، به انتقاد از نظریه مشهور آغاز شعر شیعی از دوره صفویان می‌پردازد و با ذکر نمونه‌های فراوان، می‌کوشد تا اثبات کند که قدمت این مکتب به همان قرون نخست پس از اسلام می‌رسد. در فصل دوم کتاب نیز نویسنده پیوند گستره زبان آذربایجانی با زبان فارسی در مکتب شعر عاشورایی آذربایجان را بررسی و سپس در فصل سوم، سیر تطور شعر آیینی در آذربایجانی به تفصیل بیان می‌کند.

فصل چهارم کتاب «درآمدی بر مکتب شعر عاشورایی آذربایجان» نیز با نگاهی تحلیلی، زمینه‌های رویش و رشد و شکل‌گیری این مکتب ادبی را مورد اشاره قرار می‌دهد؛ آن‌گاه نویسنده در فصل پنجم به رویکرد انقلابی و جهادی در مکتب شعر عاشورایی آذربایجان می‌پردازد که موضوع مشارکت شاعران آذربایجانی در مبارزه با رژیم طاغوت و همراهی آنان با نهضت امام خمینی (ره) از آغاز تاکنون، از بخش‌های برجسته و مهم این فصل است.

فصل‌های ششم تا هشتم کتاب نیز به ترتیب موضوعات نوگرایی در شعر آیینی معاصر آذربایجان، نقش شعرای حوزه قفقاز در این مکتب و نهایتا عناصر ساختاری و ویژگی‌های شعر عاشورایی آذربایجان را بررسی می‌کند.

نویسنده در مقدمه کتاب با بیان اینکه تاکنون پژوهش جدی در زمینه معرفی و شناخت شعر آیینی و عاشورایی آذربایجان انجام نشده است، عنوان می‌کند: بدون هر ادعایی می‌توان گفت که با این کتاب، زمینه‌ای نو برای تحقیق و واکاوی موضوع پیش روی پژوهشگران گشوده می‌شود و نویسنده آگاه است که این کتاب به مثابه‌ برداشتن گام اول در مسیری بلند است و دیگران می‌توانند با همت و دانش و کوشش افزون‌تر این مسیر را ادامه دهند و دستاورد‌های شگفت و شگرفی باز آورند. به همین جهت از نگاه نویسنده، این کتاب «درآمدی» بر مکتب شعر عاشورایی آذربایجان است.

وی در تشریح چرایی انتخاب عنوان شعر عاشورایی بر کلیت شعر آیینی نوشته است: چون در شعر آیینی، چه در حوزه‌ زبان فارسی و چه در حوزه‌ زبان آذربایجانی، غلبه با شعر عاشورایی است و موضوع عاشورا در کانون خلاقیت و آفرینش ادبی شاعران آیینی آذربایجان بوده و هست، از آن روی این مکتب، مکتب شعر عاشورایی نام گرفته است.

چاپ نخست این کتاب در ۵۱۶ صفحه توسط نشر «عاصم» با حمایت اداره‌کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان آذربایجان شرقی در سال ۱۴۰۱ منتشر شده است.

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها