گروه اجتماعی دفاعپرس - سعید نوروزیپور؛ امروز با گسترش اقبال عمومی به فضای مجازی، مرزهای جغرافیای بین کشورها کم رنگتر شده است. فضای مجازی باعث شده که دسترسی به اطلاعات آزادانهتر صورت گیرد و با یک جستجوی ساده میتوان به خواسته خود دست یافت.
البته همانطور که فضای مجازی میتواند به تسریع روند کارها کمک کند، میتواند فرصتی نیز برای افراد نااهل و سوء استفاده آنها باشد.
در واقع میتوان گفت فضای مجازی مثل یک چاقو است؛ چاقویی که استفاده صحیح از آن در اتاق عمل میتواند جان بیماران را نجات دهد و استفاده ناصحیح از آن، میتواند جان سایرین را به خطر بیاندازد.
از فضای مجازی نیز میتوان هم در زمینههای مختلف ازجمله تبلیغ کسب و کار و... استفاده کرد و هم میتوان از آن به گونهای استفاده کرد که تأثیری منفی بر زندگی سایرین بگذارد.
فضای مجازی همچنین عرصه حضور منافقین و دشمنان ایران اسلامی نیز هست و معاندان در این فضا با دروغپردازی و شایعهپراکنی به فعالیتهای خرابکارانه علیه نظام مشغول هستند؛ دشمنان قسم خورده جمهوری اسلامی ایران زمانی که نتوانستند در عرصه جنگ سخت، ایران را شکست دهند و نقشههای آنها یکی پس از دیگری با شکست مواجه شد، با استفاده از فضای مجازی، جنگ نرم را علیه کشورمان آغاز کردند و در این جنگ به دنبال این هستند که با استفاده از مشکلات و موجسواری بر روی اعتراضات بهحق مردمی، مسئولان را ناکارآمد نشان دهند و مردم را ناامید کنند.
بررسیهای جنایت های آمریکا علیه ایران در طی ۴۳ سال گذشته نشان می دهد که ما در همه عرصه ها اعم از جنگ نظامی، فشارهای اقتصادی و سیاسی آمریکا علیه ایران، اگرچه زخم خورده ایم اما بر دشمن پیروز شده ایم و آمریکا در همه عرصه ها و اقدامات علیه ایران (بجز فضای مجازی و فرهنگی) به طور مفتضحانه شکست خورده و عقب نشینی کرده است.
در حوادث اخیری که در کشور رخ داد خلاء عدم سواد رسانهای آشکار شد و متأسفانه برخی شهروندان به دلیل ناآشنایی با سواد رسانهای، به دام دشمنان افتادند و در برخی موارد ناخواسته دشمن را همراهی کردند؛ صحنه گردان چالشها و حفرههایی همچون عدم آشنایی با سواد رسانهای همان مجرمان نام آشنایی هستند که در سراسر جهان، امنیت مردم و دولتها را هدف گرفته اند، مجرمانی که در گذشته با ابزارهای سنتی و امروز در دنیای مدرن با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات پیشرفته مبادرت به ارتکاب جرایم خرد و کلان می کنند. در چنین فضایی، وجود عاملی که بتواند کژ کارکردی افراد و سازمانها و گروه ها و دسته ها را کنترل کند، امری بدیهی است.
همانطور رهبر معظم انقلاب اسلاب اسلامی فرمودند آمریکا، رژیم صهیونیستی، بعضی از قدرتهای موذی و خبیث اروپایی و برخی از گروهکها با همه امکانات به میدان آمدند و با استفاده از دستگاههای اطلاعاتی، رسانهای و ظرفیت فضای مجازی، و بهرهگیری از تجربیات گذشته در ایران و بعضی از کشورهای دیگر تلاش کردند به ملت ضربه بزنند. یکی از ابزارهایی که دشمن در حوادث اخیر از آن در جنگ ترکیبی علیه کشور ما استفاده کرده است وجود فضای مجازی و رسانه است.
از دیگر مواردی که باید به آن توجه و در این زمینه به شهروندان آموزشهای لازم داده شود، خریدهای اینترنتی و تبلیغات در فضای مجازی است؛ باید به این نکته توجه داشت که طبق آمارهای پلیس، امروز مجرمان یک کوچ دستهجمعی به فضای مجازی داشتهاند.
برخی از مجرمان با استفاده از دستگاههای اسکیمر، تبلیغات در سایتهای خرید و فروش و همچنین به بهانه برنده شدن در مسابقات و قرعهکشیها اقدام به کلاهبرداری میکنند. طبق آمارهای پلیس امروز بیشترین کلاهبرداریها در فضای مجازی رخ میدهد و برداشتهای غیر مجاز در صدر جرایم اینترنتی قرار دارد. در این موارد نیز فقدان آموزش شهرندان از مهمترین دلایل وقوع و افزایش جرایم اینترنتی محسوب میشود.
همچنین موضوعی که بسیار مهم است و باید به آن توجه شود، نقش فضای مجازی در ایجاد طلاقهای عاطفی و افزایش آمارهای طلاق است؛ استفاده نادرست و بیش از حد از فضای مجازی، باعث ایجاد شک بین اعضای برخی خانوادهها و فروپاشی این خانوادهها شده است.
در خصوص موضوعاتی که در بالا مطرح شد، باید به این اشاره کرد که حلقه مفقوده همه آنها موضوع ضعف در آموزش است؛ لذا باید یک عزم ملی در دستگاههای متولی ایجاد شود تا شهروندان بتوانند با شناخت کامل از فضای مجازی، در این فضا به فعالیت بپردازند.
انتهای پیام/ 241