کمیسیون مشورتی دیپلماسی عمومی آمریکا یک گروه دوحزبی است که در سال 1948 از سوی کنگره آمریکا تاسیس شد و وظیفه آن، طراحی، تدوین و پیشنهاد سیاستها و برنامههای مورد نیاز دستگاههای دولتی آمریکا در حوزه دیپلماسی عمومی و افزایش اثربخشی سیاستهای مورد استفاده آنها در این حوزه است. در ابتدای سال 2013 وظیفه دیگری به کمیسیون مشورتی دیپلماسی عمومی آمریکا محول شد و این کمیسیون موظف شد گزارش سالانه جامعی درباره فعالیتهای دیپلماسی عمومی و اطلاعرسانی بینالمللی تهیه کند.
هماکنون استراتژی دیپلماسی عمومی آمریکا و اجرای آن خیلی بیشتر در سیاست خارجی این کشور ادغام شده است. این دیپلماسی، با ادعای دفاع از حقوق بشر و مبارزه با خشونت، تمرکز بر روی تغییر بافت سیاسی، وارونهسازی ارزشهای اجتماعی و خلق فرصتها و جنبشهای فکری، فرهنگی، اجتماعی، و سیاسی در دستور کار دیپلماسی عمومی آمریکا قرار دارد.
بخشی از این گزارش به ایران مربوط میشود؛ جایی که تمرکز آمریکاییها بر روی تغییر ارزشها و سبک زندگی مردم ایران (جنگ نرم) استوار شده است. طبق گزارش «کمیسیون مشورتی دیپلماسی عمومی آمریکا»، سه شبکه رادیویی-تلویزیونی این وظیفه مهم و استراتژیک را بر عهده دارند:
طبق این گزارش بخش فارسی صدای آمریکا بودجه مالی ۱۵ میلیون و ۱۳۳ هزار دلاری دارد و روش ارائه برنامه آن به شکل تلویزیون ماهوارهای، رادیو ماهوارهای، وبسایت و موبایل سایت، و رسانه اجتماعی است. مجموع پخش برنامههای رادیویی این سرویس، 14 ساعت و مجموع پخش برنامههای تلویزیونی آن، 168 ساعت در هفته را در بر میگیرد.
به ادعای گزارش مذکور، بخش فارسی صدای آمریکا با هدف ارتباط مستقیم برقرار کردن با مردم داخل ایران ایجاد شد. طبق ادعای بنگاه سخنپراکنی آمریکا، 24 درصد از بزرگسالان ایرانی بخش فارسی صدای آمریکا را دنبال میکنند. این سرویس، از تمامی ابزار ممکن شامل ماهواره، شبکههای اجتماعی، وبسایت و وبلاگ، تجهیزات چند رسانهای برای ارتباط برقرار کردن با مخاطب خود بهره میبرد. در این شبکه، تمامی اخبار مربوط به ایران مورد رصد و بررسی قرار میگیرد. همچنین به مباحث هنری، فرهنگی، و علمی نیز پرداخته میشود. بخش قابل توجهی نیز به بیان ارزشهای آمریکایی و تبلیغ سبک زندگی آمریکایی اختصاص دارد. از دیگر برنامههای میتوان به اخبار بامدادی و شبانگاهی و شوی جوانان ایرانی اشاره کرد.
این گزارش سپس "رادیو فردا" را مورد بحث قرار میدهد که بودجه مالی 6 میلیون و 967 هزار دلاری دارد و روش ارائه برنامه آن از طریق رادیو، تلویزیون، وبسایت و موبایل سایت، و رسانه اجتماعی و دارای مجموع پخش رادیویی 168 ساعت در هفته است.
به ادعای این گزارش، رادیو فردا، تنها رادیوی فارسی زبان 24 ساعته قابل دسترس ایرانیان از طریق ماهواره است. برنامههای اصلی این رادیو، شامل اخبار، تحلیل و گزارش حوادث جاری در داخل ایران است و البته خبرهای مربوط به خاورمیانه و دیگر نقاط جهان را تحت پوشش قرار میدهد. همچنین بخش موسیقی پاپ دارد و با هنرمندان فراری و سیاستمداران و اپوزیسیون جمهوری اسلامی مصاحبه میکند. میانگین 11 میلیون و 500 هزار صفحه متن در سال 2014 در وبسایت رادیو فردا وجود داشت و صفحه فیسبوک این رادیو، هم اکنون دارای 1 میلیون و 30 هزار طرفدار است. در ادامه این گزارش ادعا میکند که بیش از دو سوم طرفداران وبسایت این رادیو، از داخل ایران هستند و یکی از برجستهترین برنامههای رادیو فردا، برنامه «پس فردا» با اجرای فرشید منافی است. همچنین برنامههای دیگر به بحثهای چالشی در مورد سیاست روز ایران میپردازد در دستور کار این رادیو قرار دارند.
رادیو فردا، رادیوی تلویزیونی مجله خبری بامدادی خود به نام "صبحانه با اخبار" را علاوه بر کانال ماهوارهای خود، از طریق کانالهای ماهوارهای صدای آمریکا نیز پخش میکند. این سرویس، تولید تلویزیونی خود را در سال 2015 با 7 عنوان خبری 5 دقیقهای که راس هر ساعت از 8 بامداد تا 1 بعد از ظهر طول میکشد، بیشتر کرد.
یکی از نقاط قابل توجه در این گزارش موضوع اختلاف افکنی میان ایرانیهای آذریزبان با پخش برنامههایی از سرویس صدای آمریکا (VOA) در آذربایجان که بودجه سالانه 646 هزار دلاری دارد.
روش ارائه برنامه آن از طریق رادیو، تلویزیون، وبسایت و موبایل سایت، و رسانه اجتماعی صورت میگیرد و مجموع پخش برنامههای رادیویی آن 2 ساعت و 20 دقیقه و مجموع پخش برنامههای تلویزیونی آن 4 ساعت و 20 دقیقه در هفته است.
این گزارش تاکید میکند: این سرویس، خود را به عنوان یک آژانس خبری چند رسانهای در عرصه رسانههای آذربایجانی مطرح کرده است. صدای آمریکا در آذربایجان اخبار سیاسی، اقتصادی، تکنولوژیکی، پزشکی، اجتماعی، و فرهنگی را تحت پوشش قرار میدهد. این شبکه، بخشهایی همچون "بررسی آمریکایی" و "دیدگاه جهانی" است که دیدگاه آمریکایی خود نسبت به مسائل روز را به مخاطبان مینمایاند. VOA آذربایجان، همچنین برای ایرانیهای آذریزبان منبع خبری محسوب میشود. بستههای خبر صوتی روزانه این سرویس، شامل 2 مصاحبه و گزارش و خلاصه خبرهای روز است. برنامههای خبری تصویری هفته شامل 5 الی 6 دقیقه زمان است و شوی تلویزیونی دارای 6 ال 8 دقیقه زمان.
این در حالی است که مقام معظم رهبری در دیدار با اعضای سازمان صدا و سیما فرمودند که جنگ نرم فقط مخصوص ایران نیست اما در موضوع ایران، هدف اصلی از این جنگ نرمِ فکر شده و حساب شده، استحاله جمهوری اسلامی ایران و تغییر باطن و سیرت، با حفظ صورت و ظاهر آن است.
فهرست گزارش 2015 کمیسیون مشورتی دیپلماسی عمومی آمریکا
بررسی فهرست این گزارش مشخص میکند که آمریکاییها بر روی جوانان حساب ویژهای باز کردند؛ وجود برنامههایی مانند طرح رهبران جوان، برنامه زبان انگلیسی، برنامههای دانشگاهی، برنامههای ورزشی، برنامههای مربوط به جوانان و سایر نشان میدهد که سرمایهگذاری برای نفوذ نرم در جوانان اثر بیشتری خواهد داشت.
فهرست این گزارش که دیپلماسی عمومی در سایر نقاط جهان را نیز در برمیگیرد و حجم آن نشاندهنده میل آمریکا به نفوذ در این مناطق است را جهت استحضار و اطلاع بیشتر خوانندگان محترم ارائه گردیده است:
مقدمه
دیپلماسی عمومی آمریکا در سال 2014/15
دیپلماسی عمومی و بودجه تخصیصی پخش بینالمللی
10 مورد برتر ACPD
منبع: مشرق