تحقق «پارلمان باز» باید منجر به افزایش مشارکت شهروندی شود

مرکز پژوهش‏های مجلس گزارش پژوهشی تحت عنوان الگوی تحقق و پیاده‌سازی پارلمان باز مبتنی بر بیانیه شفافیت پارلمانی را منتشر کرد.
کد خبر: ۵۶۴۰۱۰
تاریخ انتشار: ۰۷ دی ۱۴۰۱ - ۰۹:۵۱ - 28December 2022

تحقق پارلمان باز باید منجر به افزایش مشارکت شهروندی شودبه گزارش گروه اخبار داخلی دفاع‌پرس، دفتر مطالعات حکمرانی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی گزارش پژوهشی تحت عنوان «الگوی تحقق و پیاده‌سازی پارلمان باز مبتنی بر بیانیه شفافیت پارلمانی» را منتشر کرد.

در این گزارش آمده است که شفافیت، یکی از اصول اساسی دموکراسی و بستری برای پاسخگویی نهاد‌های سیاسی و حاکمیتی به شهروندان است.

با توجه به اهمیت موضوع شفافیت در نظام قانونگذاری، گزارش پیش‌رو در نظر دارد تا با بهره‌گیری از ادبیات علمی و به طور خاص با تأکید بر بیانیه شفافیت پارلمانی، الگوی تحقق و پیاده سازی پارلمان باز را ارائه کند.

این گزارش ضمن ارائه الگوی پیشنهادی می‌افزاید که در الگوی پیشنهادی ابتدا زمینه‌های تحقق پارلمان باز بیان شدند. در ادامه الزامات و اقتضائات پارلمان باز در سه محور الزامات قانونی، الزامات آموزشی و توانمندسازی و الزامات زیرساختی و فناورانه ذکر شد.

محور بعدی الگوی مطرح شده شامل حوزه‌های اداری و اجرایی پارلمان است که شفافیت بایستی در تمامی این حوزه‌ها محقق شود. حوزه‌های شناسایی در چهار بخش ساختار و تشکیلات مجلس، منابع انسانی مجلس (اعم از کارکنان، مدیران و نمایندگان مجلس)، فرایند‌های سیاستگذاری و قانونگذاری و رویه‌های اداری و گردش کار قرار گرفتند.

در انتهای این گزارش نیز دستاورد‌های شفافیت و پارلمان باز در شش محور شامل ارتقای قانونگذاری، بهبود نظارت و بازخوردگیری، تقویت مشارکت و همکاری، مطالبه‌گری و درگیرسازی شهروندان، پاسخگویی و مسئولیت‌پذیری و نوآوری و خلاقیت تشریح شد.

پیشنهاد محوری و اصلی گزارش حاضر این است که در تحقق پارلمان باز حتماً بایستی این نکته مدنظر قرار بگیرد که منجر به افزایش مشارکت شهروندی در قانونگذاری و نظارت و همچنین ارتقای سرمایه اجتماعی شود.

انتهای پیام/341

نظر شما
پربیننده ها