جان فدا/ در نشست رونمایی کتاب «اسطوره حاج قاسم و بازسازی هویت ملی ایرانیان» مطرح شد؛

امیرکبیر اسطوره ملی و حاج قاسم بین‌المللی است/ بزرگنمایی درباره شخصیت‌ها ضربه به آن‌هاست

رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با تاکید بر اینکه امیرکبیر و شهید سلیمانی دارای شباهت‌هایی هستند ولی یکی ملی و دیگری بین‌المللی است، گفت: در کار پژوهش کسانی که درباره شخصیت‌ها غُلو می‌کنند به او لطف نمی‌کنند بلکه او را خراب می‌کنند.
کد خبر: ۵۶۶۲۲۹
تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۴۰۱ - ۱۸:۲۰ - 08January 2023

به گزارش خبرنگار فرهنگ و هنر دفاع‌پرس، کتاب «اسطوره حاج قاسم و بازسازی هویت ملی ایرانیان» به قلم مهدی افرزکنجین با مقدمه‌ی از عبدالحسین خسروپناه در سازمان تبلیغات اسلامی رونمایی شد.

موسی نجفی رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با بیان اینکه بحث هویت ملی، بحث سنگینی است که مورد استفاده عموم مردم نیست، با تاکید براینکه من در این کتاب خودم را دیدم چراکه نویسنده کتاب در این اثر از نظرات مورد اشاره‌ام استفاده کرده است، اظهار داشت: البته برخی از مشکلات این نظرات مرتفع شده و حرف‌ها رشد داده شده و جلو رفته است.

این پژوهشگر به مشکلات مورد نظر در این کتاب پرداخت و با تاکید براینکه تاریخ ایران باستان از ۱۳ تا ۴۰ هزار سال قبل‌تر تخمین داده شده است، گفت: وقتی وارد موزه باستان ایران می‌شویم یک سنگ مربوط به ۸۰۰ هزار سال پیش وجود دارد که نشان می‌دهد تاریخ ایران چه عمقی دارد.

امیرکبیر اسطوره ملی و حاج قاسم بین‌المللی است/ غُلُوّ درباره شخصیت‌ها ضربه به آن‌هاست

رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به انتقاد از دانشنامه ایرانیکا پرداخت و با بیان اینکه بخشی از بودجه‌ این دانشنامه‌ توسط اشرف پهلوی تامین شده و به دلایل مختلف قابل اتکا نیست، افزود: ما برای پرداختن به موضوع ایران نمی‌توانیم به این دانشنامه‌ها رجوع کنیم چراکه ریشه‌های دینی ما را مورد هدف قرار داده‌ است.

نجفی شهامت را لازمه فعالیت‌های پژوهشی دانست و سپس به صفحه ۱۴۰ کتاب «اسطوره حاج قاسم و بازسازی هویت ملی ایرانیان» رجوع کرد و با بیان اینکه در این کتاب آمده است، «حاج قاسم سبک حیات و تمدن جدیدی نیست بلکه تمام سبک زندگی حاج قاسم در مکتب امام خمینی (ره) جانمایی می‌شود»؛ بیان چنین سخنی یک شهامت لازم دارد که پژوهشگر چنین شهامتی داشته است.

وی با تاکید براینکه همه محققین جانبداری دارند چراکه اگر جانبداری نبود قطعاً کسی به سراغ موضوع شهید سلیمانی نمی‌آید لذا انتخاب همین موضوع به‌نوعی جانبداری برآمده از علاقه است، افزود: البته محقق در نگارش باید بی‌طرفی را رعایت کند اما هیچ محقق بی‌طرفی نداریم. در کار پژوهش کسانی که درباره شخصیت‌ها غُلُوّ می‌کنند به او لطف نمی‌کنند بلکه آن را خراب می‌کنند.

رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با بیان اینکه شخصیت‌هایی مانند آیت‌الله بهجت با روح معنویت‌گرایی ایرانی ارتباط می‌گیرند، گفت: از نظر کتاب «اسطوره حاج قاسم و بازسازی هویت ملی ایرانیان» اسطوره‌ها دو دسته‌اند؛ دسته اول اسطوره‌هایی هستند که هویت ملی را بازسازی می‌کنند و دسته دیگر هویت‌سازی می‌کنند. کسانی که هویت‌سازی می‌کنند ائمه و شخصیت‌هایی همانند امام خمینی (ره) هستند و نمونه کسانی که هویت را بازسازی می‌کنند شهید سلیمانی است.

امیرکبیر اسطوره ملی و حاج قاسم بین‌المللی است/ غُلُوّ درباره شخصیت‌ها ضربه به آن‌هاست

نجفی به شباهت‌های سردار شهید حاج قاسم سلیمانی با امیرکبیر پرداخت و با بیان اینکه البته حاج قاسم یک شخصیت بین‌المللی بود که امیرکبیر ملی است، تصریح کرد: حاج قاسم نماد و نماینده یک جریان بزرگ به اسم انقلاب اسلامی است که در تاریخ جریان بزرگی به شمار می‌آید لذا حاج قاسم به‌عنوان اسطوره ما، اسطوره‌ی اعتلای دوره‌ی از تاریخ ایران است.

این پژوهشگر به پاسخ شهید مطهری درخصوص علت انقلاب اسلامی پرداخت و با بیان اینکه شهید معلم «منِ متعالی» را علت انقلاب می‌داند، درباره ریشه اغتشاشات اخیر کشورمان گفت: اغتشاشات اخیر نتیجه حلول روح «منِ غیرمتعالی» بود. ادعای فروپاشی جامعه ایران در دوره کنونی یک حرف بی‌اساس است چراکه جامعه ایرانی دوران سخت‌ بسیاری گذرانده است؛ ورود اسلام به ایران و حمله مغول دورانی بود که با وجود مشکلات زیاد جامعه ایرانی را دچار فروپاشی نکرد چراکه هویت در مسیر شدن خودش بوده است و انقلاب اسلامی نیز در مسیر جدیدی نیست بلکه هویت‌های گذشته را بازسازی کرده است که مسیر درستی است.

انتهای پیام/ 121

نظر شما
پربیننده ها