گروه حماسه و جهاد دفاعپرس: پس از دو سال وقفه به دلیل شیوع بیماری کرونا در اعزام کاروانهای راهیان نور به مناطق عملیاتی دوران دفاع مقدس، بر اساس اعلام دبیر ستاد مرکزی راهیان نور کشور در نشست خبری با اصحاب رسانه از سرگیری این حرکت و عملیات عظیم فرهنگی به طور رسمی و قطعی اعلام شد.
برهمین اساس، در خبرگزاری دفاع مقدس، میزبان سرهنگ بسیجی «مهدی امیریان» دبیر ستاد مرکزی راهیان نور کشور بودیم و در زمینه تشریح برنامههای اعزام کاروانها به مناطق عملیاتی دفاع مقدس گفتوگویی با وی انجام دادیم که در ادامه میخوانید.
دفاعپرس: جنابعالی بهعنوان دبیر ستاد مرکزی راهیان نور کشور، فلسفه وجودی راهیان نور را چگونه ارزیابی میکنید و اهمیت ایجاد این عملیات فرهنگی را تا چه اندازه ضروری میدانید؟
همانطور که از نام آن مشخص است، سنت حسنه راهیان نور قریب به ۲۰ سال است که بهصورت جدی اجرا میشود. پیرامون لزوم برگزاری آن صحبتهای فراوانی در طول این سالها انجام شده است. ضمن اینکه دوستان زیادی هم در طول این سالها اقدامات فراوانی در این زمینه انجام دادهاند. بر همین اساس اگر بخواهیم در مورد فلسفه وجودی راهیان نور صحبت کنیم؛ این موضوع از چند منظر قابل بحث و بررسی است.
برای ترسیم آیندۀ امیدوارانه باید گذشته پرافتخارمان را بشناسیم
در وهله اول، فلسفه وجودی راهیان نور، از لحاظ تاریخی قابل بحث و بررسی است؛ رژیم بعث عراق جنگی ناجوانمردانه علیه کشورمان تحمیل کرد و بر همین اساس حماسههایی در این جنگ تحمیلی رقم خورد که ما این روزها نیاز به بازخوانی این رویدادها و حماسهآفرینیها هستیم. در بیانیه گام دوم انقلاب نیز رهبر معظم انقلاب اسلامی به صراحت اعلام میکنند که برای اینکه بتوانیم آینده امیدوارانهای را برای خودمان ترسیم کنیم راهی جز اینکه گذشته پرافتخار خودمان را بشناسیم، نداریم.
خب این گذشته پر افتخار در تاریخ انقلاب اسلامی چیست؟ لذا یکی از مهمترین و درخشانترین بخش انقلاب اسلامی همین هشت سال دفاع مقدس است؛ یعنی اگر قرار است، گذشته پرافتخار خود را بشناسیم، آن گذشته، پرافتخار دفاع مقدس است.
حال در این میان راهیان نور بستری است که به ما کمک میکند تا این مقطع تاریخی را درستتر و دقیقتر بشناسیم. ما در واقع راهیان نور را بستر جهاد تبیین میدانیم و معتقد هستیم که راهیان نور زمینهای را فراهم میکند تا این جهاد تبیینی که امروز رهبر معظم انقلاب اسلامی بر روی آن تاکید دارند، در بستر راهیان نور قابل شکلگیری است.
راهیان نور از تحریف واقعه عظیم دفاع مقدس جلوگیری میکند
اینکه آحاد مردم در این عملیات بزرگ فرهنگی شرکت میکنند و در بازدید از یادمانها با معارف دفاع مقدس، شهدای شاخص و اتفاقات هشت سال دوران جنگ آشنا میشوند، مهمترین فلسفه وجودی راهیان نور است؛ راهیان نور در واقع زنده نگهداشتن نام و یاد شهداست.
جنبه دوم موضوع این است که از تحریف جلوگیری میکند. در واقع به این معنی که وقتی هر سال به واسطه راهیان نور قرار است از دفاع مقدس بگوییم و زمانی که این روایت اتفاق میافتد، شاهد نو به نو شدن این روایت هستیم و این موضوع از تحریف واقعه عظیم دفاع مقدس نیز جلوگیری میکند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند که راهیان نور یک فناوری است؛ در واقع این پدیده به ما کمک میکند تا در قالبهای مختلف و به روز بتوانیم معارف دفاع مقدس را منتقل کنیم. راهیان نور به نوعی عرصهای است که جوانان، نوجوانان و آحاد مردم میآیند و تاریخ دفاع مقدس را در آنجا بازخوانی میکنند، میشنوند و میبینند و این موضوع به حفظ روحیه امید کمک میکند.
فلسفه راهیان نور ایجاد اتحاد در ذیل یک پرچم با نگاه ملی است
ما امروز در کشورمان نیاز به امیدواری و نگاه به درون داریم و نیازمندیم که شعار و منطق «ما میتوانیم» را تقویت کنیم و این موضوع در بستر راهیان نور قابل شکلگیری است. ضمن اینکه جنس راهیان نور ملی است و بهدنبال وحدت ملی همه اقشار و آحاد مردم است. همچنین تمامی رزمندگانی که در هر بخشی از حوزه دفاع مقدس فعالیت میکردند ذیل یک پرچم که با نگاه اتحاد و وحدت اتفاق میافتد، حرکت عظیم راهیان نور کمک میکند که این انتقال مفاهیم صورت بگیرد.
البته در کتابهای درسی موضوعات دفاع مقدس است و فیلمهایی ساخته میشود، اما این اقدام راهیان نور در واقع به بازنشر و حفظ و نشر آثار دفاع مقدس و شهدا ضریب میدهد. ضمن اینکه عرصهای است که بسیاری از جوانان میآیند و اینجا تربیت کادر انقلاب اسلامی صورت میگیرد. یعنی تربیت کادر تراز انقلاب اسلامی در حوزه اجرایی راهیان نور اتفاق میافتد. بهصورتی که بسیاری از دوستانی که امروز مسئولیتهای بزرگی دارند کار خود را در راهیان نور و با لباس خادمی شروع کردند.
راهیان نور در حال تاریخسازی است
خلاصه اینکه فلسفه راهیان نور حفظ ارزشهای دفاع مقدس، انتقال معارف دفاع مقدس و شهدا، جلوگیری از تحریف و فراموشی دفاع مقدس است. ما اعتقاد داریم راهیان نور در حال تاریخ سازی است و آن را صرفا یک اقدام اردویی نمیبینیم، زیرا راهیان نور در حال تاریخ سازی برای نسلهای آینده است. نگاه ما این است که راهیان نور باید در مسیر تمدن سازی قدم بردارد و منطبق بر تمدن سازی نوین انقلاب اسلامی باشد که بتواند آن اتفاق نهایی را که در بیانیه گام دوم انقلاب هم به آن اشاره شده است را رقم بزند.
دفاعپرس: آیا نمونه و فعالیتی مانند راهیان نور در دیگر کشورها وجود دارد؟ یا این حرکت منحصر و مختص کشور ما است؟
تا آنجایی که من اطلاع دارم راهیان نور فقط منحصر به کشور ما است. البته ما در کشورهای دیگر عناوینی همچون گردشگری جنگ داریم که مردم در قالب آن میروند و موزههای جنگهای جهانی اول و دوم را در روسیه و کشورهای دیگر مشاهده میکنند. اما این موارد صرفا به بیان اتفاقات تاریخی منحصر میشود.
جنس راهیان نور در هیچ جای دنیا نمونه ندارد
البته با توجه به اینکه در آن کشورها موضوعات توحیدی مطرح نیست و اغلب جنگها برای دستاوردهای مادی و کشورگشایی بوده است شاید مفاهیم به شکل دفاع مقدس ما مطرح نباشد؛ لذا جنس راهیان نور به دلیل اینکه از جنس دفاع مقدس بوده و غیرمادی است در هیچ جای دنیا نمونه ندارد، البته اقداماتی در کشورهای همسایه در حال انجام است که از راهیان نور ما الگو بگیرند و مردم خودشان را با اتفاقات تاریخی کشورشان آشنا کنند.
البته در حال حاضر که من با شما صحبت میکنم موضوع راهیان نور با این شکل و فضا و با آن نگاه دفاع مقدسی که نگاهی توحیدی و نگاه حق علیه باطل است در هیچ کجایی نمونه مشابهی ندارد و این نمونه فقط در کشور ما است.
دفاعپرس: با توجه به از سرگیری فعالیت راهیان نور حدودا بعد از دو سال وقفه به دلیل شیوع بیماری کرونا، مشخصا برنامه ستاد مرکزی راهیان نور کشور برای برگزاری باشکوه امسال چگونه خواهد بود؟
بعد از شیوع بیماری کرونا که یک وقفهای را در مسیر کاروانهای راهیان نور ایجاد کرد که البته در سال گذشته به محض اینکه بحث پایان کرونا اعلام شد، راهیان نور شکل گرفت و زحمات زیادی هم برای آن کشیده شد، ما امسال وظیفه داریم که این بحث را جدیتر برگزار کنیم، اولین اولویت ما در راهیان نور اعزام حداکثری است.
حالا به چه معنی؟ به این معنی که آحاد مردم از اقشار مختلف اگر اراده کردند و مایل بودند که وارد عرصه راهیان نور شوند و در این عملیات شرکت کنند و بتوانند با کمترین مشکل به اهداف خودشان برسند. از طرف دیگر یکی از موضوعاتی که کرونا موجب آن شد، این بود که مردم بسیار تمایل پیدا کردند که با ماشینهای شخصی خودشان به راهیان نور بیایند. در حال حاضر هم ما ستادی هم تحت این عنوان به نام ستاد شهید باقری داریم که کاروانهای ماشینهای شخصی را به صورت متمرکز ساماندهی میکنند.
شماره ۰۹۶۳۱۳ سامانه ملی راهیان نور
یکی از اولویتهای ما این است که این فضا و این بستر را گسترش بدهیم که این اتفاق بهتر رقم بخورد؛ لذا اصل اولویت ما بعد از ایام کرونا این است که بتوانیم به سرعت به آن عدد بازدیدی که قبل از کرونا داشتیم برسیم و امیدواریم که از آن عدد هم عبور کنیم. بر این اساس اعزام حداکثری و با تمام توان از جمله اولویتهای ما است.
از طرف دیگر اینکه آن چیزی را هم ما از نهادهای مختلف، سازمانها و وزارتخانههای دولتی و نهادهای دیگر پیگیری میکنیم این است که به این اعزام حداکثری کمک کنند. تا این اعزام حداکثری از تمامی اقشار مختلف شکل بگیرد تا تمامی مردم به نوعی در معرض راهیان نور قرار بگیرند.
دفاعپرس: علاقمندان به حضور در سفرهای راهیان نور چگونه میتوانند اعزام شوند؟ آیا محلی برای ثبتنام وجود دارد؟
اول اینکه شماره ۰۹۶۳۱۳ سامانه ملی راهیان نور است. این شماره بهصورت شبانهروزی پاسخگوی تمامی مردم در این حوزه است. از طرف دیگر مبادی اعزام راهیان نور مشخص است. ما چهار قرارگاه اصلی داریم که شامل قرارگاه راهیان نور سپاه و بسیج، قرارگاه راهیان نور آجا و قرارگاه راهیان نور فراجا هستند که قرارگاههای اصلی در حوزههای اعزام هستند.
خب همانطور که میدانید بخش زیادی از اعزامها توسط سپاه و بسیج صورت میگیرد که در آن با اقشار دانشآموزی، دانشجویی، مساجد و محلات که اینها در واقع ساز و کارهای خودشان را دارند و فعالیتهای آنها در ذیل قرارگاه سپاه و بسیج انجام میشود. به غیر از اینها ما دو ستاد داریم که شامل ستاد راهیان نور شهید باقری و شهید صیاد است.
این قرارگاهها برای افرادی است که لزوما در آن قالبهایی که اعلام کردیم، قرار نگیرند. بر این اساس اگر قصد سفر با ماشین را دارند میتوانند در ستاد شهید باقری ثبت نام کنند و اگر هم بخواهند به صورت اتوبوسی اعزام شوند میتوانند در ستاد شهید صیاد ثبت نام کنند. این دو ستاد سایت اینترنتی دارند و علاقمندان میتوانند از طریق ثبت نام در آنها در اردوهای راهیان نور شرکت کنند.
دفاعپرس: همکاری ستاد مرکزی راهیان نور کشور با فراجا در خصوص امنیت سفرها به چه صورتی است؟
اولین اولویت ما در راس برنامههای ما در راهیان نور که از قبل بوده و در حال حاضر هم همین است موضوع سفر ایمن است. در واقع اولویت اصلی ما این است که راهیان نور ایمنی را برگزار کنیم. در چند سال اخیر همانگونه هم که تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی بر موضوع سفر ایمن راهیان نور بوده و بسیار هم بر روی این موضوع تاکید داشتند و در سالهای اخیر هم اتفاقات بسیار خوبی هم روی داده و برادران ما هم در فراجا زحمات زیادی را هم میکشند، باید بگویم که ما در ستاد مرکزی راهیان نور کشور کمیته امنیتی و انتظامی داریم که جلسات این کمیته به صورت منظم برگزار میشود و هماهنگیهای کاملی با فراجا در ستاد مرکزی در حال شکلگیری است. البته از قبل هم بوده و ادامه هم خواهد داشت.
تلاش ما ایجاد سفری ایمن و امن برای زائران است
ما بهدنبال این موضوع هستیم که سفری ایمن و امن در راهیان نور داشته باشیم؛ خوشبختانه در چند سال اخیر حادثهای که منجر به فوت شود، در اردوهای راهیان نور نداشتم و امسال هم همه تلاشهای خودمان را میکنیم که سفرهای راهیان نور ایمن برگزار شود.
بر اساس آمار به نسبت تعداد و بازه زمانی که راهیان نور انجام میشود ایمنترین سفر در کشور سفرهای راهیان نور است. بر این اساس امسال هم همه تلاش خود را میکنیم که این عنوان را برای امسال هم داشته باشیم. زیرا اولویت اول ما سفر ایمن است؛ لذا از اتوبوسهایی که از لحاظ فنی استاندارد لازم را دارا هستند، استفاده خواهیم کرد، البته ما اهتمام ویژهای به سفرهای ریلی داریم و اقدامات زیادی را هم انجام دادیم که از استانهای مختلف تا خوزستان این سفرها انجام شود، سپس در استان خوزستان و برای بازدید از یادمانها این جابجاییها با اتوبوس صورت گیرد. کاروانهایی که از اتوبوسهایی با سن بالا استفاده میکنند، توجه داشته باشند که هرجا دوستان ما در فراجا این اتوبوسها را ببینند آنها را متوقف میکنند. این موضوع فقط به این دلیل است که آن موضوع ایمنی در سفر رعایت شود و ما هم خیلی محکم بر روی این موضوع ایستادهایم.
دفاعپرس: برای اسکان زائران در یادمانها و مناطق عملیاتی چه تمهیداتی اندیشیده شده است؟
به لطف زحمات سالهای گذشته دوستان و مسئولین ظرفیت بسیار خوب و بالایی در خوزستان وجود دارد. حتما اگر دوستانی که با ماشین به سفر راهیان نور میروند، اگر در ستاد شهید باقری ثبت نام کنند به صورت متمرکز موضوعات اسکان، حمل و نقل و تغذیه آنها کاملا برنامه ریزی شده است. البته تمامی یادمانها لزوما امکان اسکان شبانه ندارند، زیرا بعضا یادمانها در نوار مرزی قرار دارند. اما در اردوگاههایی که در خوزستان درنظر گرفته شده و الان هم فعال هستند و مشغول به کار هستند ظرفیت اسکان شبانه آنجا فراهم بوده و قابل استفاده است.
تمامی زائران میتوانند از ظرفیت اسکان استفاده کنند
بر این اساس تمامی زائران چه با ماشینهای شخصی و چه با اتوبوس میتوانند از این ظرفیت اسکان در بخشهای مختلف خوزستان استفاده کنند. در مرکز و جنوب استان خوزستان به نوعی تنظیم شده که این امکان شبمانی برای زائران اتفاق بیافتد.
دفاعپرس: یکی از موضوعات مهم که در خصوص زائران راهیان نور مطرح است، تداوم ارتباط با آنها در جهت اثربخشی و تاثیرپذیری پس از بازگشت از سفر است. برای این مهم آیا تدابیری اندیشیده شده است؟
اساسا یکی از دستورات و الزاماتی که رهبر معظم انقلاب اسلامی به موضوع راهیان نور دارند که این دستور معظمله در ستادکل نیروهای مسلح پیگیری میشود، بحث تداوم و حفظ ارتباط است. بر این اساس یکی از برنامهها و اولویتهای ما همین موضوع تداوم ارتباط است. البته کار سختی است، زیرا حجم زائرین بالاست و سادهلوحانه است که ما بخواهیم این ارتباط مستمر را در قالب پیامکی که به آنها میدهیم و کانالی در یک پیامرسان برای آنها درست کنیم، حفظ کنیم.
نگاه جدی به حوزه استمرار و تداوم ارتباط یک نگاه محتوایی است؛ زمانی که زائران به راهیان نور میآیند و سپس برمیگردند باید در طول سال ارتباط آنها با دفاع مقدس برقرار شود. البته زنجیرههای مختلفی هم در سطح شهر داریم. بهطور مثال ازجمله اینها میتوان به کنگره شهدا، یادوارهها، مراسمهای برگزار شده در مساجد و حوزههای مقاومت، تشییع شهدا و بازدید از گلزار شهدای گمنام اشاره کرد که ما آنها را جزو همین ارتباط مستمر خود با مردم میدانیم.
استفاده از امکان فضای مجازی برای استمرار معنویت زائران
ما راهیان نور را یک زنجیره میدانیم و میگوییم راهیان نور در خوزستان یک اقدامی دارد و زنجیرههای دیگری هم در کنار آن وجود دارد که آن را تکمیل میکند. در واقع میخواهم بگویم اقدامات فرهنگی که در طول سال انجام میدهیم را در همان چارچوب تداوم ارتباط میدانیم. ضمن اینکه در ستاد مرکزی راهیان نور کشور هم طرحی را در حال آماده کردن هستیم و در این مسیر با دوستان خود در ستادکل نیروهای مسلح مراودات و همکاریهایی را هم داریم تا در حوزه فضای مجازی بتوانیم یک بستر خوب و مناسبی را آماده کنیم تا این ارتباط مستمر شکل بگیرد و به صورت دائم بتوانیم محتواهای لازم را بعد از پایان اردوهای راهیان نور به مخاطبان خود منتقل کنیم.
ما در مسیر فعالیتهای خود به خوبی از ابزارهای فضای مجازی هم استفاده میکنیم. به طور مثال تمامی نقشهها و بروشورها را به صورت QR CODE کار میکنیم که زائران نقشهها و بروشورها را که با خودش بردهاند بتواند با گوشی تلفن همراه خود و با اسکن کردن این QR CODE به سایت ستاد مرکزی راهیان نور کشور متصل شود تا ما بتوانیم در ماههای مختلف محتواهای جدیدی را به آن اضافه کنیم.
در واقع ما ارتباط مستمر با زائران بعد از پایان اردوهای راهیان نور را با نگاهی محتوایی میبینیم. ضمن اینکه از فضای مجازی هم استفاده میکنیم برای اینکه هرچه بهتر و بیشتر این کار را شکل بدهیم. در کنار این هم اتفاقات در طول سال مثل کنگرهها و یادوارهها را هم جزئی از حلقه ارتباط مستمر با زائرین میدانیم.
به طور مثال اینکه از موزههای ملی و از موزههای استانها بازدید میکنند و یا اینکه مردم در مزار شهدای گمنام حضور پیدا میکنند را همه ما جزو همان اتصال مستمر با زائران میدانیم و اعتقاد داریم که اگر این برنامهها درست و دقیق برگزار شود و ما درست بتوانیم آنها را اطلاع رسانی کنیم و فرد زائری که به مناطق عملیاتی آمده و حالا به شهر خود بازگشته با یک سامانهای در شهر و روستای خود در جریان این برنامهها قرار گرفته و به او اطلاع داده شود.
امیدواریم برای سال آینده بتوانیم تحت پوشش یک سامانهای تمرکز بتوانیم این ارتباط مستمر را با زائران خود ساماندهی کنیم. یعنی بسترهای مختلفی را برای زائرانی که از راهیان نور بازمیگردند ایجاد کنیم که با حضور خود در آن اتفاقات و برنامهها این ارتباط مستمر حفظ شده و این حلقه باقی بماند.
دفاعپرس: برنامه شما برای پوشش رسانهای این سفرهای معنوی چیست؟
قطعا کار رسانهای به این اتفاق ضریب میدهد و انعکاس آن کار مهمی است و هرچقدر در حوزه اقدام و اجرا در راهیان نور زحمات زیادی کشیده میشود به نظر میآید که اگر در حوزه رسانه اهتمام جدی داشته باشیم ضریب چندبرابری به این اتفاق میدهد. بر این اساس ما در ستاد مرکزی راهیان نور شش مرکز تولید محتوی داریم که یکی از مراکز خادم خبرنگار «شهید رهبر» است که اعضای آن خادمان افتخاری هستند که اعضای آنها در قالب خبرنگار در تمامی یادمانها حضور دارند و اخبار و اطلاعات لحظهای یادمانها را در اوج بازههای زمانی اردوهای راهیان نور را مخابره میکنند و در سایت ستاد مرکزی راهیان نور انعکاس میدهند.
استفاده حداکثری از ظرفیت خبرنگاران برای انعکاس برنامهها در راهیان نور
در کنار آن، دوستان ما در خبرگزاری دفاع مقدس در این اردوها حضور جدی دارند. همانطور هم که سالهای قبل حضور داشتند و امسال هم برنامه داریم که این دوستان حضور جدیتری هم داشته باشند که به لحاظ تخصصی هم این دوستان ما در خبرگزاری تخصصی دفاع مقدس هم بتوانند در این ایام یک ماهه اوج راهیان نور را بتوانند پوشش خبری بدهند.
نگاه ما این است که هم در حوزه رسانه به لحاظ خبری و هم به لحاظ تولید محتوی به این سمت میرویم که یادمانهای را انتخاب کنیم که درمورد آن مستندهایی را در ایام برگزاری اردوهای راهیان نور برای ایام بعد از پایان راهیان نور تولید کنیم. زیرا یکی از موضوعات ارتباطات مستمر بخشی از آن در حوزه رسانه است.
اینگونه میگویم به دنبال نگاه محتوایی در ارتباط مستمر با زائران هستیم به این معنی است که ما در حال برنامهریزی هستیم که امسال چند یادمان منتخب را انتخاب کنیم و مستند ویژه آن یادمان از آن اتفاقهایی که در ایام راهیان نور در آن یادمان روی میدهد ساخته شود.
در واقع به دنبال آن هستیم که چند مستند اختصاصی از مجموعه روایتها و حضور مردم در یادمانها در کنار تیزرها و بستههای متعدد تصویری و بستههای متعدد رادیویی و صوتی که تولید میشود را به خدمت بگیریم برای اینکه بعد از ایام راهیان نور سبد رسانهای کشور از دفاع مقدس و راهیان نور خالی نباشد.
ما تمام تلاش خودمان را میکنیم که در ایام اوج اردوهای راهیان نور بتوانیم از این بازه زمانی استفاده کنیم و خوب تولید و ضبط کنیم تا بتوانیم در سال بعد آنها را در قالبهای مستند، مستندهای تلویزیونی و تیزر منتشر کنیم و چراغ راهیان نور را در طول سال روشن نگهداریم.
نکته آخر من این است که اولویت ما در ستاد مرکزی راهیان نور تولید محتوی است و ما هم نگاه محتوایی به راهیان نور داریم. اعتقاد داریم که باید بهترین محتوی، بدون تحریف، بدون غلو و بدون زیادهگویی و در طراز انقلاب اسلامی تولید شود و در راهیان نور ارائه شود.
یکی از موضوعات ما در راهیان نور، راویان هستند
اولویت من در ستاد مرکزی راهیان نور نگاه محتوایی است. یادمانها جنس محتوایی دارد و باید این گسترش پیدا کند. یادمانها باید نقش محتوایی ایفا کنند و ما الان در یادمانها معین داریم که خدمات اجرایی و پشتیبانی به یادمانها میدهند.
از طرف دیگر در حال برنامهریزی هستیم که یادمانها معین محتوایی هم داشته باشند. یعنی مراکز تحقیقاتی و دانشگاهها بیایند و پشتیبانی محتوایی از یادمانهای ما داشته باشند و در طول سال برای این یادمانها محتوی تولید کنند و راوی تخصصی آموزش بدهند.
یکی از موضوعات ما در راهیان نور، راویان هستند. زیرا آنها هستند که در نهایت باید این مسائل، موضوعات و معارف دفاع مقدس را به زائران منتقل کنند. در واقع در حوزه محتوایی باید اتفاقات جدی در راهیان نور رخ بدهد و باید صحنه عملیاتی راهیان نور در حوزههای مختلف گسترش پیدا کند.
انتهای پیام/ 134