بنابر تعریف این سازمان بودجه دفاعی سری محرمانه یا مبهم، بودجه ای است که هزینه کرد آن مشخص نیست، یا در کمیته قانونگذاری و یا پارلمان و دولت کشورها نامی از آن برده نمی شود و اگر هم ذکری از آن رفته به صورت کاملا کلی به آن اشاره شده است.
این سازمان بین المللی در گزارش خود تاکید می کند که طی سال گذشته میلادی 120 میلیارد دلار هزینه دفاع و امنیت در کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا شده بدون آنکه اطلاع دقیق و یا مشروحی درباره هزینه کرد آن وجود داشته باشد.
گزارش شفافیت بین المللی که دایره دفاع و امنیت این سازمان آن را تهیه و تدوین کرده 15 کشور منطقه + رژیم صهیونیستی و فلسطین اشغالی مورد بررسی قرار گرفته اند.
به نوشته سازمان شفافیت بین المللی در سال گذشته میلادی این 15 کشور منطقه + رژیم صهیونیستی و فلسطین اشغالی بیش از 135 میلیارد دلار را به هزینه های نظامی خود اختصاص دادند که 1.5 درصد تولید ناخالص ملی آنها را تشکیل می داد و این یکی از بالاترین رقم ها در جهان است.
سازمان شفافیت بین المللی خاطر نشان کرده است که نزاع و درگیری های جاری در خاورمیانه به خصوص جنگ های جاری در سوریه و یمن و عراق موجب شده است، بالاترین رشد بودجه دفاعی و نظامی جهان توسط کشورهای منطقه ثبت شود.
در میان کشورهای منطقه عربستان سعودی بالاترین بودجه نظامی را در اختیار دارد که طی سال های 2010 تا 2015 میلادی 17 درصد از بودجه دفاعی و نظامی جهان را به خود اختصاص داد.
این سازمان بین المللی هشدار داد که بودجه دفاعی بسیاری از کشورهای جهان به دلیل سبب فساد و رشوه گیری و نبود شفافیت به درستی و در جای مناسب هزینه نمی شوند.
به نوشته این سازمان تونس و اردن تنها کشورهای شمال آفریقا و خاورمیانه هستند که بودجه دفاعی خود را به صورتی کاملا کلی و مبهم منتشر می کنند و بسیاری از مسئولان ارشد و بلند پایه سازمان های دفاعی و امنیتی این کشورها بر روند خرید تسلیحات و قراردادهای نظامی اشراف و نظارت دارند و تابع هیچ قید و بند و یا قاعده و ضابطه و نظارتی نیستند.
گزارش سازمان شفافیت بین المللی می افزاید: شاهزادگان سعودی در عربستان از اختیارات بسیار گسترده و غیر معمول در شکل گیری و اتخاذ تصمیمات دفاعی و نظامی عربستان برخوردار هستند و از محرمانه بودن بودجه دفاعی و نظامی برای تامین منافع و سودهای مورد نظرشان استفاده می کنند.
این سازمان بین المللی یادآور می شود که فساد حاکم بر دستگاه ها و نیروهای نظامی کشورهای منطقه سهم بسزایی در تضعیف و تزلزل امنیت و ثبات در منطقه و در مواردی رشد افراط گرایی و تندرویی در آن شده و آنچه نقل و انتقال تسلیحات و تجهیزات نظامی در میان کشورهای منطقه را تسهیل کرده، فضای محرمانه و سری است که حکومت های منطقه بر دستگاه های نظامی خود اعمال کرده اند.
به نوشته سازمان شفافیت بین المللی عربستان سعودی طی سال گذشته میلادی سلاح ها و تجهیزات نظامی در اختیار گروه های مسلح قرار داده که یا تحت تحریم بودند و یا توان مالی برای خرید این سلاح ها را نداشتند.
اما در تونس بنابر تاکید این گزارش طرف های مسئول و فعال در دستگاه های نظامی و امنیتی در قاچاق سلاح و تجهیزات نظامی از این کشور به لیبی دست دارند که در تشدید اوضاع امنیتی لیبی تاثیر بسزایی دارد.
براساس گزارش سازمان شفافیت بین المللی تونس در راس کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا از حیث مبارزه با فساد در بخش دفاعی قرار دارد.
به نوشته این سازمان بین المللی اردن، لبنان، امارات و عربستان سعودی در رتبه ب به معنای داشتن فساد و خطرات زیاد و کویت، مغرب، عراق، لیبی، بحرین، عمان، سوریه، الجزائر، مصر و یمن در گروه الف به معنای داشتن فساد وخطرات بسیار زیاد می باشند، قرار دارند.
منبع: مشرق