به گزارش گروه بینالملل دفاعپرس، ابراز نگرانی رژیم صهیونیستی از تحولات اخیر منطقه بهویژه گامهایی که عربستان برای همگرایی با سوریه بعد از توافق با ایران برداشته و برای بازگشت دمشق به اتحادیه عرب تلاش میکند، همچنان ادامه دارد.
در این زمینه «سمدار بری» خاورشناس صهیونیست در مقالهای که در روزنامه عبری یدیعوت آحارانوت به چاپ رسید اعلام کرد که کشورهای جهان، همه جزئیات تحولات اخیر منطقه را دنبال میکنند و در تلاش برای یافتن اطلاعاتی از نشست غیرعلنی سران عرب که ماه آینده در عربستان برگزار میشود هستند؛ نشستی که «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه سعودی و «محمد بن سلمان» ولیعهد این کشور و «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه را گرد هم میآورد.
این خاورشناس اسرائیلی که نزدیک به محافل تصمیمگیری در تلآویو است تاکید کرد، احیای روابط عربستان و سوریه، یک نقطه تعیین کننده بوده و ایرانیها منافع دائمی در سوریه دارند. از سوی دیگر رابطه با ایران برای بسیاری از کشورها یک مسئله راهبردی است. در دوره اخیر یک توافق آشتی بزرگ میان ریاض و تهران امضا شد و حمایت عربستان از سوریه، رابطه تهران و ریاض را تقویت میکند.
وی تصریح کرد، سفر بشار اسد به عربستان، توازن قوا در منطقه را تغییر خواهد داد و عربستان میتواند خود را بهعنوان یکی از قدرتهای منطقه معرفی کند. علاوه بر آن مصر در تلاش برای ماندن در کانون توجهات عربی بوده و اعلام کرده که کمپینی را برای بازسازی سوریه به راه خواهد انداخت. همچنین امارات یک پروژه مالی بزرگ برای بازساری سوریه را تأمین مالی خواهد کرد و همه اینها درحالی است که بشار اسد همچنان نقش کسی را بازی میکند که هرگز تسلیم نمیشود.
این کارشناس صهیونیست تصریح کرد، در این میان همه چیز برای بشار اسد خوب پیش میرود و ممکن است قطر نیز موضع خود را در قبال بازگشت سوریه به اتحادیه عرب نرم کند. برای اسرائیل بسیار مهم است که بداند یک خاورمیانه جدید در حال شکلگیری بوده و اگر همه توافقها میان کشورهای منطقه حاصل شود، خواهیم دید که عربستان با دور زدن آمریکا به ایران نزدیک میشود.
وی گفت، بزرگترین سوال این است که همه این تحولات چه تاثیری بر روابط اسرائیل با کشورهای عربی خواهد گذاشت؟ در این میان نمیتوان دعوت تهران و متحدانش به نابودی اسرائیل را نادیده گرفت. تنها کاری که اسرائیل میتواند برای جلوگیری از بهبود روابط دشمنان خود در منطقه انجام دهد این است که گامی در جهت سازش با فلسطینیان بردارد که احتمال تحقق این امر با کابینه فعلی اسرائیل، صفر است.
از سوی دیگر، «آسافت اوریون» کارشناس ارشد در مرکز تحقیقات امنیت داخلی رژیم صهیونیستی وابسته به دانشگاه تلآویو در روزنامه اسرائیل هیوم اعلام کرد، ما اکنون در مرحله جدیدی در منطقه از زمان «بهار عربی» قرار داریم و شاهد نوع جدیدی از بازسازی نظام منطقهای میباشیم و علت این تحولات آن است که ایالات متحده توجه خود را معطوف به دیگر مناطق جهان کرده است.
به گفته این کارشناس صهیونیست، مفهوم خاورمیانه جدید آن است که توجهات به آمریکا کاهش یافته و در مقابل، کشورهای عربی در پی احیای روابط و آرام کردن فضا با ایران هستند. مثال بارز در این زمینه ازسرگیری روابط عربستان و ایران میباشد. در این میان چین برخلاف آمریکا تضمینهای امنیتی به کشورهای منطقه نمیدهد؛ بلکه با ابزار اصلی خود یعنی اقتصاد کار میکند و از این طریق به اهداف سیاسی نیز میرسد.
از سوی دیگر شبکه کان رژیم صهیونیستی به تغییر موضع عربستان در مقابل جنبش حماس فلسطین اشاره و اعلام کرد، زمانی که همه ابعاد توافق ایران و عربستان و همگرایی ریاض با دمشق و صنعا را بررسی میکنیم متوجه میشویم که این تحولات برای اسرائیل بسیار خطرناک هستند.
صهیونیستها احیای روابط دیپلماتیک عربستان و ایران را گامی پرهزینه برای اسرائیل توصیف میکنند که خود را بزرگترین طرف متضرر از این توافق میداند؛ چرا که ضربه بزرگی به شرطبندیهای اسرائیل و در رأس آنها توافقهای عادیسازی بود، بهویژه احیای مناسبات تهران و ریاض در شرایطی صورت گرفته است که صهیونیستها در جبهه داخلی دچار شکافها و اختلافات سیاسی شدیدی هستند و تظاهرات اسرائیلیها علیه کابینه بنیامین نتانیاهو روز به روز شدیدتر میشود.
انتهای پیام/ 118