به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، روابط ایران و آفریقا که در دولت گذشته بهدلیل سیاستهای غرب گرایانه فریز شده بود، در دولت سیزدهم و با سیاست عزتمندانه به ریل اصلی خود بازگشت و ایران اکنون به دنبال توسعه روابط اقتصادی در این قاره است.
حجتالاسلام رئیسی، رئیسجمهور کشورمان در ۲۳ ماه گذشته بیش از ۱۲ سفر به کشورهای دوست از چین تا آمریکای لاتین داشته داشته و با پیگیری عضویت در شانگهای و بریکس به رودررویی با تحریمها رفته است.
آفریقا سالانه ۱۳ قلم محصول نفتی به ارزش ۱۰۰ میلیارد دلار وارد میکند، محصولاتی که ایران تولیدکننده آنهاست. ۱.۵ میلیون بشکه از ظرفیت پالایشی آفریقا غیرفعال است که میتوان با صدور خدمات فنی-مهندسی به مقصد صادرات نفت ایران تبدیل شود. همچنین تجارت ۴ میلیارد دلاری با آفریقا دور از دسترس نیست.
ابوالفضل ظهرهوند، کارشناس مسائل سیاسی درباره اهمیت سفر حجتالاسلام رئیسی، رئیسجمهور کشورمان به چند کشور آفریقایی در راستای توسعه ارتباطات فرا منطقهای اظهار داشت: تردیدی وجود ندارد توسعه ارتباطات با کشورهای آفریقایی از ابعاد مختلف برای ایران مهم و راهبردی است. از جنبه گفتمانی و فرهنگ انقلاب اسلامی ارتباط با کشورهای آفریقایی بهترین بستر برای انتقال مواضع فکری و سیاسی ایران به مردم مظلوم قاره آفریقاست.
وی افزود: سند این مدعا را که مردم مظلوم آفریقا به شنیدن و دنبال کردن گفتمان ناب انقلاب اسلامی نیاز دارند، میتوان در تعداد پیروان و رهروان مسلمان در نیجریه جست که با پیروی از شیخ زکزاکی در این مسیر وارد شدند، به گونهای که امروز نیجریه میلیونها شیعه دارد.
کارشناس مسائل سیاسی عنوان کرد: با وجود اینکه رژیم صهیونیستی و کابینه افراطی این رژیم تلاش میکند با افکار اسلامی و اسلام آوردن مردم نیجریه مقابله کند، اما سرکوبها جواب نداده و دین اسلام و مذهب تشیع در این کشور با اقبال عمومی مواجه شده است. رویکرد مردم نیجریه به اسلام و مذهب تشیع نشان داد انقلاب اسلامی گفتمانی است که بهترین بستر را برای رشد در افریقا دارد.
ظهرهوند گفت: اگر از این بستر به خوبی استفاده کنیم، در مؤلفههای مختلف مانند موضوعات ژئوپلیتیکی و سایر سیاستها برای پیشبرد اهداف خود میتوان از اتحاد ایران و آفریقا بهرهمند شد.
کارشناس سیاست خارجی با بیان مزایای توسعه ارتباطات اقتصادی با قاره سیاه تصریح کرد: توسعه ارتباطات ایران با آفریقا در بخش اقتصادی و تجاری مهم و این قاره دریای ثروت است. نیمی از منابع مهم معدنی دنیا در آفریقا قرار دارد، به عنوان نمونه ۹۶ درصد الماس، ۹۰ درصد کرون، ۸۵ درصد پلاتین، ۵۵ درصد منگنز، ۵۰ درصد فسفات و ۶۵ درصد طلا در این سرزمین وجود دارد؛ به طوری که چند دهه جنگ در آفریقا بر سر استخراج الماس همچنان پایان نیافته است.
وی افزود: آفریقا ظرفیتهای اقتصادی و ثروت عظیمی دارد که آمریکا و اروپا بهویژه دو کشور استعمارگر فرانسه و انگلیس همچنان به دنبال چنگ انداختن و تقسیم آفریقا میان خود هستند.
ظهره وند معتقد است: جمهوری اسلامی ایران در موضوعات مختلف آفریقا باید به خوبی نقش ایفا کند و به دنبال تحکیم روابط باشد، زیرا از آخرین سفر رئیس جمهور کشورمان به آفریقا بیش از ۱۰ سال میگذرد و تاکنون سفری در رده مقامهای بلند پایه نداشته ایم، موضوعی که آن را میتوان به خطاهای عمدی دولت گذشته نسبت داد.
وی تصریح کرد: دولت گذشته به عمد توجهی به توسعه ارتباطات با آمریکای لاتین و آفریقا نداشت، در حالی که ایران در این دو حوزه کلیدی میتوانست برای حفظ منافع خود و منافع مردم آمریکا به خوبی ایفای نقش کند.
ظهره وند معتقد است: مردم آفریقا میتوانند از ظرفیت نخبگانی ایران برای حل موضوعات و چالشهای خود بهرهمند شوند، ضمن اینکه بخشی از نیازهای ایران از آفریقا قابل تأمین است تا بخشی از فشارهای مرتبط با تحریمها کاسته شود.
وی توضیح داد: آفریقا بازار بسیار خوبی برای کالای ایرانی است، صادرات کالای ایرانی به آفریقا در افزایش ارزآوری بسیار مؤثر است، به همین دلیل اعزام تیمهای تجاری و بازرگانی به همراه رئیس جمهور به آفریقا گام بلندی برای استفاده از ظرفیتهای مختلف تجاری و اقتصادی میان ایران و آفریقاست.
ظهره وند تصریح کرد: آفریقاییها به شدت عاشق گفتمان عدالت محورانه انقلاب اسلامی ایران هستند. اگر با این ظرفیت در آفریقا حضور داشته باشیم، قطعاً به کاهش هزینههای امنیتی منجر میشود، زیرا آفریقا سرزمین منکوب شده استعمار است. باید در آفریقا نقش مهمتری ایفا کنیم و به دنبال بازی برد برد به نفع خود و مردم قاره سیاه باشیم.
منبع: راهبرد معاصر
انتهای پیام/ ۱۳۴