گروه دفاعی امنیتی دفاعپرس- شهاب شعبانینیا؛ جمهوری اسلامی ایران طی ماههای گذشته نسبت به برقراری، احیا و ارتقای روابط دیپلماتیک با کشورهای مختلف، اهتمام ویژهای داشته است تا از این طریق ضمن خنثیسازی تحریمها در راستای تأمین و حفظ منافع ملی گام بردارد.
در همین راستا، طی سالهای اخیر دیپلماسی دفاعی فعالی را نیز در سطح نیروهای مسلح کشور شاهد بودهایم.
در یکی از تعاریف مطرحشده درخصوص دیپلماسی دفاعی آمده است: «دیپلماسی دفاعی بهعنوان شیوه نوینی از ارائه توان نظامی، به مثابه سازوکاری است که دولتها میکوشند، بهواسطۀ آن از امتیازات و تواناییهای خود در حوزۀ دفاعی برای وابسته کردن دیگر کشورها به خود، افزایش وابستگی متقابل امنیتی، جلب اعتماد، جلوگیری از بروز منازعه، حل منازعهها، ایجاد چارچوبهای امنیتی منطقهای و مانند اینها استفاده کنند و هدف آن را میتوان ایجاد شرایط سیاسی و ملی و بینالمللی مطلوب برای حفظ و گسترش ارزشهای ملی و حیاتی کشور در برابر دشمنان بالفعل و بالقوه دانست.»
بر همین اساس، میتوان گفت که دیپلماسی دفاعی مکمل و استحکامبخش روابط خارجی کشور است و میتواند علاوه بر آنچه در تعریف فوق، بیان شد، بهعنوان پشتوانهای مهم در عرصه دیپلماسی عمومی کشور ایفای نقش کند.
نیروهای مسلح کشورمان در این عرصه تعاملات خوبی را با نیروهای مسلح کشورهای مختلف و همسو داشته و از این طریق هم در راستای تأمین امنیت کشور گام برداشتهاند و هم منفعت اقتصادی را برای میهن اسلامیمان رقم زدهاند. در همین زمینه میتوان به راهاندازی کارخانه تولید پهپاد از سوی ایران در کشور تاجیکستان و افتتاح آن با حضور سرلشکر باقری (عالیترین مقام نظامی ایران) اشاره کرد.
در این راستا، روز گذشته شاهد حضور فرمانده ارتش پاکستان در کشورمان و دیدار و رایزنی وی با مقامات عالیرتبه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در جهت تعاملات دفاعی امنیتی، مبارزه با تروریسم و تأمین امنیت مرزها بودیم.
تعاملات دفاعی دو کشور و دیدار و رایزنی مقامات نظامی ایران و پاکستان طی سالهای گذشته رشد محسوسی داشته است. در همین زمینه، دیدارهایی میان فرماندهان کل و فرماندهان نیرو در سطح ارتش و سپاه با فرماندهان ارشد پاکستانی صورت گرفته که طی آن درخصوص همکاریهای نظامی و همچنین برگزاری رزمایش مشترک، تأکید شده است.
همچنانکه در سطور فوق اشاره شد، موضوع تأمین امنیت مرزها و مبارزه با تروریسم از جمله مواردی است که در دیدارهای مقامات نظامی دو کشور بر آن تأکید شده است. این در حالی است که طی سالهای گذشته بنا به دلایلی طرف پاکستانی در زمینه تأمین امنیت مرزهای مشترک خود با ایران، عملکرد ضعیفی داشته و عناصر تروریستی همچون گروهک جیشالظلم با استقرار در خاک کشور پاکستان، اقدام به انجام عملیاتهای تروریستی متعددی در مناطق و شهرهای مرزی شرق کشورمان کردهاند.
درخصوص چرایی استقرار تروریستها در خاک پاکستان و عملکرد نامطلوب این کشور در تأمین امنیت مرزهای مشترک با ایران، مقامات دولتی و نظامی این همسایۀ شرقی بایستی به ذکر دلایل این موارد بپردازند؛ اما آنچه تاکنون درخصوص پاکستان و ساختار سیاسی، نظامی و امنیتی آن از سوی کارشناسان مسایل بینالملل و صاحبنظران مطرح شده، این است که پاکستان در زمینه اقتصادی، استقلال چندانی ندارد و نیازمند کمکهای خارجی است و بر همین اساس کشورهای مستکبری همچون ایالات متحده آمریکا ضمن کمک اقتصادی به پاکستان، اراده خود در جهت تأمین منافعشان را بر این همسایۀ شرقی ایران تحمیل میکنند.
از سوی دیگر، دستگاه اطلاعاتی پاکستان و تا حدودی ارتش این کشور نیز متأثر از همین نفوذ آمریکاییها هستند که یکی از نتایج این تأثیرپذیری منفی، ایجاد و رشد گروهکهای تروریستی ضد ایرانی در خاک پاکستان و نبودِ ارادۀ جدی در مقامات این کشور در برخورد با پدیده شوم تروریسم بوده است.
با این تفاسیر، تحقق کامل مفاد توافقات حاصله میان مقامات نظامی دو کشور، زمانی حاصل خواهد شد که پاکستان وابستگی به سایر کشورها بهخصوص کشورهای سلطهگر و حکومتهای مرتجع را به حداقل ممکن تقلیل دهد و به سوی استقلال سیاسی، اقتصادی گام بردارد.
تحقق این مهم هرچند نیازمند پشت سر گذاشتن پروسهای سخت و طولانی است، اما با توجه به اینکه پاکستان کشوری مسلمان است که با همسایگان مختلف خود از جمله ایران اشتراکات فراوانی بهخصوص در حوزه فرهنگی دارد، ملت و دولتمردان پاکستان از این ظرفیت برخوردار هستند که با قطع وابستگی به مستکبران، شرایط بسیار مناسبتری را برای خود و به تبع آن برای همسایگان خویش رقم بزنند.
انتهای پیام/ 200