به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، حجتالاسلام سیدرضا موسوی با بیان اینکه در تبیین واقعه عاشورا پرداختن به اهداف قیام امام حسین (ع) مهمتر از پرداختن به جزئیات است، اظهار داشت: آنچه در مورد واقعه عاشورا در کنار یادآوری مظلومیت امام حسین (ع) اهمیت دارد، حفظ شعائر عاشورا شامل دفاع از حق و عدالت، ذلتناپذیری در برابر دشمنان، احیاء امر به معروف و نهی از منکر و... است.
این کارشناس مسائل مذهبی با تاکید بر اینکه روشنگری در مورد چرایی ایستادگی امام حسین (ع) در برابر یزید و یزیدیان در تبیین واقعه عاشورا اهمیت دارد، گفت: باید تبیین شود که امام حسین (ع) به چه دلیل در برابر یزیدیان ایستاده و چه چیزی را در خطر دیده که حاضر شد برای حفظ آن از جان خود و یارانشان مایه بگذارند.
موسوی در ادامه با بیان اینکه بزرگداشت هرساله قیام عاشورا سبب ماندگاری این قیام شده، تاکید کرد: یادآوری هر ساله رخدادهای صورت گرفته در جریان واقعه عاشورا سبب ماندگاری این واقعه مهم تاریخی شده و به تعبیر ائمه اطهار (ع)، قیام عاشورا زمینهساز حفظ اسلام شده است.
موسوی با بیان اینکه عاشورا به عنوان یک واقعه بزرگ توانسته در سطح وسیعی تغییر ایجاد کند، توضیح داد: تاریخ اسلام از بعد از عاشورا از حیث نوع تفکر و شناخت اسلام و مسئولیتهایی که برای جامعه اسلامی فراهم کرد، به دو دوره قبل و بعد از قیام عاشورا تقسیم بندی شده است.
موسوی ادامه داد: بعد از قیام عاشورا تحول عظیمی در شناخت معارف اسلامی رخ داد و مظلومیت، ایستادگی و مقاومت امام حسین (ع) و یارانش در جریان واقعه عاشورا در عین عزتمندی، زمینه ماندگاری این قیام تاریخی را فراهم کرد.
وی در ادامه با بیان اینکه پرداختن به عزاداریهای حسینی به همان سبک و سیاقی که بوده کارایی عزاداریهای حسینی را بالا میبرد، ادامه داد: استفاده از مطالب غیرواقعی برای تبیین قیام عاشورا مردود است.
موسوی با بیان اینکه سخنرانان و مداحان باید از بیان مطالب غلوآمیز و غیرواقعی در عزاداریهای حسینی اجتناب کنند، گفت: اینکه هر فردی بخواهد از قول خودش چیزی به روضه امام حسین (ع) اضافه کند، به اصل واقعه عاشورا آسیب میرساند و به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
وی سپس با تاکید بر اینکه در عزاداریهای حسینی باید شور و شعور حسینی با هم آمیخته باشد، گفت: عزاداریهای حسینی برای تاثیرگذاری مطلوب باید هم سخنران داشته باشند و هم مداح، چون سخنرانان اهداف قیام امام حسین (ع) را تبیین میکنند و مداحان برانگیزاننده احساسات عزاداران حسینی هستند.
موسوی اضافه کرد: گرچه مداحان میتوانند با برانگیختن احساسات مخاطبان نقش مهمی در تاثیرپذیری بیشتر عزاداران حسینی از واقعه عاشورا داشته باشند، اما با توجه به اینکه شناخت ظلم و ظالم و راه درست در تبیین واقعه عاشورا بیش از هرچیز اهمیت دارد، لذا عزاداریهای عاشورا باید به گونهای باشند که شناخت عزاداران حسینی را در مورد عاشورا بالا ببرند.
وی در ادامه اشارهای هم به بدعتهای وارد شده به عزاداریهای حسینی در برهههای مختلف تاریخی داشت و توضیح داد: در یکی از بدعتها، اینگونه تداعی شده که امام حسین (ع) شهید شدهاند تا گناهان مسلمانان بخشیده شود- دیدگاهی که در مسیحیت در مورد حضرت عیسی (ع) مطرح است- در حالیکه اساسا هدف از قیام امام حسین (ع) در روز عاشورا این بوده که جامعه به سمتی باید برود که اصلا گناهی در آن اتفاق نیفتد و بی عدالتی صورت نگیرد.
موسوی با بیان اینکه تحریف دیگری که در مورد قیام عاشورا رخ داده و مورخان پیشینه آن را در دوران صفویه یافتهاند آسیبهای وارده به شکل عزاداریهای حسینی شامل استفاده از ادوات عزاداری پیروان دیگر ادیان و مذاهب است، عنوان کرد: اسلام یک دین کامل است که خودش برای سوگواری کردن صاحب سبک بوده و نیازی به وام گرفتن ادوات سوگواری برای عزاداری کردن از جایی ندارد.
وی یادآور شد: برای سوگواری کردن در اسلام الگوهای زیادی داریم که یکی از بهترین این الگوها نحوه عزاداری پیامبر اکرم (ص) برای یارانشان در دوران صدر اسلام است.
وی اشارهای هم به ورود نویسندگان و دیگر هنرمندان به حوزه تبیین قیام عاشورا در برهههای مختلف تاریخی داشت و افزود: گرچه پیش از این آثار درخوری در تبیین واقعه عاشورا تولید شده، اما این آثار کافی نبوده و هنوز به تولید آثار فاخر در این زمینه احتیاج داریم.
موسوی یادآور شد: یکی از افرادی که در زمینه تبیین قیام امام حسین (ع) در روز عاشورا مفصل ورود کرده، شهید مطهری است که سه جلد کتاب ایشان با عنوان "حماسه حسینی" به چاپ رسیده، به خصوص آن بخش از تحقیقات شهید مطهری که به طور خاص به تحریفات وارد شده به قیام عاشورا اختصاص دارد، منبع خیلی خوبی برای تبیین قیام عاشورا و آسیبهای وارده به این واقعه مهم تاریخی است.
منبع: حیات
انتهای پیام. ۱۳۴