گروه اخبار داخلی دفاعپرس- پوریا کریمپور؛ «بریکس» نامی است که امروزه در محافل گوناگون سیاسی و اقتصادی مورد نقد و بررسی قرار میگیرد و هر طیف سیاسی از عینک ایدئولوژیک خود به آن مینگرد تا شاید با تعریف و تمجید و یا نقد و نفی آن به نوعی در مسیر اهداف خود کنشگری داشته باشد.
اما، ما مجالی یافتیم تا از منظومه فکری امامین انقلاب اسلامی نسبت به مقوله اساسی دیپلماسی فعال و تنظیم روابط جمهوری اسلامی با دولتهای دیگر به موضوع پیوستن ایران به بریکس نگاهی اجمالی داشته باشیم. بیانات امام خامنهای در جمع مدیران ارشد و سفرای جمهوری اسلامی هنوز در اذهان اهالی رسانه و کنشگران سیاسی محل تأمل است و مسئولان کشور سعی در تطبیق اعمال خود با رهنمونهای معظمله دارند.
در جلسه فوقالذکر به اعتقاد بسیاری از کارشناسان سند و دستورالعمل کنشگری مسئولان وزارت امور خارجه و دیپلماتهای جمهوری اسلامی ایران توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی تشریح شد. معظمله که پیش از این سه عنصر حکمت، مصلحت و عزت را اساس سیاست خارجی ایران عنوان کرده بودند، در این دیدار اصطلاح جدیدی به سپهر سیاسی کشور افزودند و آن تعبیر زیبای «دیپلماسی عزتمندانه و فعال» بود.
دستگاه دیپلماسی کشور به شایستگی دیپلماسی عزتمندانه و فعال را در پیش گرفت و سیاست متوازن جمهوری اسلامی ایران را در عضویت دائم شانگهای و پیوستن به بریکس متجلی کرد. مُهر این عهدنامه بینالمللی هنوز خشک نشده بود که با دعوت «سیریل رامافوزا» رئیس جمهوری آفریقای جنوبی از حجتالاسلام رئیسی برای حضور در بریکس خبر پیوستن ایران به این معاهده بینالمللی راهبردی، سیاست خارجی دولت سیزدهم را شایسته «دستمریزاد» گفتن کرد.
با عضویت جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری با ذخایر عظیم انرژی و استعدادهای علمی و خدادادی فراوان به بریکس اولاً وزنه این معاهده بینالملل افزایش پیدا کرد؛ ثانیاً فرصتی فراهم شد تا همه کشورهایی که در تقابل با سیاست یکجانبهگرایی ایالات متحده بودند توان خود را به اشتراک بگذارند.
از اساسیترین اهداف و غایتهای بریکس فرار از سلطه دلار بر بازارهای بینالمللی است تا آمریکا با این ابزار اهداف استعماری و استکباری خود را پیش نبرد. جنایات اقتصادی آمریکا به نحوی گسترده است که به اعتقاد مایک ملونی اقتصاددان شهیر غربی دلار چیزی جزء یک کاغذ بیارزش نیست که بار تورمی آن را همه کشورهای جهان به دوش میکشند، از این تعبیر به خوبی برمیآید که آمریکا با وقاحت تمام تورم دلاری خود را به کشورهای دیگر جهان صادر میکند.
پنج عضو اصلی بریکس در اولین اقدام خود بانک توسعه نوین را تأسیس کردند تا پول واحد بینالمللی را ایجاد کنند و مبادلات خود را بر آن مبنا انجام دهند، در صورت تحقق این مهم، تضعیف و پایان سلطه دلار قطعی است و به دنبال آن آمریکا مهمترین ابزار اعمال قدرت خود بر دیگر کشورها یعنی دلار را از دست میدهد.
انتهای پیام/371