ناظران و تحلیلگران مصری هشدار دادند؛

خیزش ضد استعماری در راه کشور‌های کودتازده آفریقایی

یک رسانه روسی در گزارشی به تحلیل صاحب نظران و تحلیلگران سیاسی درباره چرایی وقوع کودتا‌های سریالی اخیر در کشور‌های ساحل آفریقا پرداخته است.
کد خبر: ۶۱۴۳۶۵
تاریخ انتشار: ۱۳ شهريور ۱۴۰۲ - ۰۹:۰۵ - 04September 2023

خیزش ضد استعماری در کشور‌های کودتازده آفریقایی در راه استبه گزارش گروه بین‌الملل دفاع‌پرس، خبرگزاری اسپوتنیک در گزارشی به تحلیل صاحب نظران و تحلیلگران سیاسی درباره چرایی وقوع کودتا‌های سریالی اخیر در کشور‌های ساحل آفریقا پرداخته است.

به گزارش اسپوتنیک، کارشناسان مسائل سیاسی امور آفریقا بر این باورند که کودتا‌های اخیر در کشور‌های آفریقایی واقع در غرب این قاره سیاه به سرسپردگی حاکمان به کشور‌های غربی و ناتوانی آنان در حکمرانی و خشم مردم از عدم تأمین نیاز‌های اولیه معیشتی آنان از سوی حکمران وابسته برمی‌گردد.

سرسپردگی حاکمان آفریقایی و طمع غرب در تاراج ثروت‌های آفریقا

«أمانی الطویل» یکی از پژوهشگران مصری و از تحلیلگران ارشد امور آفریقا در پژوهشکده مطالعات راهبردی «الأهرام» در مصاحبه اختصاصی با اسپوتنیک می‌گوید: حاکمان سیاسی کشور‌های آفریقایی با اتخاذ سیاست‌های نادرست بین‌المللی و بدون توجه به واقعیت‌های موجود جاری و بها ندادن به شهروندان خود در مشارکت در حوزه‌های اقتصادی و اجتماعی به دام خشونت‌ها و ناآرامی‌ها دچار می‌شوند.

پژوهشگر مصری می‌افزاید: طبیعتاً با وقوع آشفتگی اقتصادی و سیاسی در کشور‌های کوچک آفریقایی، چشم طمع کشور‌های استعماری غربی برای سیطره و تصاحب منابع غنی سرزمینی این کشور‌ها دوخته می‌شود و متأسفانه با هجوم نرم غربی‌ها سلطه آنان برای تصاحب ذخایر آن‌ها با عقد قرارداد‌های استعماری تکمیل می‌شود.

به باور این کارشناس حوزه آفریقا، کشور‌های اروپایی با قرارداد‌های استعماری خود، سال‌هاست که با طمع‌ورزی بی‌پایان خود ذخایر نفتی کشور کودتا زده، گابون و نیجر که از منابع غنی اورانیوم است به تاراج برده است.

به زودی شاهد خیزش جبهه ضد استعماری منطقه‌ای در کشور‌های کودتازده خواهیم بود

أمانی الطویل، عضو پژوهشکده مطالعات راهبردی الاهرام تصریح می‌کند که کشور‌هایی که شاهد کودتا ضد حاکمان مزدور خود هستند، به زودی ائتلافی منطقه‌ای علیه فرانسه و غرب تشکیل خواهند داد و با سیاست جدید شبکه‌ای به هم پیوسته خود مانع از مداخله نظامی و سیاسی غربی‌ها در امور داخلی خود خواهند شد.

از سوی دیگر، «احمد قندیل» یکی دیگر از کارشناسان ارشد مرکز مطالعات راهبردی الاهرام مصر در ادامه تحلیل دورنمای سیاسی آتی کشور‌های آفریقایی در مواجه با غرب بر این باور است که به زودی شاهد خیزش و خروش موج‌های پیاپی مردمی در قاره سیاه به علت خشم خفته و در حال فوران مردم و نظامیان از حاکمان سرسپرده غرب خواهیم بود.

علل وقوع کودتا در گابون

قندیل می‌افزاید: برای مثال، وقوع کودتای اخیر در گابون به متغیر‌های مختلفی ارتباط دارد؛ از جمله می‌توان به عواملی از جمله فشار غرب بر تشکیلات سیاسی حاکم در کشور‌های آفریقایی که موجب تشدید فشار داخلی بر معیشت مردم گشت، یا می‌توان به خیزش جبهه داخلی ضد تاراج ثروت‌های این سرزمین‌ها اشاره کرد، همچنین می‌توان به وضع معیشتی آشفته داخلی این کشور‌ها در پی صعود قیمت دلار و بی‌ارزش شدن واحد پول این کشور‌ها اشاره کرد.

این کارشناسی امور سیاسی آفریقا تاکید می‌کند که یکی دیگر از دلایل خروش مردم علیه حاکمان سیاسی گابون و نیجر به کندی عملیات توسعه‌ای زیرساختی و شهری این کشور‌ها در نتیجه سیاست‌های دستوری غرب است و سرسپردگی آشکار حاکمان به غرب نیز برای مثال سرسپردگی نظام حکومتی «علی بونگو» با بیش از ۵۶ سال مزدوری به وقوع انقلاب دامن زده است.

عضو مرکز مطالعات الاهرام تصریح می‌کند که هنوز ارزیابی درباره دورنمای موفقیت این کودتا‌های نطامی زود به نظر می‌رسد، زیرا هیاهو برای تصاحب سلطه در بین گروه‌های نظامی و رقبای سیاسی و نظامی داخلی در کشور‌های کودتازده و نیز خشم داخلی عاملی در تأخیر روند استقرار و ثبات داخلی است.

به نظر می‌رسد کشور‌های غربی و استعماری در آفریقا با سلطه متمادی بر این کشور‌های کوچک عجله‌آی برای اقدام فوری نظامی علیه تصفیه فرماندهان نظامی کودتا و ساقط کردن کودتا به کار نخواهند بست؛ زیرا با تأمین مالی مزدوران خود در داخل نیرو‌های سیاسی ناراضی و عدم تشکیلات منسجم سیاسی ضد غرب و بدون رهبری جمعیت‌های مستضعف و ناراضی به تدریج بار دیگر سلطه مجدد خود را به شکل نرم بازخواهند یافت.

انقلاب گابون پس از سپری شدن یک ماه از کودتای نیجر به وقوع پیوست و این ۵ امین کودتای موفق طی دو سال گذشته در تغییر ساختار سیاسی در ۵ کشور آفریقایی است.

انتهای پیام/ ۱۳۴

نظر شما
پربیننده ها