به گزارش گروه اجتماعی دفاعپرس، «سید مجید میراحمدی» رئیس ستاد مرکزی اربعین و معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور شامگاه پنجشنبه در برنامه تلویزیونی صف اول، با اشاره به استقبال زوار از راهپیمایی اربعین امسال اظهار داشت: در سالهای قبل چند چالش مهم برای زائرین وجود داشت که برخی کهنه شده و مکرر تکرار میشد. امسال مساله مهم دیگری به عنوان گرمی هوا وجود داشت که باید برای آن فکر جدی میشد. یکی از چالشهای مهم مساله سختی عبور از مرزها بود به نوعی که برخی مواقع سیل جمعیتی که به سمت مرز میآمد، سختیهای زیادی ایجاد میکرد و ممکن بود به یک خطر سختی بدل شود. به همین دلیل هم افراد ساعتها پشت مرز میماندند.
امسال تعداد گیتهای عراق در مرز مهران از ۳۰ گیت به ۱۲۰ گیت افزایش یافت
وی ادامه داد: برای این موضوع برنامه ریزی مفصلی شد؛ مرز خسروی دو درب خروجی داشت که خروج میلیونی از این درب سخت بود و پس از خروج هم وارد گیتهای عراق میشد که هم محدود بود و سرعت لازم را نداشت، با طرف عراقی وارد مذاکره شدیم و حقیقتاً دولتمردان عراق و به خصوص وزیر کشور عراق جهادی به این مساله ورود کردند. ما دو درب در مرز مهران را تبدیل به پنج درب کردیم و ۳۰ گیت عراق به بیش از ۱۲۰ گیت افزایش یافت. در عین حال توافق کردیم زمانی که زائرین کنترل میشوند به لحظه وارد رایانه عراق شود و آنها دیگر کنترلی انجام ندهند که این به شدت سرعت عبور را افزایش داد؛ این کار «طرح سجاد» نام داشت و بر عهده فراجای ما بود که در نتیجه در مرز مهران چندین ساعت ماندگاری زوار به چند دقیقه کاهش یافت.
میراحمدی افزود: خدمات مرز خسروی ۲۴ ساعته شد و تشکر میکنم از حشد الشعبی که مسئولیت تامین امنیت را پذیرفت. در آنجا هم درب خروجی افزایش یافت و گیتها از ۵۰ گیت به ۹۲ گیت افزایش یافت. در مرز شلمچه هم همین طرح امام سجاد (ع) یعنی انتقال همزمان اطلاعات از ایران به عراق صورت گرفت. در مرز تمرچین هم تعداد گیتها از ۲۰ به ۲۸ گیت افزایش یافت و عبور از مرز ۲۴ ساعته شد. مرز چذابه به اتباع خارجی هم اختصاص یافت و ۲۴ گیت آن به ۳۶ گیت افزایش یافت و مرز باشماق هم از ۲ گیت به ۱۲ گیت افزایش یافت. در نتیجه یک آرامش خوب برای زوار ایجاد شد.
رئیس ستاد اربعین تاکید کرد: در نتیجه برنامه ریزیهای ایجاد شده برای عبور تا شش میلیون زائر آماده بودیم.
زمان سفر اربعین را از دهم صفر به ابتدای صفر تا اربعین تغییر دادیم
رئیس ستاد اربعین تاکید کرد: ما یک اقدامی را با همراهی زوار عزیز انجام دادیم و آن این بود که مدت زمان سفر را از دهم تا بیستم صفر به اول صفر تا اربعین تغییر دادیم و امسال بیش یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر از زوار ما اول صفر تا دهم سفر از مرزها عبور کردند در حالی که در گذشته عمده این جمعیت از دهم به سمت عراق میرفتند؛ البته موکبهای عراقی عموما از دهم صفر به بعد فعال میشوند و ما برای اینکه زائران دچار مشکل نشوند یک تغییرات همه جانبهای ایجاد کردیم.
وی آمار سفر زوار از مرزهای مختلف را اینگونه تشریح کرد: خروج از مرز مهران ۴۷.۱ درصد بوده است. شلمچه ۲۵.۳ درصد، چذابه ۹.۵ درصد، خسروی ۱۵.۳ درصد، تمرچین ۱.۵ درصد و باشماق ۱.۳ درصد بوده است؛ البته در برگشت جابه جاییهای مختصری در درصدها وجود داشت برای مثال مرز مهران حدود ۴۹ درصد بازگشت زوار داشت.
همواره هشدار میدادیم که زوار بازگشت خود را به بعد اربعین موکول نکنند
میر احمدی درباره مشکلات سامانه سماح افزود: رئیس سازمان حج و زیارت، رئیس کمیته ثبت نام ما هستند که خوب است در این زمینه توضیح دهند. اما ما از همان ابتدا بر این اساس برنامه ریزی کرده بودیم که اگر ۶۰ درصد زوار هم بر اساس سامانه سماح عمل میکردند ما موفق میشویم که معتقدم این موفقیت حاصل شد. انشاءالله برای سال آینده این مشکلات برطرف خواهد شد.
وی درباره تامین ارز نیز گفت: بانک مرکزی اقدام شایستهای در این زمینه داشت و به هر میزان ارز مورد نیاز را تامین کرد.
رئیس ستاد اربعین درباره برخی مشکلات در بازگشت زوار بیان کرد: ما دائماً درباره این روزها هشدار دادیم و همواره اعلام میکردیم که زوار بازگشت خود را به بعد از اربعین موکول نکنند. در روزهای قبل اربعین که در مرزهای شش گانه حضور داشتیم رانندگان به ما اعتراض میکردند که مسافری وجود ندارد. به دلیل جغرافیا برخی مواقع زمانی که اتوبوسی میرود چند روزی طول میکشد تا برگردد و ناوگان حمل و نقل ما نیز دچار یک فرسودگی است که دولت در این زمینه در حال چاره اندیشی است و این عقب ماندگیها مربوط به گذشته است.
وی افزود: با این حال این موضوع در حال مدیریت است و از دستگاهها و استانهای مختلف امکانات را به سمت مرز مهران گسیل کرده اند و نگرانی عمدهای وجود ندارد، بلکه یک مقدار ماندگاری زوار عزیز زیاد است.
بیش از ۱۴۰ میلیون بطری آب و ۳۱۰ هزار قالب یخ ۲۰ کیلویی برای زوار فراهم شد
میر احمدی درباره تعداد زوار اربعین از ایران نیز گفت: تا ساعت شش بعد از ظهر امروز (پنجشنبه) چهار میلیون و ۱۹۶ هزار نفر از مرزهای ما تردد کرده اند. تدارک ما برای حدود شش میلیون نفر بود، اما پیشبینی ما همان چهار میلیون نفر بود. درباره آب نیز میتوانستیم این سناریو را دنبال کنیم که موکبهای ما این امکان را برای زوار فراهم میکنند که البته قابل تقدیر نیز بود؛ زیرا بیش از هزار و ۲۰۰ موکب در مرزهای ما فعالیت شبانه روزی داشتند. اما مساله آب و یخ برای ما مهم بود، لذا بیش از ۱۴۰ میلیون بطری آب برای زوار عزیز فراهم کردیم و ۳۱۰ هزار قالب یخ ۲۰ کیلویی را تولید کردیم و کارخانههای تولید یخ را در مرزها مستقر کردیم. مساله مهمی بود که به فضل خدا انجام شد.
وی افزود: مساله مهم دیگر این بود که آب خنک را چطور به دست زوار برسانیم و این یک برنامه مهمی میخواست و این اقدام به خوبی انجام شد و هرگز شاهد نبودیم که زوار عزیز حتی برای لحظهای مشکل آب خنک داشته باشد؛ البته بخشی از این کارخانههای تولید یخ سیار هستند و البته شرکتهای دانش بنیان کمکهای بسیار خوبی در این زمینه به ما کردند.
رئیس ستاد اربعین بیان کرد: حدود ۱۰۰ هزار زائر پاکستانی وارد مرز ما شدند و شرط ما با دولت پاکستان این بود که این زوار با اتوبوسهای خود وارد شوند، اما این شرط محقق نشد و تنها ۴۷۰ اتوبوس از پاکستان وارد شدند و ۹۵ درصد این زوار پشت مرزهای ما بودند و وضعیت بدی بود که اگر پذیرش نمیشدند وضعیت دلخراشی ایجاد میشد. ما اینها را با اتوبوسهای خودمان منتقل کردیم در حالی که در برآوردهای ما قرار نبود ۱۰۰ هزار زائر پاکستانی را بیش از دو هزار کیلومتر جابهجا کنیم. الان بازگشت این زائران عزیز نیز به مرزهای ما اضافه شده است؛ بنابراین قدری از برنامهریزی ما دچار مشکل شد، اما در هر حال مشکل خاصی نداریم و از استانهای مختلف اتوبوس اعزام کردیم.
میراحمدی درباره مساله گذرنامهها نیز گفت: سال قبل تعدادی از زوار ما مدت زیادی معطل شدند، اما امسال با عزیزان عراقی مذاکره کردیم و چند سند را برای ورود زوار اربعین مطرح کردیم؛ ابتدا سند گذرنامه ویژه اربعین بود؛ لذا پذیرفتند که با مختصات آنها فراهم شود، توافق دوم هم این بود که گذرنامههایی که مدت اعتبارش زیر شش ماه است برچسب تمدید شد بزنیم و این را هم پذیرفتند و بر اساس این دو توافق که زحمت اصلی اش بر عهده عزیزان فراجا بود بیش از یک میلیون از افرادی که مشکل گذرنامه داشتند، مشکلشان حل شد.
وی درباره مشکل پرواز نیز بیان کرد: امسال وضعیت بلیت بهتر بود هم از نظر تعداد پروازها که مجوز هزار پرواز را از طرف عراقی گرفتیم و عمده بلیتها هم بیش از نرخ مصوب نبود؛ البته پروازهای خارجی قیمت خود را داشتند، اما دوستان هم به دنبال این هستند که این مشکلات ایجاد نشود.
رئیس ستاد اربعین برای بازگشت سایر زوار مانده در مرز مهران نیز گفت: برنامهای که پیش بینی شده است تا چند ساعت دیگر حدود دو هزار اتوبوس در مرز مهران آماده خواهد شد. موج اصلی بازگشت زائران نیز از ساعت دوازده شب به بعد است که برای این هم ۷۰۰ دستگاه اتوبوس از داخل خاک عراق در حال بازگشت هستند. تاکسیهای اینترنتی نیز وجود دارد و انشاءالله این مساله نیز مدیریت خواهد شد و نگرانی نداریم فقط ممکن است ماندگاری بیشتری برای زائران ایجاد شود.
وی افزود: توافقی که با طرف عراقی کمی زمان برد، راه آهن شلمچه به بصره بود که چندی قبل افتتاح شد که با تاکید آقای مخبر قرار شد زودتر راه بیفتد و اگر این اتفاق بیفتد کمک شایانی خواهد شد. اساسا سرمایه گذاریهای ریلی در کشور ما کمی غفلت شده است در حالی که کمک بزرگی در موضوع حمل و نقلهای بزرگ نظیر اربعین خواهد کرد. دولت محترم در این زمینه اهتمام جدی دارد انشاءالله که با کمک مجلس محترم این اقدام انجام شود.
میر احمدی درباره تلفات زائران نیز بیان کرد: بخشی از زائران غیر ایرانی منتظر این روزها هستند تا به پزشکان ما مراجعه کنند، زیرا سطح دانش پزشکان ما فوق العاده است. تا الان تعداد فوتیهای ما ۹۹ نفر است که متاسفانه ۲۲ نفر از این افراد خود را بیمه نکرده بودند در حالی که با رقم اندکی خانوادههای این افراد میتوانستند از خدمات بهرهمند شوند. حدود چهار هزار نفر مصدوم شدند و حدود ۷۰۰ نفر بیمه نبودند و سخت هم پشیمان هستند.
رئیس ستاد اربعین تاکید کرد: زائران عزیز ما هرچه زودتر برگردند؛ زیرا موکبهای مردمی بیشتر از فردا نیستند و موکبهای عراقی هم جمع آوری شده است؛ لذا زائران عزیز حتما تا قبل جمعه بازگردند.
انتهای پیام/ 200