به گزارش خبرنگار حماسه و جهاد دفاعپرس، در پی آغاز جنگ تحمیلی عراق با جمهوری اسلامی ایران، در روز ۷ آذر سال ۱۳۵۹ دلاوران دریادل نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در یک عملیات غرورآفرین در خلیج فارس حماسه آفریدند و در نبردی «رو در رو» با بعثیها و انهدام ۱۱ واحد سطحی، تعدادی از ناوچههای موشکانداز «اوزا»ی دشمن را منهدم کردند.
شروع عملیات
عملیات مروارید یکی از عملیاتهای نیروی دریایی ایران در دفاع مقدس بود که با پشتیبانی نیروی هوایی ارتش برای بمباران بندر «امالقصر» و دو سکوی نفتی مهم عراق، «البکر و الامیه» در ساحل اروندرود انجام شد. این عملیات تکمیلکننده دو عملیات پیشین بود که توسط «نیروی رزمی ۴۲۱» اجرا شده بود که آن دو عملیات به نامهای «اشکان» و «شهید صفری» معروف شدند.
مروارید شاهکار نیروی دریایی ارتش
گروه تکاوران دریایی عملیات، ساعت چهار و نیم صبح هفتم آذر ۵۹ عازم سکوی «البکر» شدند. گروه آنها هفت نفر بود و پس از استقرار بر اسکله، تبادل آتش گسترده میان رزمندهها و بعثیها صورت گرفت، اما سپس تعدادی از بعثیها فرار کردند و تعدادی نیز اسیر شدند که بخش جنوبی اسکله به تصرف این تکاوران دریایی درآمد و آنها مشغول «پاکسازی» اسکله شدند که در هنگام عملیات چندبار ناوچههای بعثی از دهانه «خور عبدالله» بیرون آمدند که ناوچه پیکان تعدادی از آنها را غرق کرد.
نبرد هوایی بین یگان هوایی ایران و عراق در آسمان جریان داشت و ناوچههای «پیکان» و «جوشن» پشتیبان تکاوران دریایی بودند تا نقشه انهدام دو اسکله «البکر و الامیه» را اجرا کنند و جنگندههای نیروی هوایی نیز به پشتیبانی ناوچههای پیکان و جوشن در موقع لزوم از پایگاه ششم شکاری بوشهر به پرواز درمیآمدند، در مدتی که تکاوران دریایی مشغول عملیات بر روی اسکله بودند، چندین بار نبرد دریایی و هوایی بین نیروهای ایرانی و بعثی انجام گرفت که یگان دریایی و هوایی صدام خسارت زیادی دید، اما در نهایت این نیروهای ایرانی بودند که در نبرد موفق ظاهر شدند.
در طول اجرای عملیات مروارید دوازده فروند از شناورهای نیروی دریایی صدام منهدم و سه فروند از آنها خسارات و صدمات کلی دید که شامل دو سوم نیروی دریایی ارتش بعث عراق بود و باقی مانده آنها تا پایان جنگ هیچ گاه جرات نکردند فراتر از دهانه خور عبدالله و اطراف جزیره «بوبیان» تردد کنند. همچنین تعداد ۱۱ فروند از هواپیماهای جنگنده نیروی هوایی دشمن سرنگون شده و دهها تن از نیروهای دشمن کشته، زخمی و یا اسیر شدند. ماموریت نیروی هوایی ارتش که همانا باز نگهداشتن خطوط مواصلاتی دریایی خودی و بستن خطوط مواصلات دریایی دشمن بود، به طور کامل محقق شد.
انهدام نیروی دریایی عراق
در پی این عملیات، علاوه بر قطع صدور نفت از طریق پایانههای نفتی البکر و الامیه، بر اثر انهدام بخش اعظم توان دریایی ارتش بعثی عراق، تسلط دریایی ایران در منطقه خلیج فارس به طور کامل تحقق یافت و بنادر و جزایر و تاسیسات ایران تا پایان جنگ توسط یگانهای سطحی دریایی دشمن مورد تهدید قرار نگرفت. در مقابل در تمام این مدت راههای مواصلات دریایی دشمن مسدود شد و هیچ کشتی تجاری و نفتکش نتوانست به ساحل و بنادر آن تردد کند؛ لذا رژیم بعث عراق با مساعدت و همکاری کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس، نیازمندیهای نظامی و غیر نظامی خود را تحت پرچم دیگر کشورها تا بنادر کشورهای جنوب خلیج فارس حمل و پس از تخلیه در بنادر آنها، از طریق زمین و با هزینه بالا به عراق منتقل میکرد.
درعملیات مروارید ناوچه همیشه جاویدان «پیکان» منهدم و فرمانده شجاع آن «محمدابراهیم همتی» همراه با همرزمانش در دل آبی خلیج فارس آرام گرفتند، لذا روز هفتم آذر سال ۵۹، حماسهآفرینان قهرمان ناوچه پیکان و دیگر رزمندگان شجاع نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران، با وارد کردن ضربات سنگین به نیروی دریایی دشمن، پیروزی درخشانی در نبرد عرصه دریا به دست آوردند و واحدهای دریایی دشمن را منهدم کردند.
مطالب بیشتر:
* تصاویر/ نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران در قاب دوربین
* تصاویر/ تخلیه اسرای عملیات مروارید از سکوهای البکر و الامیه
این روز به پاس گرامیداشت فداکاریها و جانبازیهای رزمآوران قهرمان نیروی دریایی در کسب این پیروزی عظیم، به نام «روز نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران» نامگذاری شد. علیرغم اینکه در طول هشت سال دفاع مقدس، آبهای نیلگون خلیج فارس، بزرگترین نبردهای دریایی را به خود دیده است، اما همچنان از عملیات ناوچه پیکان موسوم به عملیات «مروارید» به عنوان بزرگترین نبرد دریایی خلیج فارس یاد میشود.
انتهای پیام/ 112