به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح روز یکشنبه دوم دی ماه در دیدار پرشور هزاران نفر از مردم پرافتخار استانهای خوزستان و کرمان در سخنانی با تجلیل از هویت عمیق فرهنگی مردم کرمان، نخبهپروری، نجابت اخلاقی، سلامت فکری، ایمان صادقانه و پیشگامی در پیوستن به نهضت اسلامی را از خصوصیات مردم این استان برشمردند و گفتند: «این ویژگیها زمینه بروز شخصیت بزرگی مثل حاج قاسم را فراهم کرده است.»
به همین مناسبت نگاهی به کارنامه مردم کرمان در دوران هشت سال دفاع مقدس داریم: «لشکر ۴۱ ثارالله، یکی از یگانهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دوران دفاع مقدس بود که به فرماندهی حاج قاسم سلیمانی در بیشتر عملیاتهای دوران جنگ حضوری فعال و نقشی مؤثر داشت.
هسته اولیه تشکیل لشکر پیادهنظام ۴۱ ثارالله، در سال ۱۳۵۹، افراد و گروههایی از استان کرمان بودند که پیش از جنگ ایران و عراق، در قالب کمیته در کردستان و سیستان و بلوچستان با ضدانقلاب مبارزه میکردند. مرکزیت این لشکر استان کرمان بود؛ اما نیروی انسانی آن بهجز از استان کرمان، از استانهای سیستان و بلوچستان و هرمزگان نیز تأمین میشد. فرماندهی این لشکر از همان بدو تشکیل تا پایان جنگ بر عهده حاج قاسم سلیمانی بود.
از آغاز جنگ تحمیلی تا روزهای پایانی سال ۱۳۵۹، اعضای سپاه منطقه، بهجز مناطق غرب کشور، به مناطق سوسنگرد، دهلاویه و مالکیه در جنوب اعزام میشدند و در عملیاتهایی مانند «امام مهدی (عج)» و «ذوالفقاریه» شرکت میکردند، اما در تیر ۱۳۶۰، تعداد ۳۶۰ نفر از سراسر استان کرمان در قالب گروهان رزمی سازماندهیشده و به فرماندهی «غلامعباس گلزار» در آزادسازی کرخهکور در عملیات شهید چمران در مرداد ۱۳۶۰ شرکت کردند و پس از این حضور، سازمانیافته سپاه پاسداران کرمان در جبهههای جنگ شکل یافت.
با ورود دو گردان دیگر از رزمندگان کرمانی به آبادان (گردان شهید بهشتی به فرماندهی محمدمهدی کازرونی و گردان شهیدان با هنر و رجایی به فرماندهی منصور همایونفر)، مقدمه مشارکت نیروهای کرمانی در عملیات «ثامنالائمه» با هدف شکست حصر آبادان در مهر ۱۳۶۰ حاصل شد. در آذر ۱۳۶۰، رزمندگان کرمانی با استعداد دو گردان حضرت ابوالفضل و گردان شهیدان رجایی و باهنر و یک گردان احتیاط به فرماندهی قاسم سلیمانی در عملیات طریقالقدس حضور یافتند و با فرماندهی تیپ کربلا مأموریت تصرف پل سابله و سپس پیشروی به سوی بستان و رسیدن به مرز چزابه را بر عهده گرفتند.
بعد از عملیات طریقالقدس، تیپهای رزمی جدیدی در سپاه پاسداران تأسیس شد که یکی از آنها، تیپ ۴۱ ثارالله به فرماندهی قاسم سلیمانی بود. این تیپ در سال ۱۳۶۰ از سه استان کرمان، سیستان و بلوچستان و هرمزگان، با تعداد چهار گردان، در پادگان دوکوهه تشکیل شد. این تیپ در عملیات فتحالمبین که در فروردین ۱۳۶۱ به منظور آزادسازی دهلران و شوش و دزفول انجام شد، با استعداد پنج گردان و یک گروه رزمی موفق به تصرف تنگه ابوغریب شد.
در عملیات بیتالمقدس که در اردیبهشت و خرداد ۱۳۶۱ به منظور آزادسازی خرمشهر و هویزه انجام شد، تیپ ثارالله با استعداد نه گردان، دو هزار کیلومتر مربع از پنج هزار کیلومتر اراضی آنجا را آزاد کرده و دشمن را تا خطوط مرزی عقب راندند. در عملیات رمضان که در تیر ۱۳۶۱ به منظور انهدام نیروها و ادوات دشمن در شرق بصره بود، تیپ ثارالله با استعداد پنج گردان توانست مهران و ارتفاعات آن را آزاد کند.
تیپ ۴۱ ثارالله بعد از عملیات رمضان، با گسترش سازمان خود به سه تیپ به نامهای حزبالله، جندالله و روحالله و یک گردان زرهی، با حکم محسن رضایی و به فرماندهی قاسم سلیمانی به لشکر ثارالله ارتقا یافت.
این لشکر در طول دفاع مقدس در ۲۴ عملیات بزرگ و دهها عملیات کوچک نقشآفرینی کرد. لشکر ۴۱ ثارالله شامل گردانهای امام حسین، گردان ۴۱۰ غواصی، گردان ۴۱۵ کربلا، گردان ۴۱۶، گردان ۴۱۵ کهنوج، گردان ۴۰۹ زابل و سیستان و گردان ۴۰۵ مالک اشتر شهر بابک بود [۳۸]که عمده فرماندهان آنها در عملیاتهای کربلای ۴ و خصوصاً کربلای ۵ به شهادت رسیدند.
از شهدای شاخص این لشکر میتوان به قاسم میرحسینی، جانشین لشکر و منصور همایونفر، جانشین تیپ ثارالله و یونس زنگیآبادی، فرمانده تیپ امام حسین این لشکر اشاره کرد. بعد از پایان جنگ تحمیلی، به دنبال بازگشت یگانهای رزم به استانهای خود، لشکر ۴۱ ثارالله نیز در کرمان استقرار یافت، ولی مدتی بعد با شکلگیری ناامنیهای جنوب شرق کشور در استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان و جنوب خراسان به فرماندهی قاسم سلیمانی مأموریت پاکسازی آن مناطق را بر عهده گرفت. این مأموریت هشت سال به درازا کشید.
لشکر ۴۱ ثارالله در سال ۱۳۸۶ در پی شکلگیری سپاههای استانی، به سپاه ثارالله استان کرمان، تغییر نام یافت. کتاب «اطلس لشکر ۴۱ ثارالله در هشت سال دفاع مقدس» درباره کارنامه عملیاتی لشکر ۴۱ ثارالله است که عباس میرزایی نوشته و در سال ۱۳۹۵ از سوی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس منتشر شده است. اسامی شهدای لشکر ۴۱ ثارالله که عمده آن از کرمان میباشند، در باغ موزه دفاع مقدس کرمان بر روی سنگ حجاری شده است.
انتهای پیام/ ۱۳۴