حضور حداکثری، اقتدار ملی/ در نشست زنان و مشارکت سیاسی مطرح شد؛

نماینده مجلس شورای اسلامی: افزایش ۴۰ درصدی حضور بانوان در عرصه سیاست/ مردم سالاری حکومت با مشارکت بانوان در انتخابات محقق می‌شود

الهیان ضمن تشریح تاثیر مشارکت زنان در عرصه سیاست و برگزاری انتخاباتی پرشور و سالم، گفت: مردم سالاری حکومت محقق نمی‌شود مگر با مشارکت بانوان جامعه که نیمه اثرگذار جامعه هستند و می‌توانند به عنوان پیشران، دیگر اقشار جامعه را نیز به صحنه بیاورند.
کد خبر: ۶۴۲۱۸۷
تاریخ انتشار: ۱۲ دی ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۸ - 02January 2024

رئیس کمیته حقوق بشر کمیسیون امنیت ملی مجلس: مردم سالاری حکومت با مشارکت بانوان در انتخابات محقق می‌شودبه گزارش گروه اخبار داخلی دفاع‌پرس، نشست زنان و مشارکت سیاسی با حضور «زهره الهیان» نماینده مردم تهران در مجلس، «مینو اصلانی» رییس اندیشکده زن و خانواده دانشگاه امام حسین (ع)، «زهره نصرت خوارزمی» عضو هیات علمی دانشگاه، «سمیرا نصیرزاده» دیپلمات وزارت امور خارجه و اداره کل امور حقوق بشر و زنان در محل سالن شهید سلیمانی اندیشکده استقلال و آزادی برگزار شد.

زهره الهیان در این نشست، اظهار داشت: مشارکت سیاسی زنان موضوعی است که در کنار دغدغه‌هایی که رهبر معظم انقلاب در حوزه انتخابات و مشارکت سیاسی عامه جامعه مطرح کردند به طور خاص می‌تواند محقق کننده این دغدغه باشد.

افزایش مشارکت و تامین امنیت انتخابات با حضور پرشور بانوان

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: امسال رهبر معظم انقلاب خیلی زودتر بحث انتخابات را مطرح کردند که نشان‌دهنده اهمیت این برهه از انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری است و چند محور اصلی برای برگزاری انتخابات سالم را مطرح کردند که مشارکت حداکثری، امنیت انتخابات، رقابت سالم و برگزاری انتخابات سالم از جمله این محور‌ها بود که اگر نقش بانوان را در نظر بگیریم حضور آن‌ها می‌تواند تضمین‌کننده این موضوعات باشد و اگر حضور پر شور بانوان را داشته باشیم، مشارکت وامنیت انتخابات هم محقق می‌شود.

وی تصریح کرد: حضور بانوان همواره ضامن امنیت و باعث سلامت، چه در برگزاری چه در رأی دادن در انتخابات بوده است ضمن‌اینکه یک جنبه برگزاری انتخابات به رقابت کاندیدا‌های زن و مشارکت آن‌ها در عرصه کاندیداتوری برمی‌گردد که این محور‌ها باید مدنظر قرار گیرد.

الهیان یادآور شد: نگاه حضرت آقا نسبت به بانوان که در نشست اخیر به آن اشاره فرمودند، نگاه ظریف و دقیق بانوان به مسائل جامعه و خانواده است که می‌تواند جامعه را با خود همراه کند و به جهت دقت نظر و ظرافت دید بانوان در تحلیل مسائل در وهله اوله به مشارکت حداکثری و سپس به انتخابات صحیح منجر خواهد شد.

وی افزود: اگر پیرامون بحث مشارکت بانوان صحبت کنیم یک بانویی که در حوزه سیاسی ورود می‌کند نمی‌‎تواند فقط درجایگاه سیاسی رشد کرده باشد و به این نقطه برسد بلکه این پیشرفت و رشد و تعالی باید همه جانبه باشد.

زنان بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به رشد متوازن در عرصه سیاست رسیده‌اند

رئیس کمیته حقوق بشر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، تاکید کرد: نگاه رهبر معظم انقلاب نگاهی منطقی و مبتنی برعقلانیت به حضورسیاسی بانوان بوده و یک نگاه کاریکاتوری نیست و اساسا بانویی که هنوز به بلوغ اجتماعی، علمی و عقلانیت نرسیده باشد نمی‌تواند مشارکت درستی را رقم بزند.

وی افزود: وقتی حرف از مشارکت سیاسی و رشد و بلوغ بانوان در عرصه سیاست می‌زنیم حتما باید زمینه‌های دیگر رشد متوازن شخصیت آن‌ها را فراهم کرده باشیم و در این زمینه رشد بانوان را بعد از انقلاب در عرصه‌های اقتصادی، فرهنگی و علمی می‌بینیم نشان می‌دهد که به یک رشد متوازن در عرصه سیاست رسیده‌اند.

الهیان خاطرنشان کرد: بانویی که این علوم را کسب می‌کند در عرصه اجتماعی نسبت به محیط خود و هموطنانش بی‌تفاوت نیست و یک کنشگر اجتماعی است و براساس این ایده‌ها، آرمان‌ها و رشد معنوی که دارد در عرصه سیاست هم مشارکت خواهد داشت و می‌تواند برای اصلاح محیط خود و آینده کشورش درعرصه سیاست هم ورود داشته باشد چراکه این عنصر در جامعه بی تفاوت نیست و یک عنصر مسئولیت پذیر است که ایده اصلاح و خدمت دارد و همه قواعدی که در مورد انسان حاکم است، در مورد زن مفروض است.

زنان باید در مقدرات اساسی مملکت دخالت کنند

وی افزود: این علوم و مهارت‌ها نه صرفا به پیشرفت و توسعه عرضی شخصیت زن بلکه به تعالی و رو به خدا شدن شخصیت زن کمک می‌کند. رهبرمعظم انقلاب و امام خمینی (ره) بنیانگذار اندیشه‌ای بودند که از عمق نگاه معرفت و عرفان برخواسته‌اند و باعث شدند نگاه به زن اینگونه باشد که در یک جمله بیان فرمودند «زنان باید در مقدرات اساسی مملکت دخالت کنند» و اینکه چه زنی با چه شاخص‌هایی می‌تواند در مقدرت اساسی مملکت دخالت کند موضوعی است که در این جمله نهفته است.

الهیان تاکید کرد: رهبر معظم انقلاب در نشست اخیر، دخالت زنان در امور کلان کشور را مطرح فرمودند و این خواست و مطلوب امامین انقلاب دنیایی از عمق و معرفت و مبانی اسلامی نهفته است. زنان باید برای دخالت در امور کلان کشور دارای شاخص‍‌هایی باشند و دوره‌هایی را طی کرده باشند و به بلوغی از جهات مختلف رسیده باشند و شخصیتی داشته باشند که به طور متوازن رشد کرده باشد و علوم را آموخته باشد و در جامعه منشاء اثر باشد که در سطح کلان اثرگذاری داشته باشند.

مردم سالاری حکومت با مشارکت بانوان محقق می‌شود

وی افزود: رهبر معظم انقلاب و امام خمینی (ره) مبنای جامعه اسلامی را جامعه‌ای دانستند که حکومت مبتنی بر مردم سالاری دینی داشته باشد که ۵۰ درصد این جامعه را بانوان تشکیل می‌دهند و اگر قرار است مردم تعیین‌کننده باشند و رأی و مشارکت مردم محقق شود باید به مشارکت سیاسی بانوان هم در عرصه سیاست بیندیشیم.

الهیان گفت: مردم سالاری حکومت محقق نمی‌شود مگر با مشارکت بانوان جامعه که نیمه اثرگذار جامعه هستند و می‌توانند به عنوان پیشران، دیگر اقشار جامعه را نیز به صحنه بیاورند.

وی افزود: مشارکت سیاسی بانوان از دستاورد‌های انقلاب اسلامی است و هر چند دشمنان نظام همین نقطه را هدف گرفتند و سال گذشته در این ایام با دروغ بزرگ زن، زندگی و آزادی تلاش کردند با سیاه نمایی در این حوزه دنیا را نسبت به تفکر انقلاب اسلامی بدبین کنند کما اینکه دستگاه‌های اطلاعاتی و امنیتی آن‌ها در زمان اغتشاشات در این زمینه فقط در حوزه زنان برنامه‌های خود را طراحی می‌کردند که این روند را در کتابی که خبرگزاری فارس تحت عنوان ۳۸ هزار دروغ در طول ۴۶ روز را می‌توانیم مرور کنیم.

الهیان در ادامه به اصول ۲۰ و ۲۱ قانون اساسی که به حقوق زنان و ضرورت برابری حقوق انسانی فارغ از نگاه جنسیتی اشاره کرد و یادآور شد: رهبر معظم انقلاب بار‌ها بر ضرورت تحصیل و مشارکت زنان در حوزه‌های مختلف تاکید فرمودند که اگر این نگاه محقق شود جامعه و خانواده نیز سلامت خواهند بود. این در حالی است که جهان غرب نگاه ابزاری به استفاده از زنان دارد و نمونه آن در دولت آمریکا و انگلیس مشهود است.

نگاه جمهوری اسلامی در انتخابات به زن ابزار رأی‌آوری نیست

وی افزود: نگاه جمهوری اسلامی در انتخابات به زن ابزار رأی‌آوری نیست بلکه نگاه به عناصر و محور‌های مختلف جامعه است که می‌تواند جامعه را به سعادت برساند کما اینکه جمله معروف امام خمینی (ره) که از دامن زن است که مرد به معراج می‌رود گویای این واقعیت است. این نگاه با نگاه غرب به زن متفاوت است که در جامعه آمریکا نخبگانش و حتی نمایندگان کنگره به داد آمدند از اینکه شبکه‌ای از قاچاق انسان دارند که در آن یک میلیون زن اسیر هستند و این نگاه تمدن غربی به زن در غزه هم مشهود است، تمدن شیطانی که با کشتار هزاران زن نقاب از رخ انداخته است و نگاهی انسانی نیست و نگاه به انسان‌ها در آن‌ها به عنوان ابزاری برای رسیدن به قدرت و مطامع خود است که به فجیع‌ترین شکل ممکن انسان‌ها را حذف می‌کنند.

افزایش ۴۰ درصدی حضور بانوان در عرصه سیاست

وی افزود: مشارکت سیاسی بانوان زمانی جدی‌تر می‌شود که رشد دانش آموختگان مرد بعد از انقلاب ۷ برابر و دانش آموختگان زن ۱۷ برابر بوده است، ضمن اینکه آمار‌ها تا سال ۱۴۰۰ نشان می‌دهد که ۴۰ درصد افزایش حضور بانوان در عرصه سیاست، ۵۶ درصد در آموزش عالی برای کسب کرسی‌ها که گوی سبقت را از مردان ربوده است، ۳۳ درصد هیات‌های علمی، ۳۴ درصد هیات‌های علمی در رشته پزشکی، ۹۵۰۰ مولف زن، ۸۴۰ ناشر زن، رتبه دهم جهانی در کاهش نرخ مرگ و میر زنان در اثرسرطان رحم، ۲۳۰۰ زن فعال در هیات مدیره‌های شرکت‌های دانش بنیان، ۲۵ درصد مدیران دولتی، ۱۱۴ جایزه ملی، ۱۲۸ جایزه بین‌المللی در حوزه‌های مختلف از جمله فیلم سازی، کسب ۳۳۰۰ مدال به ویژه در حوزه ورزش را نشان می‌دهد، از سوی دیگر در حوزه قضاوت و حضور زنان در دستگاه قضایی که رسانه‌های غربی آن را انکار می‌کنند ۱۱۰۰ زن قاضی داریم.

رئیس کمیته حقوق بشر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، بیان کرد: رسانه‌های غربی به ویژه غول‌های رسانه‌ای صهیونیستی در این مورد به ادبیات‌سازی روی آورده‌اند و بحث آپارتاید جنسی را برای اسلام و ایران مطرح کرده‌اند و تلاش می‌کنند نگاه دنیا به مقامات و رهبران ما تغییر کند، این در حالی است که وقتی در دنیا ۲۵ درصد کرسی‌های سیاسی به زنان اختصاص داده می‌شود، رهبر معظم انقلاب فرمودند چرا این میزان ۳۵ درصد نباشد و تاکید کردند در این زمینه باید اصل بر شایسته‌سالاری باشد که این فرمایش ایشان باید مدنظر خواص و سیاسیون قرار گیرد.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار کرد: مجلس شورای اسلامی هم می‌تواند برای ایجاد ساختاری در قالب مجلس با عناصرمختلف که نمایندگان هستند برای نیل به جامعه مطلوب ریل‌گذاری و بستر مناسبی برای سعادت بشریت فراهم کند که این مسیر از طریق خانواده و با هدف جامعه سالم طی می‌شود و بانوان در آن مهمترین عنصر هستند.

اصلانی: زنان می‌توانند تحلیل دقیق‌تری در عرصه سیاست داشته باشند

مینو اصلانی رییس اندیشکده زن و خانواده دانشگاه امام حسین (ع) نیز در ادامه نشست، گفت: امروز مشارکت سیاسی در جایگاه حکمرانی و ایجاد مشارکت زنان در این بخش از اهمیت بسزایی برخوردار است.

وی یادآور شد: دو موضوع در این بحث وجود دارد، موضوع اول مشارکت زنان و بحث دوم ایجاد زمینه‌های مشارکت سیاسی زنان است. زنان به جهت برخی از ویژگی‌های ذاتی آن‌ها که از جمله آن دقیق بودن است، نسبت به مسائل تحلیل دقیق‌تری می‌توانند انجام بدهند.

اصلانی تصریح کرد: اگر به ایجاد زمینه‌های مشارکت در زنان در اشراف کلی بپردازیم و در تکلیف حکمرانی بدانیم به نظر می‌رسد که می‌توانیم از این ظرفیت عظیم زنان بهره ببریم. برای این مسئله نیازمند ریل گذاری هستیم. هرقدر زمینه تعاملات بین زنان افزایش پیدا کند نتیجه بهتر و دقیق‌تر شکل می‌گیرد. به عنوان یک سرمایه اجتماعی به زنان باید توجه کرد و باید خوب این را فهم کنیم. در بحث زنان دو مسله مهم است که به این مشارکت کمک می‌کند؛ یک بحث احساس و دوم کلمه است، زنان احساسشان اگر جدی گرفته شود و به رسمیت شناخته شود کمک بزرگی خواهد کرد.

وی با بیان اینکه مدیریت فضای اخلاقی موضوع دیگر است، تصریح کرد: توجه به فضای اخلاقی می‌تواند بسیار در ظهور و بروز و مشارکت زنان یک موضوع جدی را رقم بزند. بعد از پیروزی انقلاب این فضا شکل گرفت، در این محیط زنان خوب حضور پیدا کردند و به عنوان مثال در دوران دفاع مقدس زنان مشارکت بسیاری داشتند. این فضا خیلی مهم است و همچنان باید فضای اطمینان بخش را حفظ کنیم تا مشارکت زنان دقیق‌تر و حتی گسترده‌تر شکل گیرد.

حسینی: دیدگاه قرآن زن را همانند مرد در سرنوشت سیاسی دخیل می‌داند

در ادامه این نشست، فضه سادات حسینی پژوهشگر حوزه زنان و خانواده، گفت: مشارکت سیاسی زنان از صدر اسلام بوده است و گا‌ها بیش از مردان، زنان نقش ایفا کردند.

وی از شاخصه‌های مشارکت سیاسی زنان در صدر اسلام به بیعت زنان با پیامبر، هجرت زنان، نقش زنان در امورات دفاعی، بخشش اموال شخصی به اسلام و نکات دیگر اشاره کرد و گفت: دیدگاه قرآن زن را همانند مرد در سرنوشت سیاسی خود و در دستگاه قدرت و سیاست دخیل می‌داند.

نصیرزاده: مشارکت سیاسی زنان نقش مهمی در توسعه‌یافتگی دارد

در ادامه سمیرا نصیرزاده دیپلمات وزارت امور خارجه و اداره کل امور حقوق بشر و زنان به تعداد و درصد مسئولیت‌های زنان در هیأت دولت در کشور‌های اسلامی اشاره کرد و به شرح آن پرداخت.

وی شاخص سهم زنان در دیپلماسی در سطح نخبگانی در ۳۰ کشور در سال ۲۰۲۳ را تشریح کرد و افزود: مشارکت سیاسی مهمترین عامل توسعه‌یافتگی است و زنان به عنوان نیمی از جمعیت جامعه نقش مهمی در این زمینه دارند و در این زمینه شاخص برخورداری از تعداد کرسی‌های پارلمانی توسط زنان مدنظر قرار می‌گیرد.

این دیپلمات وزارت امور خارجه و اداره کل امور حقوق بشر و زنان در ادامه با اشاره به اینکه مشارکت زنان در دیپلماسی از سال ۲۰۱۸ به بعد پیشرفت داشته است، پیشنهاد داد: ما می‌توانیم در این زمینه کرسی‌های خاص را در مجلس شورای اسلامی به زنان اختصاص داده کما اینکه افزایش ۳۰ کرسی برای زنان نیز می‌تواند باعث ارتقای جایگاه مشارکت سیاسی زنان کشور در سطح بین‌المللی شود.

انتهای پیام/341

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار