به گزارش خبرنگار فرهنگ و هنر دفاعپرس، سه فیلمِ «آسمان غرب» به کارگردانی محمد عسگری، «ملکه آلیشون» ساختهی ابراهیم نورآوردمحمد و «نبودنت» به کارگردانی کاوه سجادیحسینی در هفتمین روز از چهل و دومین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد.
«آسمان غرب»؛ روایتِ میهندوستی خلبان شهید
به گزارش خبرنگار دفاعپرس حاضر در کاخ جشنواره (سالن همایشهای برج میلاد تهران)؛ «آسمان غرب» به کارگردانی «محمد عسگری» فیلم اولِ روز هفتم جشنواره فیلم فجر بود.
عسگری که در جشنواره سال گذشته با فیلم «اتاقک گلی»، عملیات مرصاد را در بستری عاشقانه به تصویر کشیده بود، اینبار و در تجربهای دیگر به نخستین روزهای جنگ تحمیلی، با محوریت خلبان شهید «علیاکبر شیرودی» پرداخته است.
نگارش فیلمنامه توسط کارگردان انجام شده که محدود به پرترهی شهید شیرودی بهعنوان قهرمان نشده و به مصائب و مشکلات روزهای ابتدایی جنگ و خیانت بنیصدر در مقام رئیسجمهور و فرمانده کل قوا نیز پرداخته است.
عسگری در ساختار این فیلم به نسبت فیلم قبلی خود توفیق داشته و فضاسازی مناسبی را از حال و هوای آن روزها به تصویر کشیده است.
فیلم باتوجه به الزام موضوع، از پرداکشن بالایی برخوردار است که معاون قرارگاه ارتش در غرب کشور، در این خصوص گفته: «هر ساعت پرواز حدود ۲۰۰ میلیون تومان هزینه دارد و برای این فیلم ۵۳ ساعت پرواز در نظر گرفته شده است. همچنین ۱۵۰ دستگاه تانک، ۳۰ دستگاه نفربر، ۳۰۰ نیروی نظامی در اختیار این فیلم قرار گرفته است.»
مطلب عنوان شده به این معناست که کارگردان محدودیتی در این زمینه نداشته اما آنچه شاهديم پرداکشنی نیست که در نبردهای هوایی انتظار میرود.
فیلمبرداری فیلم از نقاط قوت آن است که کمک زیادی به انتقال حس و حال و اتمسفر به مخاطب کرده است. همچنین موسیقی نیز با تماميت فیلم همخوانی مناسبی دارد.
در مجموع فیلم ریتم و ضربآهنگ مناسبی درخور فیلمهای سینمای جنگ (دفاع مقدس) دارد.
میلاد کیمرام (در نقش شهید شیرودی)، امیرحسین آرمان (در نقش شهید ادیبان)، نادر فلاح، آرمین رحیمیان، کریم امینی، روحالله زمانی، باحضور افتخاری تورج الوند و نسیم ادبی از جمله بازیگران این فیلم هستند.
«آسمان غرب» محصول مشترک بنیاد سینمایی فارابی، ارتش جمهوری اسلامی و حوزه هنری انقلاب اسلامی است که تهیهکنندگی آنرا «حبیب والینژاد» برعهده دارد.
علیاکبر شیرودی پس از چند هزار مأموریت هوایی و انجام بالاترین پروازهای جنگی در دنیا سرانجام در آخرین عملیات پروازی خود در هشتم اردیبهشت ۱۳۶۰ در منطقه بازی دراز مورد اصابت گلوله تانک قرار گرفت و به درجه رفیع شهادت نائل آمد. پیکر پاک این شهید والامقام پس از تشیع باشکوه در روستای شیرود تنکابن به خاک سپرده شد.
بیشتر بخوانید؛
«شمشیر و اندوه»؛ از شهادت امام حسن علیهالسلام تا ورود امام حسین علیهالسلام به کربلا
«ملکه آلیشون»؛ سهم کودکان در جشنواره فیلم فجر
«ملکه آلیشون» به کارگردانی «ابراهیم نورآوردمحمد» سهم کودکان در چهل و دومین جشنواره فیلم فجر است.
نورآوردمحمد در خصوص فیلم و نام آن گفته است: «آلیشون نام یک درخت ۳ هزارساله در کشور تایوان بود که به علت سهلانگاری و ندانمکاریها، طوفانی آن را بر زمین زد و شکست، پس از این ماجرا، اهالی کشور ناراحت بودند که چرا از درخت که بهعنوان سمبلی که در تایوان شناخته میشد، مراقبت نشد و آن را استوار نکردند. حتی بعد از شکسته شدن درخت سه هزارساله «آلیشون» برای آن عزاداری گرفته شد. این داستان ایده ساخت «ملکه آلیشون» را به ذهن من آورد و سبب شد که تلاش کنم تا ضرورت قدردانی از طبیعت را به کودکان و نوجوانان یادآوری کنم چراکه معتقدم جنگل و طبیعت همه چیز این کره خاکیست.»
نکته جالب فیلم اینجاست که فیلمساز تمامی کارهای فیلم را خودش انجام داده و در تیتراژ نامی غیر از خودش دیده نمیشود!
کودکان و نوجوانان مهمترین قشر جامعه هستند که ارتباط با آنها از طریق محصولات فرهنگی اعم از کتاب، موسیقی، فیلم و ... تاثیر بسزایی در رشد و پرورش جامعه دارد. غفلت سینما از حوزهی کودک و نوجوان آسیبی اجتماعی است که طی سالهای اخیر در سینمای کشور رخ داده است. بر این اساس تولید فیلمهای گروه سنی کودک و نوجوان اهمیت ویژهای دارد.
«ملکه آلیشون» از ساختاری باکیفیت برخوردار است و با بهرهمندی از فضاسازی مناسب و خوش رنگ و لعاب، همچنین فیلمبرداری خوب و استفاده از تکنولوژی در طراز فیلمهای روز دنیا در این مدیوم، توانسته با گروه سنی مدنظر ارتباط برقرار کند. نسترن سیفی، نسیم عبدی، امیررضا اسماعیلی، سعید فاضل ساعتچی از جمله بازیگران فیلم هستند.
«نبودنت»؛ ملودرامی زنانه
«نبودنت» به کارگردانی «کاوه سجادیحسینی» ملودرامی اجتماعی و زنانه با موضوع مهاجرت و فروپاشی بنیان خانواده است.
«نبودنت» پس از «شب بیرون»، «بوفالو» و «بیسر» چهارمین فیلم بلند سینمایی سجادیحسینی است که نگارش فیلمنامه و تهیهکنندگی آنرا هم خود برعهده دارد.
«نبودنت» فیلمی مینیمال است که پیام بسیار ارزشمندی دارد اما محتوا و ساختار فیلم حاوی این پیام نیست. فیلمنامه، سطحی و ساده و بهدور از الزامات پردازش داستان و دراماتیزه کردن آن به نگارش درآمده و شخصیتها تصنعی هستند.
ساختار فیلم هم به میزان فیلمنامه سطحی است که به فیلمهای تلویزیونی شباهت دارد. بنظر میرسد فیلم با حداقل بودجه بسته شده است که خروجی آن هدر رفتن سوژه و پیام فیلم است. سحر دولتشاهی، امیر آقایی، آزاده صمدی، فرید سجادی حسینی، رضا بهبودی بازیگران این فیلم سینمایی هستند.
حاشیههای روز هفتم جشنواره
● هفتمین روز جشنواره فیلم فجر به «بیتا فرهی» اختصاص یافت.
● فیلم «آسمان غرب» به شهدای هوانیروز تقديم شد.
● در نشست خبری فیلم «آسمان غرب» جمعی از فرماندهان هوانیروز ارتش حضور داشتند.
● روز هفتم جشنواره تحت تاثیر بازی ایران و قطر بود. بازی در سالن سینما پخش شد و همزمان پرچمهای ایران در بین تماشاگران توزیع شد.
● هنگام پخش بازی ایران و قطر، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سالن سینما حاضر بود.
انتهای پیام/ 121