سیستان و بلوچستان؛

سینه‌زنی «شنَسٌتَکا» عزاداری خاص محرمی مردم سیستان

سینه‌زنی نشسته یا به گویش محلی «شنَسٌتَکا» در سیستان از قرن‌ها پیش نزد مردم این منطقه در ایام محرم رواج داشته و مورد توجه جوانان هم قرار گرفته است.
کد خبر: ۶۷۸۷۷۴
تاریخ انتشار: ۲۵ تير ۱۴۰۳ - ۱۹:۰۶ - 15July 2024

سینه‌زنی «شنَسٌتَکا» عزاداری خاص محرمی مردم سیستانبه گزارش خبرنگار دفاع‌پرس از زاهدان، سینه‌زنی نشسته یا به گویش محلی «شنَسٌتَکا» نوعی عزاداری خاص در منطقه سیستان شامل پنج شهرستان زابل، زهک، هامون، هیرمند و نیمروز واقع در شمال استان سیستان و بلوچستان است. به این صورت که عزاداران در صف‌های منظم نشسته و مداح با خواندن اشعار و مرثیه‌هایی معروف به «بحر طویل» که حاوی مضامین حماسی و مذهبی در بزرگی و جنگاوری و حق بودن لشکر فرزند پیامبر(ص) و یارانش است, سینه‌زنی با سبک خاصی انجام می‌دهند.

در زمان دم نوحه یا واگفت سینه‌زنانی که رو به روی هم نشسته‌اند با این حرکت شدت افسوس و حسرت خود از شهادت سالار شهیدان و یاران با وفایش را نشان می‌دهند.

در این که از قرن‌ها پیش نزد مردم سیستان رواج داشته و امروزه مورد توجه جوانان منطقه نیز قرار گرفته، اشعاری به سبک «بحر طویل» توسط مداح خوانده می‌شود.

بحر طویل نوعی شعر یا نثر موزون در ادبیات فارسی است. قالب بحر طویل بیشتر برای بیان سخنان طنز یا هزل کاربرد دارد. اما برخی شعرهای جدی‌تر مانند مرثیه‌ و مُناظره‌ نیز با قالب بحرطویل نوشته شده‌اند.

بحر طویل شعری را گویند که از تکرار غیرمحدود پایه‌های عروضی ساخته شود و در حقیقت٬ یک تفنن ادبی است که گاهی شعرا در آن طبعی آزموده و به آن صورت٬ مطایبات  را به نظم آورده‌اند. در تعزیه‌ها و نوحه‌سرایی‌های قدیم نیز این شیوه٬ ضمن محاورات و تقریرات، به کار رفته‌است. هرچند بحر طویل را با تکرار اغلب افاعیل عروضی می‌توان ساخت اما «فعلاتن» بیشتر در ساخت این نوع ادبی به کار گرفته شده‌ است.

 

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار