دفاع‌پرس گزارش می‌دهد؛

جشنواره فیلم کوثر و سیمای آزادگی

از میان بخش‌های متنوع پنجمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوثر، ۱۹ فیلم در بخش مسابقه سینمای ایران پذیرفته شده‌اند که هر یک از منظری متفاوت و ارزشمند، زن و ویژگی‌های اصیل و بنیادین او را مطابق با فرهنگ رسمی کشور و نگاه اسلامی مورد تاکید خود قرار دادند و تنوع ژانری قابل توجهی نیز بر مجموعه آنها حاکم است.
کد خبر: ۶۷۹۹۹۷
تاریخ انتشار: ۰۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۲:۱۵ - 23July 2024

گروه فرهنگ دفاع‌پرس_ ولی‌منصوریان؛ جشنواره بین‌المللی فیلم کوثر با توجه ویژه به نقش محوری زن و کارکرد‌های چند جانبه او در جامعه ایرانی- اسلامی به ایستگاه پایانی رسید.

 این جشنواره از ابتدای امسال و با برگزاری سلسله نشست‌ها و رویداد‌های جانبی کار خود را آغاز کرد. توجه به نقش و اهمیت ویژه زنان ایثارگر در کشور و همچنین تبیین الگوی سوم زن مطابق با بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی، از جمله مباحثی بود که این رویداد سینمای با تاکید موثر بر این موضوع، سعی در گسترش و اشاعه آن در فرهنگ سینمایی کشور داشت.

جشنواره فیلم کوثر و سیمای آزادگی

عموما جشنواره‌های سینمایی تنها محلی برای رقابت فیلم‌سازان و اهالی سینما به شمار نمی‌رود. رویداد‌های این چنینی در کنار ایجاد فرصتی برای رقابت و دیده شدن آثار سینماگران، نقش مهمی در جهت دهی به فرهنگ عمومی سینما برعهده دارد و نقش جشنواره فیلم کوثر از این جهت نیز حائز اهمیت بسیاری است. در دورانی که جبهه غرب با تکیه بر سیاست‌های سرمایه‌داری و با نادیده انگاشتن مرز‌های اخلاقی، تصویری نازل از زن و جایگاه او عرضه می‌کند، ضرورت دارد تا کشور‌های اسلامی به مقابله با این جریان اهتمام ورزند.

در میان کشور‌های مسلمان، سینمای ایران جایگاهی پویا، فعال و برجسته دارد و به همین دلیل، می‌تواند نقشی مهم و اساسی برعهده بگیرد و مطابق با آموزه‌های اخلاقی دین اسلام، به روشنگری در مباحث مربوط به زن و بازنمایی و تبیین جایگاه عفیفانه، عزت‌مندانه و باکرامت او بپردازد.

از میان بخش‌های متنوع پنجمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوثر، ۱۹ فیلم در بخش مسابقه سینمای ایران پذیرفته شده‌اند که هر یک از منظری متفاوت و ارزشمند، زن و ویژگی‌های اصیل و بنیادین او را مطابق با فرهنگ رسمی کشور و نگاه اسلامی مورد تاکید خود قرار دادند و تنوع ژانری قابل توجهی نیز بر مجموعه آنها حاکم است.

جشنواره فیلم کوثر و سیمای آزادگی

برای نمونه منیر قیدی در فیلم «دسته دختران» مجاهدت‌ها و رشادت‌های زن ایرانی را در کانون توجه خود قرار داده است و در هنگامه جنگ، به روایت داستان گروهی از دختران این سرزمین می‌پردازد که علی‌رغم وجود مشکلات متععدی که در زندگی شخصی آنها در جریان است، به حفظ کشور از گزند دشمنان اهتمامی ویژه دارند. فیلم نگاهی رئالیستی و واقع‌گرا در پیش گرفته و به شکلی اثر گذار راوی مجاهدت‌های زن ایثارگر ایرانی است، الگویی که با سیاست‌ها و هدف‌گذاری‌های این جشنواره در هماهنگی کامل است.

جشنواره فیلم کوثر و سیمای آزادگی

قیدی در «ویلایی‌ها» نیز رویکردی مشابه را اتخاذ کرده و این‌بار دلاوری‌ها و از خودگذشتگی‌های زن ایرانی را در دوران دفاع مقدس و پشت جبهه نبرد حق علیه باطل به تصویر کشیده است. «ویلایی‌ها» زاویه دیدی بکر را دنبال می‌کند و به بازگویی بخش‌هایی ناگفته از دوران جنگ هشت ساله می‌پردازد. در عین حال، این اثر با نکوهش و مذمت جنگ، لزوم اصل پایداری را مورد تاکید خود قرار می‌دهد و تصوری نادیده از رشادت‌های زنان این سرزمین را به مخاطبان سینمای ایران عرضه می‌کند.

جشنواره فیلم کوثر و سیمای آزادگی

دیگر فیلم حاضر در بخش مسابقه سینمای ایران، فیلم «بیست و یک روز بعد» به کارگردانی محمدرضا خردمندان است. این فیلمساز در اولین ساخته سینمایی خود، فداکاری مادر ایرانی را در شرایطی سخت و پیچیده، اساس روایت خود قرار داده است و در عین حال، تصویری دل‌انگیز و ماندگار از رابطه مادر و فرزندی خلق کرده است. اثری که از ورایتی تاثیر گذار برخوردار است و در زمان نمایش خود، به واسطه بهره‌گیری از کهن الگو‌های تثبیت شده و پرداخت صحیح آن، جانی تازه به سینمای رخوت زده کودک و نوجوان تزریق کرد.

جشنواره فیلم کوثر و سیمای آزادگی

«پروین» ساخته محمدرضا ورزی دیگر فیلم حاضر در این بخش است. ورزی به سبب توجه جدی به مسائل تاریخی در قاب تصویر به شهرت رسیده و فیلم تازه او روایتی از زندگی شاعره مشهور ایرانی، پروین اعتصامی است. وروزی لطافت طبع و سرشت پروین را به عنوان نمونه‌ای از زن ایرانی در قاب خود قرار داده و به صورت توامان بخشی از تاریخ معاصر ایران را نیز روایت کرده است. این اثر سویه متفاوتی از دختران این سرزمین را به تصویر کشیده و روایتی تامل برانگیز دارد.

جشنواره فیلم کوثر و سیمای آزادگی

«یدو» ساخته مهدی جعفری نیز روایتی از ایستادگی و دلاوری زنان و کودکان این سرزمین را دستمایه خود قرار داده است. این فیلم نیز از جهت بازنمایی الگومحور رابطه مادر و فرزندی و توجه ویژه به پیرنگ بلوغ در سیری تکاملی، اثری حائز اهمیت است. شخصیت زن فیلم با وجود مشکلات متعدی که در شرایط جنگی پیش روی او قرار دارد، صبورانه بار زندگی را بر دوش می‌کشد و جلوه‌ای از مادر ایثارگر خلق می‌کند.

جشنواره فیلم کوثر و سیمای آزادگی
بهروز شعیبی در «بدون قرار قبلی» روایتی مطول و عمیق از دگرگونی دختر ایرانی ارائه کرده که پس از سال‌ها زندگی در کشوری اروپایی، به وطن خود بازگشته و در پی آگاهی از ریشه‌های خود است. سفر او به مثابه یک کهن‌الگوی بنیادین، وجوهی معرفت‌گونه پیدا کرده و او را به سوی سیر و  سلوکی درونی رهنمون می‌کند.

شعیبی در این فیلم به ریشه‌های عمیق معنوی در این سرزمین اشاره می‌کند و تاثر آن بر سرنوشت را مورد تاکید خود قرار می‌دهد. برکت حضور امام رضا (ع) در این سرزمین و نقش تمسک به او در شکل گیری نوعی آرامش درونی از دیگر مشخصه‌های فیلم «بدون قرار قبلی» به شمار می‌رود.

جشنواره فیلم کوثر و سیمای آزادگی

«دست ناپیدا» ساخته انسیه شاه حسینی، بانوی کهنه‌کار سینمای دفاع مقدس از دیگر آثار حاضر در این جشنواره است. فیلم او نیز درباره زنانی است که در دوران دفاع مقدس، نقشی اثر گذار در پشت جبهه‌های جنگ برعهده داشته‌اند. فیلم روایتی اثر گذار دارد و در فصل‌های گوناگون خود می‌تواند تصویری دقیق و مستند از نقش با اهمیت زنان مجاهد ایرانی ارائه کند.

در این بخش از پنجمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوثر، آثار دیگری نیز حضور دارند که بنابر مشخصه‌ها و ویژگی‌های مضمونی آنها، پرداختن به هر یک می‌تواند وجوه متفاوتی از حضور زن ایرانی و نقش با اهمیت او در جامعه را بازنمایی کند.

انتهای پیام/ 121

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار