تولیت آستان قدس رضوی:

هنر‌های نمایشی ظرفیتی برای معرفی الگو‌های دینی به نسل جدید/ هنر یکی از ابزار نشر معارف اهل‌ بیت (ع) است

حجت‌الاسلام مروی با اشاره به نیاز جامعه به ویژه نسل جوان به الگو، گفت: هنر‌های نمایشی فرصتی مناسب برای معرفی الگو‌های دینی به نسل جدید است.
کد خبر: ۶۸۳۸۸۲
تاریخ انتشار: ۲۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۷:۳۳ - 11August 2024

هنر‌های نمایشی ظرفیتی برای معرفی الگو‌های دینی به نسل جدید/ هنر یکی از ابزار نشر معارف اهل‌بیت استبه گزارش دفاع‌پرس از خراسان رضوی، حجت‌الاسلام‌ والمسلمین «احمد مروی» تولیت آستان قدس رضوی در دیدار اعضای انجمن کارگردانان و اساتید پیشکسوت تئاتر ایران که در حرم مطهر امام رضا (ع) انجام شد؛ با اشاره به استفاده کشور‌های مختلف از الگو‌ها و ابرقهرمانان اظهار داشت: هر کشوری برای تربیت و توسعه ارزش‌های فرهنگی در جامعه خود الگو‌هایی را معرفی می‎کند و اگر در تاریخ خود شخصیت برجسته‌ای نداشته باشد، قهرمانانی تخیلی را خلق و جعل می‎کند.

وی با ذکر نمونه‌هایی به استقبال جهانی از سریال‌های کره‌ای اشاره کرد و افزود: امروز کارکرد فیلم، سریال و سایر هنر‌های نمایشی تنها منحصر به سرگرمی و کسب درآمد نیست؛ کشور‌ها با افسانه‌سرایی و خلق الگو‌ها و قهرمانان جعلی تلاش می‌‏کنند پیام‌‏ها و ارزش‎های خود را به جوامع منتقل کنند؛ زیرا الگوخواهی یک نیاز برای انسان است.

تولیت آستان قدس رضوی فیلم، سریال و تئاتر را از ابزار‌های قدرتمند برای ترویج فرهنگ، سبک زندگی، هنجار‌ها و ارزش‏‌های دینی و اجتماعی دانست و گفت: کشور ایران و تاریخ اسلام از حیث برخورداری از الگو‌های حقیقی و الهی بسیار غنی بوده و نیازی به خلق قهرمانان و الگو‌های خیالی و جعلی ندارد؛ تنها باید در آثار نمایشی به این قهرمانان حقیقی توجه و آنها را معرفی کرد.

حجت‌الاسلام مروی تصریح کرد: الگوی مناسب تسهیل‌گر طی مسیر رشد و تعالی است و ائمه اطهار علیهم‌السلام نیز برای پاسخ به این نیاز انسان‎ها آمده‌اند؛ حضرات معصومین (ع) الگو‌های بشریت هستند و تأکیدات به زیارت ایشان در متون روایی نیز برای همین الهام‌گیری، هدایت‌خواهی و الگوگیری از این حضرات است.

وی ادامه داد: زیارت برای آن است که جامعه بشری و انسانی همواره به ائمه معصومین علیهم‌السلام به‌عنوان الگو‌های بی‌بدیل سعادت توجه داشته باشد.

هنر از مرز‌های فرهنگی، زبانی و جغرافیایی فراتر می‌‎رود

تولیت آستان قدس رضوی با اشاره به اهمیت هنر در زندگی بشری، ابراز داشت: در تاریخ اسلام همواره از ابزار هنر استفاده شده و این موضوع در سایر ادیان نیز قابل مشاهده است؛ هیچ گاه بشر از هنر به‌عنوان ابزاری اثرگذار و تعیین‌کننده غافل نبوده و امروزه نیز هنر در اشکال مختلف به‌عنوان ابزاری قدرتمند برای انتقال پیام و مفاهیم مورد استفاده است.

حجت‌الاسلام مروی با بیان اینکه هنر از مرز‌های فرهنگی، زبانی و جغرافیایی فراتر می‌‎رود و می‌تواند جرقه‌ای برای برانگیختن افکار باشد، خاطرنشان کرد: پروردگار نیز برای انتقال سخن خود از ابزار هنر استفاده کرده و قرآن از جهاتی کتابی هنری است؛ از این رو استناد به هنر در انتقال مفاهیم دینی بسیار ضروری و حائز اهمیت است.

وی در ادامه به ذکر نمونه‎‌های تاریخی از استفاده هنر در انتقال مفاهیم دینی پرداخت و با اشاره به کتاب الغدیر مرحوم علامه امینی، گفت: بخشی از این کتاب که از کتب ارزشمند در اثبات ولایت حضرت امیرالمؤمنین (ع) است، شامل معرفی شاعران و اشعار آنها در خصوص غدیر است که خود جایگاه و اهمیت ادبیات و هنر در انتقال مفاهیم بلند دینی را نشان می‌‏دهد.

تولیت آستان قدس رضوی بیان داشت: در نبرد‌های صدر اسلام نیز هنر مورد استفاده بوده، بطوری که شاعران مسلمان برای دفاع از ارزش‌های اسلامی در میدان جنگ حضور می‌یافتند و با ذوق هنری خود روحیه مجاهدان را تقویت می‏‌کردند و در مقابل نیز سپاه اشقیا و کفار نیز از شعرا برای تهییج نیرو‌های خود بهره می‌بردند.

رسالت هنرمندان در بسط مفاهیم اخلاقی و انسانی در جامعه

حجت‌الاسلام مروی با اشاره به جایگاه هنر در بارگاه مطهر امام رضا (ع)، افزود: سراسر حرم مطهر حضرت رضا (ع) جلوه‌گر هنر فاخر و نفیس است، این بارگاه قدسی گنجینه‌ای عظیم از هنر و معماری اسلامی است؛ هنرمندان بزرگ دوران‌های مختلف با پیشکش هنر خود به این دستگاه ملکوتی عرض ارادت می‌کرده و از هنرنمایی‌های خود برای جذب مردم به این مکان مقدس، الهام‌بخش و هدایت‌گر استفاده می‌کردند.

وی هنر را ابزاری تفکر برانگیز و تحول آفرین دانست و تصریح کرد: همانگونه که در طول تاریخ، هنرمندان از آثار خود برای عرض ارادت به این بارگاه قدسی استفاده می‌کرده‌اند، امروز نیز این وظیفه برعهده هنرمندان است تا با اشکال هنری متنوع به این ساحت قدسی عرض ارادت کرده و به این طریق مفاهیم بلند معرفتی، ایمانی، اخلاقی و انسانی را در جامعه بسط و گسترش دهند.

تولیت آستان قدس رضوی با تأکید بر اینکه با کمک هنر باید فرهنگ، سیره و آموزه‌های امام رضا (ع) را به بطن جامعه و زندگی مردم برد، ابراز داشت: ما در آستان قدس رضوی به اهمیت و کارسازی هنر واقف و معتقد هستیم؛ گاهی یک فیلم، سریال و تئاتر می‌تواند از ده‎‌ها سخنرانی تأثیرگذارتر باشد.

حجت‌الاسلام مروی ادامه داد: نگاه ما در آستان قدس رضوی به هنر امری تشریفاتی نیست، از ۷۰۰ سال گذشته در این بارگاه نورانی به هنر و هنرمندان توجه شده و ما ادامه‌دهنده این راه هستیم؛ باید از ابزار هنر برای نشر معارف اهل‌بیت علیهم‌السلام استفاده کرد و هرکس در مسیر نشر معارف اهل‌بیت علیهم‌السلام گام بردارد مشمول دعای آن حضرات خواهد شد؛ زیرا حضرت رضا (ع) فرمود «رَحِمَ اللّهُ عَبْدا اَحْیا أمْرَنا، رحمت خدا بر آن کسی که امر ما را زنده کند.»

این مسئول عنوان کرد: ما به سوی هنرمندان متعهد و متدینی که دغدغه فرهنگ، دین، اخلاق و گسترش فضیلت‌های اخلاقی در جامعه را دارند، دست نیاز دراز کرده و از آنان برای خلق آثار هنری مرتبط با فرهنگ رضوی دعوت می‎‌کنیم.

در ابتدای این دیدار «شهرام گیل‌آبادی» رئیس انجمن کارگردانان تئاتر ایران با اشاره به درصد مرجعیت بالای هنرمندان در جامعه، بیان داشت: این درصد مرجعیت بالا می‌تواند در مسیر خدمت به دستگاه حضرت علی بن موسی الرضا (ع) قرار گیرد، البته چگونه گفتن در نشر معارف اهل‌بیت علیهم‌السلام نیز بسیار مهم است و زبان هنر، ابزاری است که می‌‏تواند بسیاری از مفاهیم بلند را به درستی منتقل کند.

وی گفت: باید تلاش کرد روایت درستی از امام رضا (ع) به‌عنوان عالم آل محمد (ص) در اذهان مردم ساخته شود و این مهم با ابزار هنر و خلاقیت ممکن خواهد بود.

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار