به گزارش گروه بینالملل دفاع پرس، بیش از پنج سال از آغاز بحران سوریه میگذرد. دامنه بحران در این کشور در ماههای گذشته ابعاد گستردهتری به خود گرفته است؛ پیروزیهای ارتش سوریه و همپیمانان آن بر تروریستها، بحران سوریه را به مرحله حساس و سرنوشت سازی رسانده است. دست برتر ارتش سوریه در میدانهای نبرد سبب شده است که پشتیبانان تروریسم در وضعیت ناگواری قرار گیرند، تا جاییکه این روزها مقامهای ریاض و آنکارا از حمله زمینی قریب الوقوع به سوریه سخن به میان میآورند و طرفهای غربی و آمریکایی هم بحث برقراری آتش بس را در این کشور مطرح کردهاند.
در همین خصوص فرزاد رمضانی بونش کارشناس مسائل منطقهای، در گفتوگو با خبرنگار بینالملل دفاع پرس اظهارداشت: دولت سوریه و متحدان منطقهای و بینالمللیاش توانستهاند در راستای اهداف نظامی و میدانی مناطق مهمی را در استانهای لاذقیه و حلب از چنگال تروریستها و تکفیریها آزاد کنند؛ در مقابل بازیگران منطقهای بویژه ترکیه و عربستان و متحدان غربی و آمریکایی از یک سو دخالت نظامی در سوریه را مورد توجه دادهاند و از طرف دیگر آتشبس در این کشور را مطرح میکنند.
کارشناس مسائل منطقهای در ادامه افزود: عربستان در هفتههای گذشته هجمه رسانهای و سیاسی گستردهای برای دخالت نظامی در سوریه به راه انداخته است. آنها در رزمایش «رعد شمال» و رزمایش مشترکی که با ترکیه در خاک ترکیه انجام دادند، قصد دارند از یک طرف اروپاییها را برای حمله زمینی به سوریه تحت فشار قرار دهند و از سوی دیگر تلاش میکنند مانع حمایت دولت روسیه و متحدان سوریه از بشار اسد شوند.
رمضانی بونش گفت: عدم توجه و جدیت ترکیه همچون عربستان در قبال هرگونه حمله نظامی به سوریه و نوع نگاه و مخالفت آمریکاییها و ناتو با این مساله تا حد زیادی بحث دخالت نظامی به سوریه به نوعی شکست خورده تلقی میشود.
کارشناس مسائل منطقهای با اشاره به برقراری آتشبس در سوریه که اخیرا از سوی آمریکاییها مطرح شده است، تصریح کرد: بازیگران بینالمللی در بحران سوریه دولت این کشور و روسیه برای برقراری آتشبس در سوریه تحت فشار قرار دادهاند و در شرایط کنونی این کشور که شاهد پیشروی ارتش و متحدانش در نبرد با تروریستها هستیم، آمریکاییها، غربیها، ترکها و سعودیها خواستار آتشبس هستند ولی این آتش بس از نگاه آنها مربوط به قطع حملات هوایی روسیه در سوریه و کمک به تروریستها برای تقویت تسلیحاتی و لجستیکی از سوی حامیانشان محسوب میشود.
وی در خصوص موضع سوریه در قبال برقراری آتشبس خاطرنشان کرد: دولت سوریه موافق آتشبس در سوریه است ولی به شرط اینکه حمایت لجستیکی و تسلیحاتی از گروههای تروریستی ادامه نداشته باشد؛ منافع و امنیت ملی سوریه مورد توجه قرار گرفته و مانع اخلال در کمکهای متحدان این کشور نشود.
رمضانی بونش در ادامه به موضع ترکیه در قبال بحران سوریه نیز اشاره کرد و گفت: دولت ترکیه طی ماههای گذشته اهداف متعددی را در بحران سوریه پیگیری میکند؛ متغیرهایی مثل کردهای سوریه، گروههای همراه با منافع ترکیه در شمال سوریه، ترکمنها و اخوان المسلمین مورد توجه این کشور در بحران سوریه است.
کارشناس مسائل منطقهای افزود: ترکیه با توجه به پیروزیهایی که سوریه به کمک متحدانش در این کشور کسب کردهاست و قطع راههای ارتباطی گروههای تروریستی با این کشور، تلاش میکند با اهرم دخالت نظامی در سوریه مانع از حمایت بیشتر متحدان آن شود و از سوی دیگر با در نظر قرار دادن جنگ روانی رسانهای، برقراری آتش بس و خطر آوارگان سوری برای اروپاییها و ناتو آنها را تحت فشار قرار میدهد تا به نوعی به دولت روسیه و سوریه فشار وارد کنند که مانع ادامه پیشرویها و پیروزیها علیه تکفیریها شوند تا یک فرصت جدیدی برای تقویت نظامی و روحی گروههای تروریستی ایجاد شود.
وی با بیان اینکه ترکیه به خوبی میداند که منافع این کشور در سوریه با منافع ناتو و اتحادیه اروپا همراستا نیست، تصریح کرد: ناتو و اتحادیه اروپا به خوبی میدانند ترکیه صرفا در بحران سوریه یک نگاه اخوانی و نئو عثمانی دارد و تلاش میکند منافع خود را در سوریه حفظ کند. لذا اینکه ناتو و اتحادیه اروپا در هر ماجراجویی ترکیه در سوریه از آن حمایت کند تقریبا این یک مساله غیر محتمل به نظر میرسد.
رمضانی بونش در خصوص رویکرد ترکیه در قبال آوارگان سوری خاطر نشان کرد: ترکیه چند رویکرد اساسی در قبال آوارگان سوریه دارد؛ از یک سو تلاش میکند از اهرم آوارگان سوری علیه ناتو و اتحادیه اروپا استفاده کند. این کشور سعی میکند با تهدید اینکه مرزها را باز میگذارد تا آوارگان سوری به سمت اتحادیه اروپا سرازیر شوند و پیامدهای امنیتی برای ناتو و اتحادیه اروپا ایجاد کنند، آنها را مجاب کرده تا از ترکیه در قبال رویکردهای رفتاری در سوریه حمایت کنند.
وی گفت: ترکیه جدا از اهداف اعلامی و اعلانی در قبال در پناهندگان سوری تلاش خواهد کرد که از این اهرم در ایجاد حائلی در داخل سوریه و حتی گرفتن کمک نظامی برای گروههای اپوزسیون سوریه و پناهندگان داخلی ترکیه استفاده کند.
رمضانی بونش در پایان به تحلیل وضعیت بحران سوریه در ماههای گذشته پرداخت و افزود: حضور هوایی روسیه در دمشق آغاز مقطعی نوین در تحولات سوریه است؛ اگر به تحولات ماههای گذشته توجه کنیم روز به روز دولت سوریه با توجه به پتانسیلهای نظامی میدانی و نوع حمایت جریانهایی مثل حزب الله، گروههای عراقی، افغانستانی و پاکستانی در کنار بسیج مردمی سوریه و ارتش سوریه به نوعی توانسته است مناطق زیادی را از لوث تکفیریها آزاد کند تا جاییکه روز به روز از قدرت گروههای میانه رو اپوزسیون کاسته میشود و دولت سوریه نیز توانسته است جایگاه میدانی خود را در تحولات این کشور بیشتر تثبیت کند و برای برقراری صلح و آتش بس امتیاز زیادی کسب کرده است.