چرا نه به مذاکره؟

باید به جای پذیرش مذاکره تحت فشار، با ارائه راهکار‌هایی «پرده توهم ضعف ایران و اقتدار آمریکا» را پاره کرد.
کد خبر: ۷۳۲۱۹۱
تاریخ انتشار: ۲۱ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۸:۳۵ - 11March 2025

گروه سیاسی دفاع‌پرس، رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار سالانه رمضانی سران قوا و جمعی از کارگزاران نظام با ایشان فرمودند: «اصرار برخی از دولت‌های قلدر برای مذاکره، به منظور حل مسائل نیست، بلکه برای تحکم و تحمیل توقعات خودشان است. جمهوری اسلامی ایران قطعاً توقعات آنها را نخواهد پذیرفت.»، اما پاسخ چرا نه به مذاکره با آمریکا، همان جمله کوتاه رهبری است؛ «دلیل؟ تجربه!» این دلیل حکیمانه برای دنیا روشن است؛ چرا که به جرأت می‌توان ادعا کرد همه دنیا به نوعی طعم تلخ زورگویی در مذاکره، استفاده ابزاری از مذاکره و در نهایت بدعهدی و عهدشکنی آمریکا پس از عقد مذاکره را تجربه کرده‌اند! اما مهم‌تر از متن تحکمی و تحمیلی‌ که ترامپ به دنبال آن در مذاکره فرضی با جمهوری اسلامی است، فرامتن این ژست قلدری است. به عبارت دیگر، باید به این سؤال مهم که «آمریکایی‌ها با کدام فرامتن به دنبال نگارش متن مذاکره به مثابه سلطه با ایران هستند؟» پاسخ داد.

چرا نه به مذاکره؟

فرامتن آمریکایی‌ها مبتنی بر یک «مبنای غلط تحلیلی» از شرایط و اوضاع جهانی، منطقه‌ای و داخل ایران استوار است و طبعاً راهکار اصلاح این اشتباه محاسباتی هم چیزی جز ترسیم واقعیت صحنه نیست. پندار خام مقامات و رسانه‌های آمریکایی این است که جمهوری اسلامی ایران پس از تحولات یک سال اخیر به ویژه در منطقه غرب آسیا با خارج شدن سوریه از محور مقاومت و ترور سران محور‌های دیگر آن روند رو به ضعفی را طی می‌کند که «بهترین فرصت برای یک‌سره کردن مسئله ایران» است! به‌زعم آنها پاسخ دادن فشار تحریم‌ها و شکنندگی وضعیت داخلی به سبب نارضایتی مردم از سختی معیشت و وضعیت نامناسب اقتصادی هم مزید و مؤید این پندار است!

منطق کلام رهبری اینجا روشن می‌شود که به جای پذیرش مذاکره تحت فشار، باید با ارائه راهکار‌هایی «پرده توهم ضعف ایران و اقتدار آمریکا» را پاره کرد. دقیقاً این پرده توهم، قدرت خود و ضعیف پنداری طرف مقابل است که آنها را به این اشتباه تحلیلی مبتلا کرده است.

حال سؤال مهم این است که چگونه می‌شود این کار را کرد؟ نمایش وحدت و انسجام داخلی، کار جهادی شبانه‌روزی برای حل مشکلات مردم و برخلاف خواسته ترامپ، ارتقای توانمندی‌ها و مؤلفه‌های قدرت دفاعی، نظامی، امنیتی و اقتصادی و سیاسی و ... می‌تواند بخشی از این راهکار‌ها برای بی‌نیازی از مذاکره تحت فشار باشد و هم تصویر غلط ایجاد شده از ایران را اصلاح کند. باید آمریکا به این واقعیت برسد که ایران اسلامی نه عراق، نه سوریه، نه اوکراین و نه هر جای دیگری نیست.

انتهای پیام/ 231

نظر شما
پربیننده ها