نقش شهید طوسی در عملیات والفجر ۸ درسی برای فرماندهان نظامی

سردار شهید طوسی به عنوان نمادی از شجاعت و اخلاص، در تاریخ دفاع مقدس ایران جایگاه ویژه‌ای دارد. یادواره‌های سالانه برای بزرگداشت او برگزار می‌شوند و نقش او در عملیات فاو همچنان به‌عنوان درسی برای فرماندهان نظامی تدریس می‌شود.
کد خبر: ۷۳۸۹۱۶
تاریخ انتشار: ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۰:۰۹ - 17April 2025

به گزارش دفاع‌پرس از مازندران، سردار شهید «محمدحسن قاسمی طوسی» معروف به «نابغه فاو» یکی از برجسته‌ترین فرماندهان دوران دفاع مقدس بود که نقش تاریخی و فراموش‌نشدنی‌اش در عملیات فتح فاو، او را به چهره‌ای ماندگار و اسطوره‌ای در تاریخ معاصر ایران تبدیل کرد. نام او با شجاعت، تدبیر و اخلاص گره خورده و به الگویی برای نسل‌های آینده تبدیل شده است.

نقش شهید طوسی در عملیات والفجر ۸ درسی برای فرماندهان نظامی

زندگی‌نامه

«محمدحسن طوسی» در سال ۱۳۳۷ در روستای طوسکلا شهرستان نکا، استان مازندران، در یک خانواده مذهبی چشم به جهان گشود. از همان کودکی علاقه زیادی به ارزش‌های دینی و اخلاقی نشان داد. دوران جوانی او مصادف با پیروزی انقلاب اسلامی بود و او با شور انقلابی به صفوف نیرو‌های مردمی پیوست. با آغاز جنگ تحمیلی، طوسی وارد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شد و فعالیت‌های نظامی خود را آغاز کرد.

نقش در دفاع مقدس

شروع توطئه ضد انقلاب در غرب کشور شهید طوسی را به همراه گروهی از اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به منطقه کامیاران کشاند و آشنایی این شهید با سردار شهید احمد متوسلیان زمینه ساز خدمات بزرگی در جبهه جنگ شد.

سردار طوسی در سال ۱۳۵۹ با شروع جنگ تحمیلی به عنوان فرمانده نیرو‌های اعزامی از استان مازندران در منطقه سرپل ذهاب حضور یافته و با رشادت و شهامت بی نظیر خود و دیگر همرزمانش در کنار سایر نیرو‌ها نقش اصلی را در جلوگیری از پیشروی دشمنان بعثی به این منطقه داشتند.

پس از این ماموریت سردار طوسی به فرماندهی عملیات سپاه ساری منصوب شد و در زمان مسوولیتش به عنوان فرمانده سپاه ساری نقش مهمی در از بین بردن منافقین، چریک‌های فدایی و توده‌ای‌های در منطقه ایفاء کرد.

سردار شهید «محمدحسن قاسمی طوسی» با مسئولیت فرماندهی قرارگاه عملیاتی ناحیه دو جنگل‌های شمال و فرماندهی عملیات سپاه منطقه سه گیلان و مازندران با سازماندهی نیرو‌های گردان‌های رزمی و اجراء طرح شهید کلانتری به تعقیب باقیمانده ضد انقلاب در جنگل آمل پرداخت ودر مدت سه سال موفق شد تا منطقه را از وجود منافقین پاکسازی کنند.

سردار طوسی در دوران دفاع مقدس در عملیات بیت المقدس و آزادی خرمشهر در محور پل نو مسئول یکی از محور‌ها و هدایت چندگردان را به سمت پل نو برعهده داشت و در همین عملیات به شدت مجروح شد.

وی پس از بهبودی از جراحات ناشی از جنگ در سال ۱۳۶۲ در منطقه عملیاتی والفجر ۶ (دهلران) جانشینی قرارگاه طرح لبیک یا خمینی استان‌های گیلان و مازندران را بر عهده گرفت و تلاش هایش در این گردان باعث شد تا در سال ۱۳۶۳ به عنوان مسئول اطلاعات و عملیات لشکر ۲۵ کربلا استان منصوب شود.

شهید طوسی در سال ۱۳۶۴ به دلیل نیازی که به درایت ایشان برای کار‌های اطلاعاتی و عملیات جنگی بود بر اساس دستور فرماندهی کل سپاه، عملیات شناسایی را در شش منطقه مرزی کشور بر عهده گرفت و در ۱۸ فروردین سال ۱۳۶۶ در عملیات کربلای هشت در منطقه شلمچه به شهادت رسید.

از خانواده سردار «محمدحسن طوسی» دو برادر دیگرش «محمدحسین» و «محمدکاظم» نیز به درجه شهادت رسیدند و مقبره این سه شهید در روستای طوسکلا در دو کیلومتری شمال شهر نکا قرار دارد.

ویژگی‌های شخصیتی

سردار شهید طوسی به دلیل اخلاق نیکو، اخلاص، تواضع و توجه به روحیه نیرو‌های تحت امر، به یکی از محبوب‌ترین فرماندهان جنگ تبدیل شد. او همیشه پیشاپیش نیروهایش در میدان نبرد حضور داشت و برای هم‌رزمان خود نه‌تنها یک فرمانده، بلکه برادری صمیمی و حامی بود. اخلاص در عمل و تدبیر او در تصمیم‌گیری، از مهم‌ترین عوامل موفقیت او بود.

فرازی از وصیت نامه شهید

انقلاب اسلامی ما در یک برهه‌ای از زمان واقع شد که به جرأت می‌توان گفت که تمام اسلام در مقابل تمامی شرک و کفر قرار گرفت و پیروزی انقلاب باعث احیاء اسلام در تمام دنیا و شکست آن باعث شکست اسلام خواهد شد. پس باید همه دست به دست هم در صراط مستقیم و پیرو امام به حرکت ادامه دهیم.

شهید طوسی نماد شجاعت و اخلاص

سردار شهید طوسی به عنوان نمادی از شجاعت و اخلاص، در تاریخ دفاع مقدس ایران جایگاه ویژه‌ای دارد. یادواره‌های سالانه برای بزرگداشت او برگزار می‌شوند و نقش او در عملیات فاو همچنان به‌عنوان درسی برای فرماندهان نظامی تدریس می‌شود.

به همین مناسبت نیز یادواره ۴۳۷ شهید شهرستان نکا روز پنجشنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۴ با محوریت سردار شهید طوسی در مصلی امام خمینی (ره) نکا برگزار خواهد شد.

انتهای پیام/

برچسب ها: استان مازندران
نظر شما
پربیننده ها