رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی: حدود ۸۰۰ میلیون سند در آرشیو سازمان اسناد موجود است

امیرخانی گفت: تخمین می‌زنیم حدود ۸۰۰ میلیون سند در آرشیو سازمان موجود باشد که نیازمند دیجیتالی‌سازی و استفاده از فناوری‌های نوین برای حفظ و دسترسی بهتر هستند.
کد خبر: ۷۴۳۱۳۴
تاریخ انتشار: ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۰:۲۶ - 03May 2025

به گزارش دفاع‌پرس از خراسان رضوی، «غلامرضا امیرخانی»رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در نشست خبری با اصحاب رسانه به تشریح فعالیت‌ها و برنامه‌های این سازمان پرداخت و با اشاره به وظایف محوری سازمان تحت مدیریت خود، اظهارداشت: حفظ و نگهداری نسخ خطی، اسناد دیجیتال و سایر انواع منابع مکتوب از مسئولیت‌های اصلی این سازمان است.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی: حدود ۸۰۰ میلیون سند در آرشیو سازمان اسناد موجود است

وی روز ۱۹ اردیبهشت را به عنوان روز اسناد ملی و به یاد دانشمند بزرگ اسلام، کلینی یادکرد و افزود: امسال شعار هفته اسناد ملی و میراث مکتوب، اسناد ملی ایران، روایت ملتی ماندگار انتخاب شده چرا که اسناد تاریخی نیز درخصوص خلیج فارس به وضوح نشان می‌دهند که این پهنه آبی در طول تاریخ همواره خلیج فارس نامیده شده است و نام‌های دیگر جعلی هستندبنابراین ما در سازمان اسناد، نقشه‌ها و مدارک مستندی داریم که می‌تواند در این زمینه بسیار کمک‌کننده باشد.

امیر خانی ادامه داد: در دوره جدید، سیاست ما بر این است که تمام اسناد در دسترس قرار گیرند، مگر موارد بسیار محدودی که محرمانه هستند به عنوان مثال، اسناد مربوط به مناطق مرزی یا پرونده‌های پزشکی ممکن است تا ۱۲۰ سال محرمانه باقی بمانند.

قدیمی‌ترین سند در آرشیو ملی متعلق به ۷۰۰ سال پیش است 

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در پاسخ به سوالی درباره قدیمی‌ترین اسناد موجود در آرشیو ملی افزود: یکی از مهم‌ترین اسناد متعلق به خاندان اینجو در فارس و مربوط به حدود ۷۰۰ سال پیش است که پیشتر در مقاله‌ای تخصصی بررسی شده، همچنین سند دیگری از شیخ اسحاق کازرونیه (سال ۸۲۶ ه. ق) وجود دارد که از نظر نشانه‌شناسی تاریخی و عناصر مهر و امضا حائز اهمیت است.

امیرخانی از مردم و مجموعه‌داران خواست تا در صورت داشتن اسناد یا نسخ خطی تاریخی، برای ثبت رسمی آنها اقدام کنند و گفت: اگر سندی دارای ارزش تاریخی باشد، حتی اگر به صورت اهدا یا خریداری به سازمان منتقل شود، با نام مالک اصلی ثبت خواهد شد.

وی تاکیدکرد: از میان حدود ۸۰۰ میلیون برگ و چهار میلیون جلد کتاب در مخازن این سازمان به جز حدود هشت هزار سند محرمانه که با موضوعیت اختلاف قومیتی، مرزی و اسناد شخصی است، دسترسی به هیچ کدام از اسناد دیگر غیر ممکن نیست، مطابق قانون همه دستگاه‌ها موظف هستند که اسنادی که ۴۰ سال از عمر آنها بگذرد، در اختیار این سازمان قرار دهند.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی تصریح کرد: بهره مندی از هوش مصنوعی و برگزاری نمایشگاه مجازی جهت دسترسی آسان علاقه‌مندان به اسناد نیز از مهمترین اهداف این سازمان در دوره جدید است.

امیرخانی ادامه داد: موضوعی که در این چند سال اخیر با آن سر و کار داریم، امنیت سایبری و دیجیتال است که بخشی از فعالیت‌هایی که آرشیویست و کارمندان بایگانی‌ها در سازمان‌های مختلف انجام می‌دهند به این موضوع امنیت دیجیتال باز می‌شود

وی افزود: به همان نسبت که تولید و نگهداری اسناد دیجیتالی آسان است حذف آنها نیز با حملات سایبری آسان است از این رو نیازمند تجهیزات زیر ساخت‌ها هستیم.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی خاطرنشان کرد: موضوع اسناد در همه زندگی ما سایه افکنده است و امیدوارم اهتمام بیشتری به اسناد داشته باشیم این درحالی است که مخالف محرمانه کردن اسناد هستیم که اتفاقا در دولت وفاق نیز رویه بر همین امر است.

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار