گروه استانهای دفاعپرس- «محمدرضا حقدادیان» فعال فرهنگی و اجتماعی؛ شهر استراتژیک مهران، نگینی درخشان بر تارک مقاومت ایران اسلامی، در دوران هشت ساله دفاع مقدس شاهد فراز و نشیبهای بسیاری بود. این شهر مرزی، که نماد پایداری و ایثار ملت ایران در برابر تجاوز دشمن بعثی است، چهار بار دستبهدست شد تا در نهایت با اقتدار رزمندگان اسلام و رهبری داهیانه امام راحل، به آغوش وطن بازگشت.
دورانهای مقاومت و آزادسازی مهران:
نخستین اشغال مهران در شهریور ۱۳۵۹، همزمان با آغاز تهاجم سراسری ارتش عراق به خاک ایران صورت گرفت. ۳۵ ماه بعد، در عملیات «والفجر سه»، این شهر آزاد شد تا بار دیگر پرچم پرافتخار ایران اسلامی بر فراز آن به اهتزاز درآید. اما دشمن بعثی بار دیگر در ۲۷ اردیبهشت ۱۳۶۵، شهر مهران را به اشغال خود درآورد. این بار، رزمندگان اسلام در عملیات پیروزمندانه «کربلای یک» در تاریخ نهم تیر ۱۳۶۵، با رمز «یا اباالفضل العباس (ع) ادرکنی»، ضربهای مهلک بر پیکر ارتش عراق وارد کرده و مهران را برای همیشه آزاد کردند.
نقش حامیان و استراتژی دشمن:
پس از فتح خرمشهر، حامیان رژیم بعثی، کمکهای تسلیحاتی خود را به شدت افزایش دادند. حجم تسلیحات تزریق شده به دشمن، با وجود ضربات کوبنده رزمندگان اسلام، نتوانست مانع از روحیه مقاومت و پایداری ملت ایران شود. تصرف فاو در بهمن ۱۳۶۴ ضربه بزرگی بر حیثیت ارتش عراق وارد کرد و تلاشهای دو ماهه آنها برای بازپسگیری فاو، جز نابودی سازمان لشکرشان عایدی نداشت. در چنین شرایطی، فرماندهان دشمن با تکیه بر برتری تسلیحاتی و توان ترابری زرهی مکانیزه خود، راهبرد «دفاع متحرک» را در پیش گرفتند و با شناسایی نقاط آسیبپذیر، اقدام به جابجایی یگانهای زرهی خود نمودند. این راهبرد موجب نفوذ دشمن به ۱۱ منطقه از جمله حاج عمران، چوار، فکه و پیچ انگیزه شد، اما مقاومت جانانه رزمندگان اسلام در برابر این حملات، موفقیت چندانی را برای دشمن به ارمغان نیاورد.
حماسهی کربلای ۱ و آزادسازی مهران:
آخرین تلاش دشمن در ۲۶ اردیبهشت ۱۳۶۵، منجر به اشغال مجدد مهران شد. ارتش بعثی با تبلیغات گسترده، خبر از فتح مهران را به جهان مخابره کرد و حتی اعلام نمود در صورت تخلیه فاو توسط ایران، از مهران عقبنشینی خواهد کرد. اما رزمندگان اسلام که با فتح فاو، گلوگاه ارتش بعث را در اختیار گرفته بودند، با قاطعیت تصمیم گرفتند پاسخی دندانشکن به صدام و حامیانش بدهند.
عملیات «کربلای ۱» در پنج مرحله که ۱۰ روز به طول انجامید، اوج اقتدار و ایثار رزمندگان اسلام بود. رزمندگان از دو محور، چونان صاعقه بر دشمن فرود آمدند، خطوط دفاعی دشمن را شکسته و منطقه تازهآباد را در چند صد متری مهران تصرف کردند. حتی مهندسان رزمنده با بلدوزر به مصاف تانکهای دشمن رفتند و آنها را منهدم و غنیمت گرفتند. با روشن شدن هوا، تعقیب دشمن ادامه یافت و تلفات و خسارات سنگینی به ارتش بعثی وارد گردید. شهر مهران در یک تک همهجانبه آزاد شد و شعار «مهران آزاد شد، قلب امام شاد شد» در میان رزمندگان طنینانداز گردید. یگانهای گارد ریاست جمهوری و کماندویی عراق نیز نتوانستند در برابر خروش رزمندگان اسلام مقاومت کنند. ارتفاعات مهم قلاویزان، قلههای ۲۲۳ و جبل حمرین و پاسگاه دراجی آزاد شدند و رزمندگان تا ۱۵ کیلومتری شهر بدره عراق پیشروی کردند. در نهایت، دشمن با تأیید آزادسازی مهران، دست از تبلیغات دروغین کشید و برای دفاع از بدره تمام قوا را به کار گرفت.
عملیات «کربلای ۱» با شرکت حدود ۴۰ هزار رزمنده، مجروحیت چهار هزار و ۵۰۰ نفر و شهادت ۹۱۳ نفر به ثمر نشست. این عملیات همچنین منجر به اسارت هزار نفر از نظامیان بعثی و مفقود شدن حدود دو هزار و ۸۰۰ نفر از آنها گردید.
مقایسه دوران جنگ و نقش رهبری:
اگر جنگ تحمیلی اول را با تکیه بر روحیه مردمی و رهبری امام خمینی (ره) برای دفاع از تمامیت ارضی کشور در برابر تجاوز خارجی در نظر بگیریم، جنگ دوم که همان دوران پس از فتح خرمشهر تا پایان جنگ را شامل میشود، اوج بلوغ و سازماندهی نیروهای مسلح ایران اسلامی بود. در این دوران، با وجود افزایش حمایتهای خارجی از عراق و اتخاذ راهبردهای جدید توسط ارتش بعث، ملت ایران با همان روحیه جهادی و اتکا به رهبری انقلاب، توانست بر تمامی مشکلات غلبه کند.
نقش رهبری انقلاب اسلامی، چه در دوران جنگ تحمیلی اول و چه در دوران جنگ دوم، همواره تعیینکننده بوده است. رهنمودهای حکیمانه امام خمینی (ره) و سپس مقام معظم رهبری، الهامبخش رزمندگان و مردم در تمامی عرصهها بوده و هست. هدایتهای راهبردی ایشان در دوران دفاع مقدس، موجب انسجام نیروها، افزایش روحیه و دستیابی به پیروزیهای بزرگ شد. امروز نیز، در مواجهه با چالشهای جدید، همان روحیه مقاومت، اتکا به توان داخلی و پیروی از رهبری، راهگشای ملت ایران در تمامی عرصهها خواهد بود.
انتهای پیام/