گروه بینالملل دفاعپرس: منطقه خاورمیانه به دلیل موقعیت ژئواستراتژیک، منابع عظیم نفت و گاز و اهمیت سیاسی-فرهنگی، همواره مورد توجه قدرتهای جهانی بوده است. در این میان عراق، به عنوان یکی از کشورهای کلیدی این منطقه، به دلیل منابع طبیعی غنی، موقعیت جغرافیایی حساس و تنوع قومی و مذهبی، هدف پروژههای متعددی برای بیثباتسازی و کنترل توسط قدرتهای خارجی، بهویژه ایالات متحده و رژیم صهیونیستی، قرار گرفته است.
بر اساس تحلیلها و اظهارات کارشناسان منطقهای، پروژه آمریکایی-صهیونیستی بیثباتسازی عراق چند هدف اصلی را دنبال میکند که این اهداف شامل، «تضعیف محور مقاومت»، «کنترل منابع نفت و گاز»، «تجزیه عراق و ایجاد خاورمیانه جدید» و «ایجاد هرجومرج و تضعیف ساختارهای اجتماعی» است.
در حوزه «تضعیف محور مقاومت» باید بگوییم که عراق به دلیل نزدیکی جغرافیایی و ایدئولوژیک به ایران و گروههای مقاومت مانند حزبالله، به عنوان یکی از حلقههای کلیدی محور مقاومت شناخته میشود. بر همین اساس هم تحلیلگران معتقد هستند که آمریکا و رژیم صهیونیستی با ایجاد بیثباتی در عراق، قصد دارند نفوذ ایران و گروههای مقاومت را در سطح منطقه کاهش دهند.
در بخش «کنترل منابع نفت و گاز»، نیز باید به این موضوع مهم توجه داشت که عراق یکی از بزرگترین ذخایر نفتی جهان را داراست. بر همین اساس، بیثباتی در این کشور به قدرتهای غربی امکان میدهد تا با ایجاد دولتهای ضعیف یا وابسته، کنترل بیشتری بر منابع انرژی عراق داشته باشند.
اما یکی از اصلیترین و مهمترین عواملی که موجب میشود تا شاهد پروژه آمریکایی-صهیونیستی بیثباتسازی عراق باشیم «تجزیه عراق و ایجاد خاورمیانه جدید» است. بر همین اساس نیز، برخی منابع به پروژه «خاورمیانه جدید» اشاره دارند که توسط مقامات آمریکایی و صهیونیستی مطرح شده است. این پروژه با هدف تجزیه کشورهای منطقه، از جمله عراق، به واحدهای کوچکتر و ضعیفتر طراحی شده تا رژیم صهیونیستی به حاشیه امن ژئوپلیتیکی دست یابد.
حال در این میان، پروژه آمریکایی-صهیونیستی بیثباتسازی عراق که هدف شوم و خطرناک دیگر را در این کشور دنبال میکند و آن «ایجاد هرجومرج و تضعیف ساختارهای اجتماعی» است. در واقع باید گفت، آمریکا و رژیم صهیونیستی به دنبال بسط و گسترش بیثباتی در عراق از طریق حمایت از گروههای تروریستی مانند داعش، دامن زدن به اختلافات قومی و مذهبی و تضعیف نهادهای حکومتی دنبال شده هستند. در این میان، داعش به عنوان پروژهای طراحیشده توسط آمریکا و رژیم صهیونیستی برای ایجاد ناامنی در منطقه معرفی شده است.
بر همین اساس، اگر به هزاران نیروی داعشی که در زندانهای عراق و حتی در سوریه زندانی هستند توجه کنیم درمییابیم که حضور این تعداد زندانی داعشی خطری بالقوه برای دو کشور عراق و سوریه و حتی برای دیگر کشورهای منطقه است. ضمن اینکه بعد از فروپاشی حکومت «بشار اسد» هزاران زندانی داعشی از زندانهای سوریه آزاد شدند که این موضوع به لحاظ امنیتی بسیار خطرناک و بحران آفرین است.
نکته بسیار مهم و حساس دیگر کنارهگیری «مقتدی صدر» از دنیای سیاست در عراق است. «محمود المشهدانی» رئیس مجلس نمایندگان عراق، به کنارهگیری «مقتدی صدر» از سیاست، واکنش نشان داده و این رویداد را زنگ خطر واقعی برای کشور و ملت عراق محسوب کرده است.
موضوع مهم دیگر جنجال پیرامون قانون «حشد الشعبی» است. در همین زمینه باید گفت که فشارها و تهدیدهای آمریکا مانع از طرح این قانون در پارلمان شده و آمریکا به صراحت به تمام رهبران سیاسی، مخالفت خود را با بازسازی ساختار حشد اعلام کرده و ترجیح میدهد این نیروها در ارتش ادغام شوند.
و در آخر، پروژه آمریکایی-صهیونیستی بیثباتسازی عراق، بر اساس شواهد و تحلیلهای موجود، بخشی از استراتژی کلان برای تضعیف محور مقاومت، کنترل منابع منطقه، و بازطراحی خاورمیانه به نفع منافع ژئوپلیتیکی غرب و رژیم صهیونیستی است. این پروژه از طریق ابزارهای نظامی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی اجرا شده و با مقاومت شدید گروههای مردمی و دولتهای منطقهای مواجه شده است. حفظ تمامیت ارضی عراق، تقویت همکاریهای منطقهای، و مقابله با نفوذ فرهنگی و نظامی خارجی، از مهمترین راهکارها برای خنثیسازی این پروژه محسوب میشوند.
انتهای پیام/ ۱۳۴