بیگانگی با پاره تن امام، بیگانگی با شخصیت امام(ره) است

یکی از راه‌های درست اندیشدن خوانش دوباره کتاب‌های علامه مطهری است اما این محقق نمی‌شود مگر آنکه بدانیم این شهید بزرگ چگونه می‌اندیشید.
کد خبر: ۸۰۳۳۸
تاریخ انتشار: ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۴:۴۰ - 01May 2016

بیگانگی با پاره تن امام، بیگانگی با شخصیت امام(ره) است

به گزارش خبرنگار فرهنگ و هنر دفاع پرس، روز معلم یاد آور عظمت مردی است که امام خمینی (ع) او را پاره تن خود معرفی کردند. متاسفانه ما با این پاره تن امام خمینی (ره) مهربان نبودیم. در مطلب زیر که حاصل گفتگوی ما با هنرجویانی است که در حوزههای مختلف فعالیت میکردند.

البته بعضی از دوستان هیچ درکی از این شهید نداشتند و او را در حد همان معلمی که احتمالا در مدرسهای تعلیمات دینی تدریس میکرده و باید پیام تبریک برای معلمان خود بفرستند میشناختند که قابل انتشار نبود. اما در همین نوشته زیر مشخص شد متاسفانه جامعه ارزشی ما هم درک عمیقی از ایشان ندارند.

نزدیکان استاد مطهری باید او را به ما معرفی کنند

سلطانی دانشجوی رشته خبرنگاری که معتقد است شهید مطهری هیچگاه کامل معرفی نشده است چون همیشه ایشان را تک بعدی معرفی کردند مطهری همیشه و فقط به عنوان یک انقلابی معرفی شده از طرفی مدام این شهید را در مقابل شریعتی قرار میدهند چون اصرار دارن که شریعتی را یه سکولار التقاطی نشان بدهند و مطهری را یک اسلام گرا در حالیکه نسل پیشرو انقلابی دهه 50 را شریعتی ساخت و البته در هر دو صورت بوی دشمنی نسبت به هر دو به مشام  میرسد و برای رهایی از این دشمنیها باید هم نسلان و شاگردان و نزدیکان استاد مطهری ایشان رو کامل معرفی کنند به نظر من پسر ایشان – علی مطهری- بهترین گزینه است.

صحبت راجع به مطهری تخصص میخواهد

هنرمند دیگری صحبت کردن راجع به مطهری را یک تخصص میداند و هر کسی حق ندارد راجع به ایشان صحبت کند که البته به نظرم همین مسئله باعث میشود استاد مطهری بیشتر از نسل امروز دور شود. به هر حال مطهری فقیهی نبود که رساله عملیه بنویسد او در قلب جامعه بود و با همه مردم از هر گروه در ارتباط بود و باید همه راجع به ایشان اظهار نظر کنند.


ما از کودکی فقط تبلیغ دیدهایم

«دژوند» درباره عدم شناخت مطهری میگوید: من از بچگی فقط تبلیغ شنیدم و هیچ فرهنگ سازیای ندیدم یعنی شهید مطهری برای من فقط تداعی گر روز معلم و بدبختی تهیه کردن هدیه روز معلم بوده.

او درباره اینکه چه کاری باید انجام دهیم تا مطهری را نسل امروز بشناسند گفت: با ساختار و روند الان جامعه اولین کار به نظر من شناخت مخاطب است یعنی الان بیایند به صورت نرم از شریعتی وارد بشوند و با مطهری تمام کنند البته مشکل اینجاست که همیشه شریعتی و مطهری را رو در روی هم قرار دادند.

قومیت سازی یکی از روشهای مدیریت ذهن و جنگ نرم است و این کار را آنها خوب انجام میدهند. مثلا الان کارهای خوبی در سطح مترو ارائه میشود. یعنی پیامهای اخلاقی و اسلامی با شخصیتهایی با فرهنگها و دینهای مختلف در قالبهای مختلف نصب شده و در میان هر ده مطلب مطلبی هم از ائمه و بزرگان مطرح میکنند این تا الان بهترین کار نسبت به کارهای موجود است ولی کافی نیست.

ما به جای مقابله با قشر شریعتی دوست باید با آنها همراه شویم و از همان ناحیه اول شناسایی نیاز کنیم بعد ارسال مطلب.

او در پاسخ به بی رغبتی جوانان به مطالعه گفت: خیلی جالب است ما قومی هستیم با حرفهایی بزرگ، پیشینهای عظیم و عملکردی بسیار ضعیف و تنها کاری که میشود کرد این است «هرچه کنی به خود کنی گر همه نیک و بد کنی» از خودمان شروع کنیم کوچکترین اجتماع خانواده است. من باید از خودم و خانوادهام شروع کنم و اگر موفق شدم نسل آینده من قطعا تاثیرگرفته و فرهنگ جدیدی ایجاد می شود.

با این وجود من هیچ کدام از آثار شهید مطهری را نخواندم ولی از شریعتی «فاطمه فاطمه است» را مطالعه کردهام دلیل آن هم روشن است کتابهایی که مبلغین از آنها حرف میزنند برای من هیچ جذابیتی ندارد. اما با علاقهای که به فلسفه دارم رفتهام سراغ دبی فورد، کانت، کاترین پاندر، جورج نیکولو ... نویسنده های زیادی را مطالعه کردم.

شعر به جای مصاحبه

خانم صائبی به جای مصاحبه و یادداشت شعر زیر  که سروده «عبدالمجید قرائی» است را ارئه دادند.

معلمان حقیقت پرست روحانی

چوشمع، روشنی راه خیل انسان است

 

به دست عالم عامل، قلم چنان باشد

که افضل ازدم پاک همه شهیدان است

 

چنان کسی بنویسد، حدیث وقرآن را

به باغ جان بشر، بی گمان گل افشان است

 

شبانه روز بکوشد، برای دین خدا

مطهری متفکر، بسی سخندان است

 

کلام و فلسفه و فقه، در هم آمیزد

علوم عقلی ونقلی، دراو فراوان است

 

همه نوشتهی او جان فزا و شیرینند

برای طالب دین، مطهری جان است

 

شهادتش، دل امت شکست، نالیدند

دوچشم نورخدا، دیدهایم گریان است

 

مطهری، به "فرائی" عنایتی فرمود

بداند اینکه، زعشاق این شبستان است

سازمانهای مردم نهاد باید وارد میدان بشوند

«اهوار» یکی دیگر از دانشجویانی است که به سوالات من پاسخ داد او درباره اینکه چرا مطهری را نمیشناسیم گفت: متاسفانه این کوتاهی هم از جانب مردم است و هم از جانب نزدیکان ایشان ... به هرحال ایشان شخصیت پنهانی نداشت و برای مردم تا حدی معرفی شده است. ولی اینکه این شهید بزرگوار چه خصوصیاتی از لحاظ علمی و معنوی داشتند که تا حدی نسبت به بقیه متمایز شدند را مردم عامی خبر ندارند و به نظرم این وظیفه نخبگان هم دوره ایشان است که از شخصیت این شهید بزرگوار غبار را کنار بزنند...

از آنجایی هم که سرانه مطالعه در ایران بسیار پایین است خیلی از مردم با کتب ایشان آشنا نیستند به غیر از عده قلیلی که اکثرا هم از نخبگان هستند. حتی خیلی از کسانی که ادعایی هم دارند تاحالا یک کتاب کامل از ایشان مطالعه نکردند و این ضعف محسوب میشود که این شخصیت بزرگوار این چنین مهجور مانده و به غیر از به غیر از  سالگرد شهادتشان دیگر اوقات سال به این شهید بزرگوار توجهی نمیشود.

باتوجه به این که به نهادهای فرهنگی دولتی هیچ امیدی نداریم این کار باید توسط مجموعههای فرهنگی و سازمان های مردم نهاد در سراسر کشور به عنوان یک اصل در کنار سایر فعالیتها انجام  و به عنوان یک دستورالعمل اجرایی به آن توجه بشود بهترین بستر اقدام در این حوزه هم فضای مجازی است که به نحو احسن میشود در این زمینه عملیات فرهنگی انجام داد و خیلی راحت هم میتوان خروجی گرفت.

او درباره نیازمندی ما به اندیشه شهید مطهری گفت: اشخاصی مانند شهید مطهری  جزو نوادر زمان خودشان بودند. بازخوانی نظرات و اندیشههای ایشان در حوزههای متعددی که فعالیت داشتند میتواند کمک موثری به فهم  و بیداری مردم جامعه بکند. از طرفی ایشان شخصیت مبارز و انقلابی داشتند که میتواند الگوی بسیار خوبی برای مسئولین فعلی باشد.

او در پایان درباره اینکه کدام کتاب استاد مطهری به زمانه ما نزدیکتر است گف: تعداد آثار این شهید بزرگوار به قدری زیاد است که شاید بشود گفت اکثر کتب ایشان به درد زمان حاضر بخورد ولی از آنجایی که سیره ائمه معصومین خیلی باید مورد توجه مردم ایران قرار بگیرد به نظرم کتاب حماسه حسینی این شهید بزرگوار  که مربوط به نهضت حضرت سیدالشهدا و واقعه عاشورا است. توانسته تا حدی بین بعضی از مردم و نخبگان محبوب بشود ولی باید بیش از پیش باید مورد توجه قرار بگیرد.

نظر شما
پربیننده ها