چندی پیش بیمارستان بقیهالله(عج) برای دهمین سال پیاپی موفق به کسب گواهینامه اعتبار بخشی درجه یک عالی از سوی وزارت بهداشت شد؛ رکوردی که تاکنون هیچ بیمارستانی چنین رتبهای را بهدست نیاورده است لذا با این بهانه به نزد دکتر علیرضا جلالی رئیس بیمارستان بقیه الله(عج) رفته و پیرامون طرح های توسعه ای این بیمارستان گفتوگویی را با وی انجام دادیم؛ لذا آنچه در ادامه آمده ماحصل گفتوگوی خبرنگار اجتماعی دفاع پرس با دکتر جلالی است.
- یکی از بحث هایی که عنوان می شد، گسترش این بیمارستان در مقیاسی کوچک تر در سایر مناطق تهران بود؛ موضوعی که ظاهرا در حد همان طرح باقی مانده است و به مرحله اجرا نرسیده؛ آیا این موضوع صحت دارد؟
من به شخصا چیزی در این باره نشنیدیم؛ اما می توان عنوان کرد که چون بیمارستان بقیه الله(عج) بیمارستان موفقی بوده، تاکنون چندین طرح بهمنظور الگوسازی از بیمارستان مطرح شده و حتی به تصویب هم رسیده؛ بهعنوان مثال طی دو سال گذشته در هیأت امنای دانشگاه طرحی برای ساخت بیمارستان «تروما» در یکی از مناطق تهران داشتیم که حتی سپاه و وزارت بهداشت هم آن را تأیید کردند؛ اما چون همیشه برای تامین بودجه دچار مشکل هستیم، این طرح به مرحله اجرا نرسید.
علت آن هم این است که ساخت بیمارستانی در مقیاس بیمارستان بقیه الله(عج) بیش از هزار میلیارد تومان و در قطعات کوچکتر هم رقمی حداقل حدود 500 میلیارد تومان هزینه دارد؛ که با این اوصاف، طبیعی است چنین طرح هایی بر زمین بماند.
به همین خاطر چندی پیش در جلسه ای ایجاد زیر ساخت و تشکیل شبکه به هم پیوسته است را مطرح کردم؛ بدین ترتیب که سه بیمارستان و 18 درمانگاه سپاه در تهران را بوسیله بیمارستان هوشمند به شبکه وصل کنیم و در مدل سیستم ارجاء بتوانیم کل نیروهای مسلح را طی شبکه ای هوشمند سرویسدهی کنیم.
یعنی اگر بیماری در شهرک شهید محلاتی تهران با مراجعه به درمانگاه این شهرک نیاز به خدمات پزشکی سطح یک داشت، نیازی به مراجعه به بیمارستان بقیه الله(عج) نداشته باشد؛ بلکه همان سطح خدمات را در درمانگاه دریافت کند و چنانچه نیاز به خدمات مشاوره ای بود، مشاوره از طریق سیستم هوشمند انجام شود.
این طرح تحویل معاون بهداشت و درمان کل سپاه شده تا مراحل تصویب آن طی شود که اگر این طرح انجام شود، به صورت نرمافزاری و بدون اینکه هزینه زیادی هم پرداخت کنیم، دریافت خدمات سطح یک در همان درمانگاه دریافت می شود و رفت و آمدهای درونشهری هم کاهش می یابد.
برای این طرح سه سطح ارایه خدمات پیشبینی کردیم که سطح یک در درمانگاه ها، سطح دو در پلیکلینیکها و سطح سه در بیمارستان بقیهالله(عج) انجام میشود؛ بهواسطه این طرح مراکز درمانی سپاه بوسیله شبکه به هم متصل می شوند و بیماران هم کارت الکترونیک سلامت دریافت می کنند و بیمار در مسیری قرار می گیرد که بهترین خدمات را در نزدیکترین مرکز درمانی سپاه به محل سکونتش دریافت خواهد کرد.
بنابراین در حالی که امروز واقعا 70 درصد بیماران به ارایه خدمات در سطح یک و دو نیاز دارند، برای دریافت خدماتی که در سطح یک می توانند دریافت کنند به بیمارستان بقیه الله(عج) مراجعه می کنند؛ به نحوی که درمانگاه بیمارستان روزانه حدود چهار هزار بیمار را پذیرش می کند.
- در حال حاضر برای کاهش مراجعات به بیمارستان چه برنامه ای را اجرا می کنید؟
برای کاهش مراجعات یا به عبارت بهتر تسهیل دریافت خدمات برای بیمار، چند کار انجام شده؛ اول اینکه درمانگاه شب را راه اندازی کردیم؛ از بهمن سال گذشته درمانگاه را تا 10 شب فعال نگاه می داریم؛ در حالی که سابق بر این تا ساعت 17 و نهایت تا ساعت 19 فعال بود علاوه بر این درمانگاه 10 شب تا صبح هم داریم.
از سوی دیگر اورژانس بیمارستان را هم تقویت کرده و بسیاری از فرآیندها را نیز در بیمارستان اصلاح کردیم تا در نهایت بیماری که مراجعه می کند، کمتر معطل شود.
- یکی از دغدغه های مراجعین به این بیمارستان پیدا کردن محلی برای پارک خودرو و اسکان همراهان بیمار است؛ برای رفع این دغدغه ها چه اقدامی را انجام داده اید؟
برای رفع کمبود جای پارک مراجعین به بیمارستان، دو اقدام را انجام دادیم که اولین آن احداث هفت طبقه پارکینگ با گنجایش پارک 700 خودرو است ـ این پارکینگ آماده خدمت رسانی است ـ به موازات آن، پارکینگ دیگری هم در ضلع شرقی بیمارستان در حال احداث است؛ که تکمیل آن یک یا دو سال زمان می برد؛ اما با تکمیل آن می توان تعداد 2000 خوردو را در آنجا پارک کرد.
برای اسکان همراهان بیمار نیز از دو سال قبل محلی را در جوار بیمارستان با گنجایش 80 تخت آماده کردیم که با پرداخت شبی 10 هزار تومان همراهان بیمار می توانند از این محل استفاده کنند؛ این محل که با کمک سپاه، خیرین و شهرداری تهران به بهره برداری رسیده در حالی مشغول ارایه خدمات است که در تهران سه یا چهار بیمارستان چنین امکاناتی را برای بیماران فراهم کرده اند.
- این روزها گفته می شود یکی از منابع درآمدی بیمارستان ها توریسمدرمانی است؛ آیا این بیمارستان هم از این منبع درآمدی بهره ای دارد؟
به موضوع توریسمدرمانی از دو دیدگاه نگاه میکنیم؛ اول اینکه با پذیرش بیماران سایر کشورها ارزش ها انقلاب را صادر می کنیم و دوم تأمین منابع مالی از محلی غیر از منابع سپاه است که این برای بیمارستان ارزش افزوده ایجاد می کند.
بیمارستان بقیه الله(عج) با چندین کشور مسلمان همسایه ایران قراردادی برای پذیرش بیماران امضاء کرده و این هم در شرایطی میسر شده که این بیمارستان جزو چهار بیمارستانی است که موفق شده اعتبار نامه گردشگری سلامت را از وزارت بهداشت دریافت کند.
البته در تهران چندین بیمارستان وجود دارند که بهصورت غیر قانونی این کار را انجام می دهند به همین خاطر وزارت بهداشت امسال به دنبال آن است تا فقط به بیمارستان های مجاز اجازه فعالیت در حوزه توریسمدرمانی بدهد و ادامه فعالیت بیمارستان های فاقد مجوز در این زمینه جلوگیری کند.
علاوه براین در حوزه پیوند، بیمارستان بقیه الله(عج) تنها بیمارستانی است که اجازه دارد عمل پیوند را برای خارجی ها انجام دهد و این کار را هم با قیمتی بسیار ارزان در سطح بیمههای تکمیلی انجام میدهد.