برهم زدن انسجام ملی در شرایط فعلی اکیداً ممنوع است

مدیر حوزه علمیه خراسان با تأکید بر اینکه حفظ اتحاد و انسجام ملی در شرایط فعلی و در حالی که جامعه همچنان با دشمن مواجه است، یک ضرورت اساسی به شمار می‌رود، گفت: مقام معظم رهبری خواستار پرهیز از دوقطبی‌سازی شده‌اند و هرگونه تلاش برای برهم زدن این انسجام، ممنوع و شرعاً حرام است.
کد خبر: ۸۵۹۲۴۲
تاریخ انتشار: ۱۱ شهريور ۱۴۰۵ - ۰۷:۵۱ - 02September 2026

به گزارش دفاع‌پرس از خراسان رضوی، حجت‌الاسلام والمسلمین «علی خیاط» مدیر حوزه علمیه خراسان، در جلسه شورای معاونان مرکز مدیریت حوزه علمیه خراسان، با اشاره به حدیثی از پیامبر گرامی اسلام (صلی‌الله‌علیه‌وآله) که فرمودند: «أَعْدَلُ اَلنَّاسِ مَنْ یَرْضَى لِلنَّاسِ مَا یَرْضَى لِنَفْسِهِ وَ کَرِهَ لَهُمْ مَا یَکْرَهُ لِنَفْسِهِ» افزود: این حدیث، در احادیث سایر ائمه (علیهم‌السلام) نیز با تعابیر مختلف تکرار شده است. 

مدیر حوزه علمیه خراسان

یک معیار جامع برای همه روابط انسانی

مدیر حوزه علمیه خراسان بیان داشت: همان‌طور که در این حدیث نیز آمده و از فرمایش رسول خدا (صلى‌الله‌علیه‌و‌آله) استفاده کردیم، این جمله واقعاً یکی از کاربردی‌ترین فرمایشات اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم‌السلام) از پیامبر گرامی اسلام (صلی‌الله‌علیه‌وآله) تا سایر ائمه (علیهم‌السلام) است که در حوزه روابط اجتماعی بسیار ارزشمند است و حقیقتاً جامعیت فراوانی دارد.

وی خاطرنشان کرد: ما واجبات و مستحبات داریم و همه آنها بیان شده است که انسان باید وظایف خود را انجام دهد، اما در یک جمله کامل و جامع، این نکته بیان شده است که انسان آنچه را برای خودش دوست دارد، برای مردم نیز دوست داشته باشد و آنچه را برای خودش نمی‌پسندد، برای مردم نیز نپسندد.

حجت‌الاسلام والمسلمین خیاط با اشاره به جامعیت این فرمایش از جهات مختلف، تصریح کرد: این جمله هم از حیث شمول افراد جامعیت دارد؛ چراکه تعبیر «للناس» شامل همه مردم است و فقط مسلمان یا همسایه را دربرنمی‌گیرد، بلکه هر انسانی را شامل می‌شود. همچنین از حیث موضوع و محتوا نیز جامع است و در هر حوزه‌ای کارکرد دارد؛ در حوزه مسائل اجتماعی، سیاسی و حتی مسائل شخصی کاربرد دارد.

وی ادامه داد: این جمله، یک میزان و معیار فوق‌العاده دقیق است که اگر انسان آن را میزان اعمال خود قرار دهد، واقعاً بسیاری از امور درست می‌شود. انسان باید ببیند چه چیزی را دوست دارد و همان را برای مردم نیز دوست داشته باشد و آنچه را برای خودش نمی‌پسندد، برای دیگران نیز نپسندد.

مدیر حوزه علمیه خراسان افزود: این معیار، میزان بسیار دقیقی در تعاملات اجتماعی است که انسان می‌تواند بر اساس آن قدم بردارد و در هیچ‌جا دچار اشتباه و خطا نشود. انسان دوست دارد در برخورد دیگران با او چگونه رفتار شود؛ خودش نیز باید همان‌گونه با مردم رفتار کند. اگر دوست دارد دیگران درباره او چگونه سخن بگویند، باید همان را درباره مردم رعایت کند و اگر نمی‌پسندد درباره او چگونه سخن گفته شود، خودش نیز نباید درباره دیگران چنین سخن بگوید.

وی اظهار داشت: این مسئله در حوزه روابط خانوادگی نیز بسیار کاربرد دارد؛ در رابطه زن و مرد، زن و شوهر، فرزند و پدر و مادر و پدر و مادر با فرزند، در هر حوزه‌ای که نگاه کنیم، این فرمایش کاربرد فوق‌العاده‌ای دارد.

حجت‌الاسلام والمسلمین خیاط گفت: شاید بتوان گفت این جمله یکی از کاربردی‌ترین کلمات پیامبر گرامی اسلام (صلی‌الله‌علیه‌وآله)، امام صادق (علیه‌السلام)، حضرت امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) و سایر ائمه (علیهم‌السلام) است که در جا‌های دیگر نیز با عبارات مختلف آمده است.

وی افزود: در جای دیگری نیز از پیامبر گرامی اسلام (صلی‌الله‌علیه‌وآله) نقل شده است که اگر کسی بخواهد عادل‌ترین مردم باشد، باید «أحب الناس ...» را رعایت کند. این مضمون در منابع مختلف نیز نقل شده است.

ضعف‌ها نیازمند راه‌حل و موفقیت‌ها نیازمند روایت هستند

استاد درس خارج تفسیر حوزه علمیه خراسان در ادامه به پیام مقام معظم رهبری به مناسبت هفته دولت اشاره کرد و گفت: یکی از نکات بسیار کلیدی که امروز اهمیت فراوانی دارد و مخاطب آن بیش از همه مقامات دولتی به معنای عام هستند، این است که فرمودند: مشکلات و ضعف‌ها نیاز به روایت ندارند؛ آنچه نیاز به روایت دارد، پیروزی‌ها، موفقیت‌ها و نکات مثبت است و برای مشکلات باید راه‌حل پیدا کرد.

وی افزود: این جمله بسیار کلیدی و ارزشمند است؛ به‌ویژه با توجه به اینکه دشمن از برخی سخنان استفاده می‌کند. مسئولان نباید مرتب از نداشتن‌ها و مشکلات سخن گفته و بگویند مشکلات فراوان است.

حجت‌الاسلام والمسلمین خیاط خاطرنشان کرد: این فرمایش مقام معظم رهبری بسیار ارزشمند بود که ضعف‌ها نیاز به روایت ندارند. به‌ویژه مسئولانی که باید کار انجام دهند، نباید مرتب ضعف‌ها را برشمارند و آنها را بزرگ کنند؛ چراکه این مسئله جز سوءاستفاده دشمن، خاصیت دیگری ندارد.

وی گفت: نکته کلیدی‌تر این است که برای ضعف‌ها راه‌حل پیدا کنید و موفقیت‌ها را روایت کنید. متأسفانه آن جنگ و همه توفیق‌هایی که در کل و به‌ویژه در همین دوره جنگ حاصل شده، آن‌گونه که باید روایت نمی‌شود. موفقیت‌هایی که رزمندگان اسلام داشتند و موفقیت‌هایی که در حوزه تنگه هرمز به دست آمد، آن‌گونه که باید روایت نمی‌شود.

مدیر حوزه علمیه خراسان افزود: گاهی روایت این موفقیت‌ها را به‌صورت جسته‌وگریخته از سوی رسانه‌های خارجی شنیده می‌شود. چرا باید آن چیزی که واقعاً باید روایت شود و مردم باید بدانند و در جریان آن قرار بگیرند، به‌خوبی روایت نشود؟ آنچه باید به‌خوبی روایت شود، موفقیت‌هاست.

انسجام ملی باید در شرایط فعلی حفظ شود

وی ادامه داد: اگر قرار باشد ضعف‌ها را روایت کنیم تا بخواهیم ضعف خودمان را جبران کنیم یا کم‌کاری و هر چیز دیگری را توجیه کنیم، نتیجه مطلوبی حاصل نمی‌شود. 

مدیر حوزه علمیه خراسان تصریح کرد: در وضعیتی که ما با دشمن مواجه هستیم و دشمن لحظه‌به‌لحظه در حال استفاده از مطالب و بررسی روایت‌هاست تا بر مبنای آن تصمیم بگیرد، این جمله بسیار کلیدی و ارزشمند است. امیدوارم مقامات نیز درک درستی از این فرمایش داشته باشند و به‌درستی عمل کنند.

وی در ادامه به نکته دوم مورد تأکید مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: نکته دوم نیز همان مسئله‌ای بود که پیش از این بر آن تأکید داشتیم؛ ایشان بار دیگر بر انسجام و اتحاد ملی در شرایط فعلی تأکید کردند و بر پرهیز از دوقطبی‌سازی‌هایی که چند مورد از آنها را نیز نام بردند، از جمله درباره مذاکره و موارد دیگر، تأکید فرمودند.

حجت‌الاسلام والمسلمین خیاط خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری فرمودند این انسجام به هر قیمتی باید حفظ شود و هر تلاش و اقدامی برای برهم زدن انسجام ممنوع است. این ممنوعیت، چون از سوی ولی‌فقیه صادر می‌شود، ممنوعیت شرعی و حرمت است؛ بنابراین کسانی که در این زمینه، چه خواسته و چه ناخواسته و چه فهمیده و چه نفهمیده، قدمی بردارند، مرتکب حرام شرعی می‌شوند.

ضرورت توجه به اولویت‌های جامعه در شرایط جنگ

وی خاطر نشان‌کرد: انسان باید اولویت‌بندی کند و زمان را بشناسد و توجه داشته باشد که در وضعیت فعلی جامعه، در شرایطی که هنوز در حال جنگ هستیم، باید اتحاد و انسجام ملی در داخل حفظ شود.

مدیر حوزه علمیه خراسان افزود: ممکن است ضعف‌ها، اشکالات و مسائل دیگری نیز در جامعه وجود داشته باشد و هر مشکلی سر جای خودش قابل بررسی است، اما نکته اساسی این است که ما در شرایط فعلی بیش از هر چیز به حفظ اتحاد و انسجام ملی نیاز داریم.

وی تصریح کرد: اگر دشمن چنین حسی پیدا کند که این انسجام دچار خدشه شده است، مطمئناً از همین نقطه وارد خواهد شد؛ بنابراین باید این انسجام حفظ شود. شهید ابراهیم رئیسی نیز بر این مسئله تأکید می‌کردند و از تعبیر «اتحاد مقدس» استفاده می‌کردند و تلاش زیادی برای حفظ این مسئله داشتند.

حجت‌الاسلام والمسلمین خیاط ادامه داد: این نیز نکته دومی بود که به نظر من به‌صورت مؤکد در فرمایش مقام معظم رهبری آمده است. این تعبیر «اکیداً ممنوع است» را تاکنون از فرمایشات ایشان به این کیفیت استفاده نکرده بودیم و اخیراً این مسئله را با چنین عبارتی بیان فرمودند.

وی بیان داشت: سایر نکاتی که مقام معظم رهبری فرمودند نیز همگی ارزشمند است. باید تلاش‌هایی که صورت گرفته، کار‌هایی که انجام شده و قدم‌هایی که برداشته شده است، دیده شود و انسان در فضای درست قضاوت کند.

عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان در پایان خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری در پیامشان نیز به‌گونه‌ای واضح صحبت کردند که تقریباً این کلمات قابل تأویل نیست تا کسانی بخواهند از آنها سوءاستفاده کنند یا آنها را به شکل دیگری تأویل کنند.

انتهای پیام/

نظر شما
captcha
پربیننده ها
آخرین اخبار