سرخس آماده میزبانی از بارهای کانتینری چین در مسیر ریلی ایران است

مدیرکل راه‌آهن خراسان گفت: مرز ریلی سرخس با برخورداری از ظرفیت خالی قابل بهره‌برداری، سایت کانتینری، امکان ترانشیپمنت مستقیم و تعویض بوژی ۴۰۰ واگن در شبانه‌روز، فرصت مناسبی برای توسعه کریدور ریلی چین به خراسان دارد.
کد خبر: ۸۶۰۷۶۸
تاریخ انتشار: ۱۷ شهريور ۱۴۰۵ - ۱۰:۳۱ - 08September 2026

به گزارش دفاع‌پرس از خراسان رضوی، «مصطفی نصیری» مدیرکل راه‌آهن خراسان رضوی در حاشیه نشست هیئت اقتصادی خراسان رضوی با تجار و سرمایه‌گذاران ایرانی ساکن گوانجو اظهار داشت: در این نشست، اصلی‌ترین موضوعات مطرح‌شده به حوزه مراودات تجاری بین ایران و چین، به‌ویژه در بحث واردات کالا از چین و تا حدودی صادرات از مبدا ایران به سمت چین، مربوط بود و به مهم‌ترین مسئله نیز موضوع حمل‌ونقل اشاره شد.

مدیرکل راه‌آهن خراسان

وی افزود: با توجه به مسائل و مشکلاتی که در حمل‌ونقل دریایی وجود دارد، حمل‌ونقل ریلی می‌تواند به عنوان یک جایگزین مناسب برای این موضوع مطرح باشد. در این نشست ظرفیت‌های حمل ریلی در کریدور شیان تا سرخس و همچنین اینچه‌برون برای گروهی از تجار و نمایندگان آنها توضیح داده شد.

مدیرکل راه‌آهن خراسان ادامه داد: مزیت‌های سرخس، با توجه به ظرفیت زیادی که در این منطقه وجود دارد، همچنین موضوعی که منطقه آزاد درباره تخفیف سود بازرگانی برای کالا‌های وارداتی مطرح کرده و کوتاه بودن مسیر کریدور قزاقستان، ازبکستان، ترکمنستان و سرخس، مورد توجه قرار گرفت. پیشنهاد شد شرکت‌های لجستیکی و فورواردر‌های چین که بارشان قرار است به سمت ایران بیاید، با این مزایا آشنا شوند.

نصیری گفت: تلاش ما این است که برای واردات کالا‌هایی که از سمت چین به ایران می‌آید، مرز سرخس به عنوان یک مسیر ایمن، سریع، پایدار و اقتصادی معرفی شود تا بتوانیم حمل‌ونقل این کالا‌ها را از این مسیر انجام دهیم. همچنین درباره تفاهم شش‌جانبه راه‌آهن‌های چین، قزاقستان، ازبکستان، ترکمنستان، ایران و ترکیه برای نرخ‌گذاری واحد و سیر مسیر به سمت چین و اروپا نیز توضیحاتی ارائه شد و قرار شد در آینده جلسات کاری بیشتری در این زمینه برگزار شود.

وی با اشاره به ظرفیت‌های زیرساختی مرز ریلی سرخس بیان داشت: ایستگاه راه‌آهن سرخس فعال‌ترین ایستگاه مرزی ریلی کشور است و حدود ۷۰ درصد حمل‌ونقل بین‌المللی معمولاً از مرز سرخس انجام می‌شود؛ چه در حوزه صادرات به کشور‌های آسیایی، چه واردات و چه ترانزیتی که از مبدا کشور‌های CIS به سمت مرز رازی یا بنادر جنوبی انجام می‌شود.

مدیرکل راه‌آهن خراسان خاطرنشان کرد: در سرخس ظرفیت بسیار خوبی داریم و اکنون نیز ظرفیت خالی و قابل بهره‌برداری مناسبی وجود دارد. به‌خصوص در یکی دو سال گذشته، با سرمایه‌گذاری یک شرکت خصوصی، پارک لجستیک و سایت کانتینری سرخس آماده شده که در محدوده ایستگاه راه‌آهن قرار دارد و سرمایه‌گذاری و راه‌اندازی آن توسط بخش خصوصی انجام شده است.

نصیری افزود: در این مجموعه ماشین‌آلات لازم برای ترانشیپمنت کانتینر وجود دارد و خطوط با عرض خط استاندارد ایران و عرض خط استاندارد کشور‌های CIS در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند که امکان ترانشیپمنت مستقیم کانتینر از واگن‌های کشور‌های آسیایی به واگن‌های ایرانی و ادامه مسیر در داخل ایران را فراهم می‌کند. همچنین برای واگن‌هایی که با بار خودشان وارد ایران می‌شوند، امکان تعویض بوژی وجود دارد و در شبانه‌روز ظرفیت تعویض بوژی ۴۰۰ واگن را داریم که می‌توانند ادامه سیر دهند.

وی تصریح کرد: با توجه به امکان تعویض بوژی برای ادامه سیر واگن با بار خودش و همچنین ظرفیت ترانشیپمنت کانتینر، ظرفیت بسیار خوبی در این محور وجود دارد. یکی از نکات جذابی که در این نشست برای ما مطرح شد، این بود که شناخت اولیه‌ای از ظرفیت‌ها و قابلیت‌های اقتصادی، تجاری و مبادلاتی استان وجود نداشت.

مدیرکل راه‌آهن خراسان ادامه داد: بار چین عمدتاً به صورت کانتینری بوده و مقصد کانتینر‌ها کمتر استان خراسان بوده است. مسیر دریایی نیز از گذشته مسیر مناسبی برای حمل کانتینر بوده و بیشتر محصولات صادراتی چین به صورت کانتینری حمل می‌شود. از طرف دیگر، با توجه به تغییر عرض خط بین چین و قزاقستان و موضوع سیر تا ایران، حمل‌ونقل کانتینری به روش دریایی از گذشته انجام شده و روش پایدارتری برای حمل‌ونقل بوده است.

نصیری خاطرنشان کرد: در گذشته چند بار حمل بار به صورت ریلی انجام شده و مزایای بسیار خوبی داشته، به‌خصوص اینکه زمان سیر بسیار کوتاه بوده است. ما تجربه سیر کانتینر‌ها از مرز بین چین و قزاقستان تا داخل ایران را در مدت زمان ۹ روز داشته‌ایم که زمان بسیار خوبی است. با این حال، حمل دریایی به دلیل حجم زیادی که مبادله می‌کرد و قدیمی و پایدار بودن این مسیر، همچنان مطرح‌تر بوده است.

وی گفت: علی‌رغم اینکه تلاش زیادی برای شناسایی کریدور‌ها انجام داده بودیم، هم کریدور مسیر چین، قزاقستان، ترکمنستان و ایران و هم مسیر چین، قزاقستان، ازبکستان، ترکمنستان و ایران، اما حمل‌ونقل دریایی بیشتر مطرح بوده است. با شرایط موجود، حمل ریلی به عنوان یک آلترناتیو و جایگزین برای حمل بار‌های کانتینری در حال انجام است و بسیاری از شرکت‌ها نیز بار خود را به صورت ریلی وارد می‌کنند.

مدیرکل راه‌آهن خراسان با اشاره به مزیت سرخس برای بار‌های مقصد خراسان اظهار داشت: بخش زیادی از حمل ریلی فعلی از مرز اینچه‌برون انجام می‌شود، اما با توجه به اینکه بار‌هایی که قرار است وارد خراسان شوند مقصدشان استان است، مرز سرخس بسیار مناسب‌تر از این است که بار از اینچه‌برون به سمت تهران برود و دوباره مسیر خود را به سمت خراسان ادامه دهد. همچنین با توجه به ظرفیت ایستگاه سرخس، می‌توانیم حمل‌ونقل روان‌تری نسبت به شرایط موجود در اینچه‌برون داشته باشیم؛ به‌خصوص با توجه به حجم زیاد کانتینر‌ها و ترافیکی که در آنجا وجود دارد.

نصیری افزود: بسیاری از فورواردر‌ها این ظرفیت‌ها را می‌شناسند و برخی نیز هنوز شناخت کافی ندارند. تلاش ما در این جلسه و جلسات بعدی این است که مزایای کریدور چین به سمت سرخس را توضیح دهیم. پیش از این، منطقه آزاد در سرخس وجود نداشت و این موضوع باعث می‌شد هزینه‌های واردات و تخفیف‌های مربوط به منطقه آزاد وجود نداشته باشد و مسیر از نظر اقتصادی توجیه لازم را نداشته باشد.

وی در پایان گفت: اکنون با توجه به اینکه منطقه آزاد راه‌اندازی شده و امکانات و مزایای منطقه آزاد در مرز ریلی سرخس نیز وجود دارد، امیدواریم در آینده این کریدور بهتر شناسایی شود و شاهد تحقق بار در این کریدور باشیم و بتوانیم حمل‌ونقل لجستیکی را از مرز سرخس انجام دهیم.

انتهای پیام/

نظر شما
captcha
پربیننده ها
آخرین اخبار