صالحی: کتابخانه‌های سیار تا پایان سال دو برابر می‌شوند/ ۳۰۰ پروژه کتابخانه‌ای در حال اجراست

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر نقش کتاب در هویت فرهنگی و تمدنی ایران، کتابخانه‌های سیار را مکمل کتابخانه‌های ثابت و راهکاری برای گسترش عدالت فرهنگی دانست و گفت: با بهره‌برداری از چهار کتابخانه سیار جدید، شمار این کتابخانه‌ها به ۸۲ باب رسید و با تجهیز ۴۵ خودروی آماده، تعداد نقاط استقرار کتابخانه‌های سیار تا پایان سال افزایش چشمگیری خواهد داشت.
کد خبر: ۸۶۴۰۱۶
تاریخ انتشار: ۳۰ شهريور ۱۴۰۵ - ۱۴:۲۹ - 21September 2026

به گزارش خبرنگار فرهنگ و هنر دفاع‌پرس، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در جمع خبرنگاران با اشاره به جایگاه کتاب و کتابخوانی در هویت فرهنگی و تمدنی ایران اظهار داشت: کتاب یکی از بخش‌های مهم هویت فرهنگی ماست و ما ملتی هستیم که با کتاب محشور بوده‌ایم و تداوم تمدنی‌مان نیز با کتاب و کتابخوانی پیوند داشته است.

صالحی: تعداد کتابخانه‌های سیار کشور به ۸۲ باب می‌رسد

وی افزود: حفظ و صیانت از این هویت فرهنگی، اقتضائات مختلفی دارد که یکی از مهم‌ترین آنها سرعت بخشیدن به پروژه‌های در دست اجرای کتابخانه‌های عمومی و گسترش دسترسی مردم به کتاب و خدمات کتابخانه‌ای است.

صالحی با اشاره به اقدامات انجام‌شده در دو سال گذشته گفت: در این مدت حدود ۶۰ پروژه کتابخانه‌ای با بیش از ۲۵ هزار مترمربع زیربنا افتتاح شده و حدود ۶۵ کتابخانه عمومی نیز با بیش از ۶۵ هزار مترمربع، بازطراحی و بهسازی شده‌اند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: با وجود این اقدامات، کتابخانه‌های مستقر پاسخگوی همه نیاز‌ها نیستند؛ چراکه برخی مناطق از دسترسی مناسب به کتابخانه برخوردار نیستند و تکمیل پروژه‌های عمرانی نیز به زمان نیاز دارد. در حال حاضر حدود ۳۰۰ پروژه در حوزه کتابخانه‌های عمومی در دست اجراست که تکمیل آنها می‌تواند حدود ۳۰۰ هزار مترمربع به زیربنای کتابخانه‌های کشور اضافه کند.

وی کتابخانه‌های سیار را یکی از راهکار‌های تحقق عدالت فرهنگی دانست و تصریح کرد: کتابخانه‌های سیار می‌توانند به‌عنوان مکمل کتابخانه‌های ثابت، دسترسی سریع‌تر و پایدارتر مردم به کتاب و کتابخوانی را فراهم کنند و این رویکرد در این دوره به‌طور جدی دنبال شده است.

صالحی با اشاره به افزایش تعداد کتابخانه‌های سیار کشور گفت: در ابتدای دولت چهاردهم حدود ۵۷ کتابخانه سیار داشتیم که پیش از افتتاح امروز این تعداد به ۷۸ کتابخانه رسیده بود و با افتتاح چهار کتابخانه جدید، شمار کتابخانه‌های سیار کشور به ۸۲ باب رسید.

وی افزود: حدود ۴۵ خودرو نیز تهیه شده و آماده تجهیز است و امیدواریم با استفاده از این ظرفیت، تا پایان سال تعداد نقاط استقرار کتابخانه‌های سیار به حدود دو برابر برسد. این روند همچنان ادامه خواهد داشت؛ چراکه کتابخانه‌های سیار را مکملی برای دسترسی سریع‌تر و پایدارتر مردم به کتاب و کتابخوانی می‌دانیم.

خیرین؛ ظرفیت مهم توسعه کتابخانه‌ها
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با تأکید بر ضرورت افزایش مشارکت مردم و خیرین در حوزه کتابخانه‌سازی اظهار داشت: مدرسه، کتابخانه و مسجد سه رکن مهم هویت فرهنگی جامعه هستند.

صالحی گفت: همان‌گونه که خیرین در دهه‌های گذشته در ساخت و توسعه مساجد مشارکت داشته‌اند و در دو سه دهه اخیر نیز خیرین مدرسه‌ساز نقش مؤثری در گسترش فضا‌های آموزشی ایفا کرده‌اند، امروز کتابخانه‌ها نیز به‌عنوان رکن مهم هویت فرهنگی جامعه نیازمند مشارکت بیشتر خیرین و مردم هستند.

وی کتابخانه و کتاب را فراتر از یک سرگرمی دانست و افزود: کتاب در ساختن انسان نقش دارد و هر اندازه کودکان، نوجوانان، جوانان، میانسالان و سالمندان با کتاب و کتابخانه مأنوس‌تر شوند، زمینه رشد و تعالی انسانی نیز بیشتر فراهم خواهد شد.

صالحی مشارکت خیرین را عاملی برای سرعت بخشیدن به تکمیل پروژه‌های کتابخانه‌ای عنوان کرد و گفت: کتابخانه‌های سیار نیز به دلیل ساختار جمع‌وجورتر و نیاز کمتر به منابع مالی، فرصت مناسبی برای خیرینی هستند که علاقه‌مندند در زمان حیات یا از طریق وصیت‌نامه خود، اثری ماندگار در حوزه فرهنگی برجای بگذارند.

وی ادامه داد: یک کتابخانه سیار می‌تواند کتاب را به روستا‌ها و مناطق محروم ببرد و از این طریق، هم یک خیر معنوی و هم یک خیر فرهنگی برای مشارکت‌کنندگان ایجاد کند.
اصلاح قانون کتابخانه‌های عمومی در مسیر بررسی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره طرح اصلاح قانون تأسیس و نحوه اداره کتابخانه‌های عمومی نیز گفت: همکاران ما در این زمینه تمام تلاش خود را به‌کار گرفته‌اند و این طرح در حال طی مراحل و رفت‌وآمد میان بخش‌های مختلف است.

وی با اشاره به ضرورت بررسی دقیق ابعاد این طرح افزود: در شرایطی که سیاست‌های کلی کشور بر چابک‌سازی ساختار‌ها و پرهیز از ایجاد ساختار‌های جدید تأکید دارد، تلاش می‌شود این موضوع با دقت و با در نظر گرفتن ملاحظات موجود دنبال شود تا ضمن رفع مسائل و نیاز‌های حوزه کتابخانه‌های عمومی، روند بررسی و تصویب طرح نیز با سرعت بیشتری پیش برود.

صالحی ابراز امیدواری کرد با پیگیری‌های انجام‌شده و همکاری دستگاه‌های مرتبط، این طرح در سریع‌ترین زمان ممکن به نتیجه برسد و زمینه برای تقویت و توسعه کتابخانه‌های عمومی کشور فراهم شود.

کتابخانه‌ها باید با هوش مصنوعی همراه شوند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تحولات شتابان فناوری و گسترش هوش مصنوعی، بر ضرورت همراه شدن کتابخانه‌های عمومی با فناوری‌های نوین تأکید کرد.

صالحی گفت: فناوری‌های جدید و هوش مصنوعی در حال تغییر فضای جهان هستند و این تحولات می‌تواند بر نوع کتاب خواندن و شیوه مطالعه مردم نیز تأثیر بگذارد؛ از این رو کتابخانه‌های عمومی باید متناسب با این تغییرات حرکت کنند و خود را با نیاز‌های نسل جدید هماهنگ سازند.

وی افزود: امیدواریم در دو سال آینده در ارتباط میان کتابخانه‌ها و حوزه فناوری، یک نقطه عطف ایجاد شود. البته در این زمینه سامانه‌ها و زیرساخت‌هایی ایجاد و فراهم شده است، اما انتظار می‌رود این حرکت با شتاب بیشتری ادامه پیدا کند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: کتابخانه و کتابخوانی در یک دوره گذار قرار دارند و باید متناسب با نسلی که با فناوری‌های جدید زندگی می‌کند، به سمت فناوری‌های نوین و زیست‌بوم جدید فناوری، از جمله هوش مصنوعی، حرکت کنند.

نمایشگاه کتاب؛ از فضای مجازی تا تجربه حضوری
صالحی درباره برگزاری نمایشگاه کتاب نیز گفت: امسال نمایشگاه کتاب را به‌صورت مجازی برگزار کردیم که یکی از مهم‌ترین مزیت‌های آن، دسترسی گسترده مردم از نقاط مختلف کشور بود؛ به‌گونه‌ای که علاقه‌مندان از روستا‌ها و شهر‌های دورافتاده نیز امکان حضور و استفاده از ظرفیت‌های نمایشگاه را داشتند.

وی افزود: البته نمایشگاه حضوری نیز مزایای خاص خود را دارد؛ چراکه نمایشگاه کتاب صرفاً محل عرضه و خرید کتاب نیست، بلکه یک باشگاه فرهنگی است و در کنار آن، رویداد‌ها و اتفاقات فرهنگی مختلفی شکل می‌گیرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به احتمال برگزاری نمایشگاه حضوری کتاب ادامه داد: تلاش ما بر این است که نمایشگاه کتاب به‌صورت حضوری نیز برپا شود، اما در حال حاضر برگزاری آن قطعی نشده و موضوع در دست بررسی است.

کتابخانه سیار جایگزین کتابخانه ثابت نیست
صالحی در پایان با تأکید بر اینکه کتابخانه‌های سیار جایگزین کتابخانه‌های ثابت نیستند، اظهار داشت: کتابخانه‌های سیار قرار نیست جای کتابخانه‌های ثابت را بگیرند، بلکه مکمل آنها هستند و می‌توانند در مناطقی که امکان دسترسی سریع به کتابخانه‌های مستقر وجود ندارد، خدمات کتابخانه‌ای را در اختیار مردم قرار دهند.

وی خاطرنشان کرد: توسعه کتابخانه‌های سیار در کنار تکمیل پروژه‌های کتابخانه‌ای، می‌تواند دسترسی عادلانه‌تر مردم به کتاب و خدمات فرهنگی را فراهم کند و زمینه ارتباط بیشتر اقشار مختلف جامعه، به‌ویژه کودکان و نوجوانان، با کتاب و کتابخوانی را فراهم سازد.

انتهای پیام/ 121

نظر شما
captcha
پربیننده ها
آخرین اخبار