به گزارش گروه بینالملل دفاع پرس، انعکاس وارونه یا غیر واقع بینانه جلوه دادن برخی حوادث در بسیاری از مواقع امنیت جهانی را به مخاطره میاندازد و عامل گسترش روحیه پشتیبانی از جنگ میشود. چنانچه به واسطه دیپلماسی رسانهای آمریکا بعد از حادثه یازدهم سپتامبر که با حمایت همه جانبه رسانههای این کشور عمدتاً علیه کشورهای افغانستان و عراق صورت گرفت، تحت فضای رسانهای 60 درصد مردم آمریکا به این باور رسیدند که در عراق سلاحهای کشتار جمعی پیدا شده و افکار عمومی دنیا نیز از دخالت نظامی آمریکا در دو کشور افغانستان و عراق حمایت میکنند.
در همین رابطه «امیرعلی ابوالفتح» کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرنگار دفاع پرس، با بیان اینکه شیوههای مختلف دیپلماسی رسانهای شامل سخنرانی، کمکهای انسان دوستانه، فعالیتهای فرهنگی و مبادلات علمی است، اظهار داشت: دیپلماسی رسانهای یکی از شیوههای تاثیرگذار بر سیاست خارجی کشورها است؛ یعنی آنها بدون اینکه افکار عمومی را اقناع نکنند، نمیتوانند اهداف خودشان را در جامعه هدف محقق سازند.
کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به اینکه بیست سال پیش بحث دیپلماسی رسانهای بیش از پیش مطرح شد، افزود: بیست سال پیش دیپلماسی عمومی در چهارچوب فعالیتهای رسمی دیپلماتها صورت میگرفت اما بعدها احساس نیاز شد تا جهت انجام اقدامی در جامعه هدف اول باید افکار عمومی آن جامعه یا کشور را آماده کرد، یعنی اگر خصومتهایی وجود دارد، خصومتها کاهش پیدا کند و اگر دوستیهایی وجود دارد، این دوستیها نیز تقویت شود تا امکان برنامهریزی برای سایر بخشهایی مثل نظامی، اقتصادی و سیاسی فراهم شود.
ابوالفتح در ادامه تصریح کرد: آمریکا دیپلماسی رسانهای را مخصوصا در منطقه غرب آسیا، منطقهای که احساسات ضد آمریکایی در آن زیاد و منافع زیادی برای خود در این منطقه تعریف کرده، فعال نمودهاست تا شاید از شدت خصومت و دشمنی علیه آمریکا در منطقه کاسته شود.
وی گفت: فعالیتهای رسانهای آمریکا نسبت به سایر رقیبان خود در منطقه غرب آسیا بیشتر است چراکه این کشور رسانههای زیادی به زبانهای محلی راهاندازی کرده تا از طریق تماس با فعالان اجتماعی و کارهای تبلیغاتی، نگرش مردم منطقه را نسبت به خود تغییر دهد.
ابوالفتح در خصوص نحوه سوء استفاده آمریکاییها از تودههای ناراضی از دولت مرکزی در راستای عملیاتی کردن طرح «خاورمیانه بزرگ» خاطرنشان کرد: این نوع حربه آمریکا در رسیدن به اهداف خود بستگی به حکومتی دارد که آنها با آن در تماس هستند، اگر آمریکا با هر کشوری در حالت تقابل و تهاجم باشد، قطعا از هر ابزاری علیه آن استفاده میکند. به عنوان مثال اگر آمریکاییها با دولت عراق اختلاف داشته باشند، قطعا از همه ابزارهای ممکن از جمله نزدیک شدن به تودههای ناراضی استفاده خواهند کرد اما اگر با دولت مرکزی در حالت تعامل و دوستی باشند نه تنها از گروههای ناراضی حمایت نمیکنند بلکه در جهت سرکوبی آنها نیز تلاش خواهند کرد.
وی افزود: آمریکاییها در عربستان (که متحد آنها در منطقه است) از گروههای شیعه که مخالف حکومت مرکزی هستند نه تنها حمایت نمیکنند بلکه سعی دارند که در سرکوب گروههای شیعه به دولت مرکزی کمک کنند.
ابوالفتح گفت: آمریکاییها تلاش میکنند، جریانهای ناراضی و یا جریانهایی را که با ساختار سیاسی حاکم در کشورها مطابقت ندارند، تقویت کنند تا بتواند دولت مرکزی را تضعیف یا مجبور به تغییر روش در قبال منافع آنها کنند.
کارشناس مسائل بینالملل عملکرد آمریکاییها را در حوزه دیپلماسی عمومی و تبلیغات رسمی که در داخل این کشور انجام میشود تا مردم باور کنند در عراق سلاح کشتار جمعی وجود داشته و ایران هم حامی تروریسم است، تا حدودی موفق دانست و افزود: اما اگر مخاطب خارجی را در نظر بگیریم و بگوییم آیا مردم غرب آسیا باور کردند که علت حمله آمریکا به عراق گسترش دموکراسی بودهاست و یا گروههای مقاومت در لبنان و فلسطین تروریست هستند، میتوان گفت، با وجود اینکه آمریکاییها در این حوزه تلاش زیادی میکنند تا بتوانند افکار عمومی را با خودشان همراه کنند، اما تاکنون به نتیجه مطلوبی در این زمینه نرسیدهاند.
وی گفت: میزان نارضایتی مردم از آمریکاییها در کشورهایی مثل عربستان، پاکستان، مصر و ترکیه که رابطه خوبی با آنها دارند، بسیار بالا است. به عنوان مثل 90 درصد افکار عمومی در پاکستان و 80 درصد نیز در عربستان با آمریکاییها همراه نیستند، این درحالی است که آنها هزینههای زیادی در این زمینه صرف کردهاند.
کارشناس مسائل بینالملل اظهار داشت: بالا بودن میزان نارضایتی در نظرسنجیها نسبت به آمریکا نشان میدهد که آنها در بخشی از دیپلماسی عمومی و رسانهای موفق نبودهاند.
ابوالفتح با بیان اینکه میزان اقدامات ناخرسند آمریکاییها در غرب آسیا به قدری زیاد است که علیرغم این همه تبلیغات افکار عمومی قانع نمیشوند، تصریح کرد: آمریکاییها هر کاری بکنند این اتهام بر پیشانی آنها هک شده است که آنها از رژیم اشغالگر قدس حمایت میکنند؛ رژیمی که سرزمین مسلمانان را تصاحب کرده و فلسطینیهای بیگناه را روزانه میکشد.
کارشناس مسائل بینالملل در ادامه افزود: با توجه به اینکه آگاهی مردم افزایش یافته و رسانههای مختلفی هم راهاندازی شده لذا فرصت جهت دهی و کانالیزه کردن افکار عمومی دیگر دشوار شدهاست و این سخت است که دیپلماسی عمومی آمریکاییها بتواند مثل دهه 60 و 70 که رهبری اخلاقی جهان غرب را داشت بازهم داشته باشد چراکه تردیدهای اخلاقی زیادی نسبت به آمریکا در کشورهایی که با دولتهای آنها تعامل دارند، ایجاد شدهاست.
وی در رابطه با پیام تبریک «باراک اوباما» به مسلمانان به مناسبت حلول ماه مبارک رمضان نیز خاطرنشان کرد: پیام تبریک «باراک اوباما» به مسلمانان، پیام جدیدی نیست. چراکه دولتهای قبلی آمریکا طی سالهای گذشته نیز تلاش کردهاند تا با مسلمانان رابطه داشته باشند چون 3 درصد جمعیت آمریکا را مسلمانان تشکیل میدهند.
کارشناس مسائل بینالملل در پایان با بیان اینکه آمریکا مناسبات گستردهای با کشورهای مسلمان دارد، تصریح کرد: آمریکا نیاز دارد نسبت به علایق و مناسبتهای اسلامی خودش را محترم نشان دهد. ماه مبارک رمضان یکی از ماههای مهم اسلام است. آمریکاییها در این ماه مراسم افطاری برگزارمیکنند، پیام تبریک ارسال میکنند و عید فطر را نیز به مسلمانان تبریک میگویند. البته این اقدامات نشانه بهبود روابط آمریکاییها با مسلمانان نیست چرا که همزمان در برخی از کشورها مسلمانان با حمایت آمریکاییها کشته میشوند و آمریکاییها تبلیغاتی را علیه مسلمانان انجام میدهند که به صورت مستقیم و غیر مستقیم در راستای اسلام ستیزی و اسلام هراسی است.