"صنایع دستی و میراث فرهنگی" از نگاه رهبر معظم انقلاب:

باید با سیاست‌گذاری صحیح راه ورود تولید هنرمندان ایرانی را به بازارهای جهانی هموار ساخت

گزیده‌ای از بیانات مقام معظم رهبری درخصوص صنایع دستی و میراث فرهنگی به مناسبت روز صنایع دستی را در ذیل می‌خوانید.
کد خبر: ۸۶۶۹۵
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۷:۵۸ - 09June 2016

باید با سیاست‌گذاری صحیح راه ورود تولید هنرمندان ایرانی را به بازارهای جهانی هموار ساخت

به گزارش خبرنگار اخبار داخلی دفاع پرس؛ گزیدهای از بیانات مقام معظم رهبری درخصوص صنایع دستی و میراث فرهنگی به مناسبت روز صنایع دستی به شرح ذیل است:

توجه به جاذبههای گردشگرىِ ناشناخته

این منطقه که امروز به نام «خراسان شمالی» شناخته میشود، یکی از مناطق مهم خراسان است؛ هم از جهت موقعیت جغرافیائی و طبیعی، و هم از جهت خصوصیات مردمی و انسانی و فرهنگها و خلقیات و رفتار. این خصوصیات را از دیرباز در مردم این منطقهی مهم و حساس شناختهایم؛ استانی با طبیعت زیبا، با منابع طبیعی غنی و متنوع، با عمق و غنای فرهنگىِ کاملاً برجسته و ممتاز، با استعداد فراوان کشاورزی و دامی و سایر فعالیتهای مربوط به منطقه، با جاذبههای گردشگرىِ متأسفانه ناشناخته - که بسیاری از مردم کشور هنوز جاذبههای گردشگری این منطقه را درست نمیشناسند - و یکی از برترین خصوصیات، عبور سالیانه میلیونها مردم مسافرِ مشتاق بارگاه علیبنموسی الرضا (علیه ءالاف التّحیّة و الثّناء). با این خصوصیات جغرافیائی و منطقهای، منطقه خراسان شمالی دارای موقعیت حساسی است. (1391.7.19)

اولویت دادن به گردشگری

با اولویت دادن به گردشگری منطقه و برنامهریزی برای بازدید حداقل بخشی از زوار امام هشتم از جاذبههای مهم گردشگری استان، به بهبود اوضاع عمومی خراسان شمالی همت گمارید. (1391.7.26)

میراث گذشته ما سرشار از افتخارات علمی است

سالهای متمادی روی این قضیه کار شد. از حدود صد و پنجاه سال پیش که بتدریج فرهنگ غربی، روش غربی، نمودارهای تمدن غربی و پیشرفت فناوری غربی وارد کشور شد، بتدریج این مسئله جا افتاد؛ هم گفته شد و تأکید شد، هم در عمل اینجور معلوم شد که از ایرانی کاری برنمیآید. فراموش کردند که تاریخ ما، میراث گذشته ما سرشار از افتخارات علمی است. آن روزی که در دنیای غرب خبری نبود، آن روزی که آنجا اگر یک پیشرفت علمی به وجود میآمد، یک کشف علمی میشد، کاشف را به جرم جادوگری آتش میزدند، آن روزی که تاریکی علمیِ مطلق بر منطقه اروپا حاکم بود - که در این زمینه حرفها هست - آن روز کشور ما پیشرو کشورهای اسلامی بوده. این پیشرفتها مال دنیای اسلام است، اما ایران پیشانی کشورهای اسلامی بود در پیشرفتهای گوناگون علمی؛ در فلسفه، در علوم عقلی، حتّی در علوم شرعی، در فقه، در حدیث. بیشترین کتابهای حدیث در آن دورهها - چه حدیث اهل سنت، چه حدیث شیعه - مال ایرانیهاست؛ نویسندگان ایرانی، محدثین ایرانی، فقهای ایرانی؛ آن وقت تا برسد به علوم طبیعی، در پزشکی، در داروسازی، در مهندسی، در ستارهشناسی و در بقیهی علوم. خب، این گذشته ماست؛ این نشاندهنده وجود یک استعداد برتر و یک ذخیره استعدادیِ سرشار در این منطقهی از جغرافیای عالم است. ما چرا باید این را فراموش میکردیم؟ فراموش کردیم. امروز میخواهیم نشان بدهیم که اینجوری نیست. (1390.7.26)

ظرفیتهای فوق العاده ایران

کشور ایران شأنش خیلی بالاتر از این است که به عنوان یک کشور درجه دوم در دنیا محسوب شود. این کشور باید در سطح بالای کشورها و ملت ها قرار داشته باشد. سابقه تاریخی ما، میراث فرهنگی ما، تواناییهای مردمی ما ، ظرفیتهای طبیعی ما، همه به ما این را املاء و دیکته میکنند. (1390.5.26)     

اهتمام به مسئله صنایع دستی

همه جا شنیده بودیم زنان قم و مردان قم افتخار میکردند به این فرشهایی که در اینجا بافته می شد و معروف بود، میگفتند «فرش نخ فرنگ»؛ نمیدانم حالا هم به همان صورت معروف است و گفته میشود یا نه. به مسئله فرششان، به مسئله صنایع دستیِ دیگرشان اهتمام ورزیده شود؛ این میتواند مردم را از درون زندگی خودشان بهره مند و مرفه کند. (1389.8.5)  

تبلیغات صحیح برای گردشگری

من تصورم این است که اگر مسئولین کشور و مسئولین استان بتوانند از همین مسئله گردشگری به شکل درست، با تبلیغات صحیح و با جهت گیریِ صحیح استفاده کنند، درآمد آن استان را از همه ی معونههای دیگر بی نیاز میکند. مسئله گردشگری خیلی مهم است. (1387.2.18)  

محصول سرپنجه هنرمند ایرانی

بناهای باستانی مربوط به قبل از اسلام، تخت جمشید و بقیه، انسان از دو نظر ممکن است به این مراکز باستانی نگاه کند اینها را باید از هم تفکیک کرد. یک نگاه این است که اینها متعلق به جباران تاریخ بوده، از این جهت نگاه منفی به اینها هست. یک جنبه دیگر هم وجود دارد و آن این است که این بناها محصول سرپنجه هنرمند ایرانی است؛ محصول فکر راقی و روشن بین ایرانی است در سالها و قرن ها پیش از این؛ این جنبه ی مثبت قضیه است.(1387.2.18)  

بناهای تاریخی ، افتخار ملت ایران

همه بناهایی که از لحاظ تاریخی چه در اینجا، چه در اصفهان، چه در بقیه نقاط کشور، وجود دارد، از این قبیل است. درست است که جباران استفاده کردند، اما خالق و آفریننده این مجموعه ها کیست؟ ذهن ایرانی است، سرانگشت هنرمند ایرانی است، روحیه بلندنظر ایرانی است، ابتکار و ذوق ایرانی است؛ این برای یک ملت افتخار است. (1387.2.18)  

نشان دادن نقاط مثبت گذشته

یک نفری برای من نقل میکرد، می گفت رفته بودیم یونان ما را به مراکز گردشگری گوناگون میبردند و آنها را به ما نشان می دادند؛ از جمله به نقطه ای بردند، گفتند اینجا همان جایی است که سپاهیان ایرانی آمدند اینجا، از ما شکست خوردند. مردم را به یک بیابان خالی می برند و نشان می دهند که اینجا آنجایی است که ایرانی ها در آن دوره لشکرکشی کردند و در اینجا شکست خوردند. یک فضای خالی را نشان می دهند، یک مادههای تاریخی را با یک فضای خالی اثبات می کنند. خوب اینجا نزدیکی کازرون، آن طوری که شنیدم، مجسمه  والرین است، امپراتور روم ، که زانو زده در مقابل پادشاه ایران. خیلی خوب، اینجا را بروید نشان بدهید؛ این به آن در! این همه نقاط مثبتی که می تواند گذشته ی ما را نشان بدهد. (1387.2.18)  

ضرورت کار روی مسئله گردشگری

روی مسئله گردشگری حتماً بایستی کار شود؛ هم در زمینه مزارات اسلامی که بهترینش را شما در اینجا دارید، هم به وسیله مفاخر ادبی و هنری ما که شما عالی ترینش یعنی حافظ و سعدی را اینجا دارید، هم در زمینه آنچه که در گذشته تاریخ وجود داشته است. (1387.2.18)  

معرفی مفاخر تاریخی ایران

در دنیا از چیزهایی که جنبه افتخار آمیز هم ندارد، گاهی اوقات به عنوان مفاخر تاریخی استفاده می کنند. آن کسانی که مفاخر تاریخی را ندارند، برای خودشان خلق می کنند! ما این همه مفاخر تاریخی داریم. این همه چیزهایی که مایه تفاخر ملت ایران است، اعتماد به نفس ملت ایران است، چرا اینها را نشان ندهیم. (1387.2.18)

بهرمندی از گنجینههای میراث فرهنگی

ما احتیاج داریم به امید، به شوق، به کار به اعتماد به نفس، به کم کردن تکیه بر بیگانگان  به فرهنگشان به رفتارشان به بخشنامههای فکری و فرهنگی شان، ما احتیاج داریم به جوشیدن از درون به استخراج گنجینههایی که در میراث فرهنگی ماست. (1387.2.18)    

میراث عظیم فرهنگی

این همه منابع طبیعی، این میراث عظیم فرهنگی، این نیروی انسانی کارآمد و با استعداد، این بازار بزرگ برای محصولات غربی، این نفت و گاز ارزشمندی که در این کشور هست، اینها وسوسه کننده قدرتهای استکباری است. میخواهند بر اینها تسلط کامل داشته باشند. اما بیداری امت اسلامی مانع این است.(1384.2.6)

سیاست گذاری صحیح در عرصه صنایع دستی

باید با سرمایه گذاری جدی صنایع دستی استان را رونق کامل داد و با سیاست گذاری صحیح راه ورود گسترده تولیدات هنرمندان ایرانی را به بازارهای جهانی هموار ساخت. (1383.4.19)   

احساس هویت

مقیدم در همه دیدارهای استانی، اجمالی از شناسنامه آن شهرستان را به یاد مردم عزیز آن خطه بیاورم تا احساس افتخار و هویت و شخصیت کنند. امروز یکی از برنامه های اصلی دشمن، جنگ روانی برای کوبیدن احساس هویت و شخصیت ملت عزیز ماست. (1383.4.15)  

اوج هنر معماری

آثار تاریخی و باستانی نشان دهنده اوج هنر معماری در میان این مردم در طول تاریخ گذشته است. اینها چیزهایی است که گذشته تاریخی یک ملت را رنگ و رونق می بخشد و مردم می توانند گذشته، تاریخ و ریشههای خود را پیدا کنند. (1382.7.21)    

ملتی که آفریننده افتخارات و ارزش هاست

کشور بزرگ و ملت عظیم الشأن ما علاوه بر جهات تاریخی و فرهنگی و میراث بسیار گران قیمتی که از گذشته دارد، خود او آفریننده افتخارات و ارزشهاست. (1382.2.15)       

ضرورت تحول اخلاقی در کشوری با میراث ارزشمند

در شرایط کنونی که ما برخوردار از کشوری بزرگ و با عظمت، دارای سابقه تاریخی مهم با فرهنگ بسیار متعالی و درخشان در طول تاریخ، با میراث ارزشمندی از گذشته و با ثروت های فراوان مادی، ملتی با این عظمت زندگی می کند، جا دارد که مردم ما، تحول اخلاقی را در خودشان به وجود آورند. (1373.1.1)  

ادبیات و میراث فرهنگی

ادبیات در حقیقت رابط میراث فرهنگی یک کشور از نسلی به نسل دیگر است؛ که اگر نباشد، ما میتوانیم پزشک و مهندس و صنعتگر و عالم داشته باشیم، اما برای دنیای دیگری؛ نه برای دنیای این جامعه و این مرزوبوم. (1370.12.5)

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار