به گزارش دفاع پرس از بوشهر، مسجدالنبی(ص) بندر بوشهر از مراکزی است که می توان به عنوان یک پایگاه نمونه فرهنگی از آن یاد کرد. با هم نگاهی به این مسجد و فعالیت های آن در مناسبت های مختلف داریم.
قبه الصخره از مهمترین آثار معماری اسلامی بعد از مسجدالاقصی در بیتالمقدس و از قدیمیترین نمونههای هنر معماری تمدن اسلامی است. مسجدالنبی(ص) بوشهر که به همت کارکنان نیروی دریایی ساخته شد و نخستین مسجدی است که با این معماری در ایران طراحی شده است و جدا از هشتضلعی بودن آن، رنگ، سنگ و تزیینات، معماری پنجرهها، دربهای ورودی نیز سعی شده است شبیه قبه الصخره باشد.
ساخت مسجد از صدر اسلام مورد توجه و اهتمام فراوان مسلمین بوده است و این مکان علاوه بر کارکردهای مذهبی به عنوان مرکزی برای بسیاری از فعالیتهای اجتماعی مورد توجه بوده است و مسجدالنبی (ص) بوشهر نیز از این موضوع مستثنی نیست و دارای بخشها و امکانات مناسب فرهنگی، آموزشی و اداری است. کتابخانه، سالنهای مطالعه، فضای آموزشی مجزا برای بانوان و آقایان، عرضه محصولات رایانهای و فرهنگی و... از جمله بخشهای این بناست که به غنای آن افزوده است. محوطه بزرگ جلو و پشت مسجد نیز در ماه محرم و صفر، هفته دفاع مقدس و... برای برگزاری نمایشگاهها، تعزیه و دیگر مراسمها مورد استفاده قرار میگیرد.
مساحت تقریبی مسجدالنبی(ص) 19 هزار مترمربع است و در منطقهای بنا شده است که امکان برپایی نماز جماعت چند هزار نمازگزار در آن وجود دارد.
کارکنان نیروی دریایی و خانوادههای آنان، فرزندانشان را برای حضور در مسجد، آموزش قرآن و کمک به برگزاری مراسم و... تشویق می کنند و در طول سال، اعیاد و عزاداریها مردم حضور پرشوری در این مراسمها داشته و آذینبندی مساجد در اعیاد یا سیاهپوش کردن در عزاداریها انجام میشود و در روزهای جمعه سرویس اتوبوس برای کارکنان و خانواده برای رفتن به نماز جمعه از این مسجد مهیا است.
تقریباً از تمام محله پایگاه دریایی دو مناره مجموعه فرهنگی مذهبی بزرگ مسجدالنبی (ص) پیداست و شما پس از گذر از چهارطاقی ورودی که مجموعهای زیبا از گچبری و حجاری است وارد حیاط بزرگ مسجد میشوید و چشمتان به حوض مسجد و آب نمایی که در مرکز حیاط است میافتد، بیدرنگ این فضا شما را به برگزاری مراسم شبانه در محرم و صفر میبرد، صدای گروه سنج دمام زنی و رفتن به دستههای زنجیرزنی و سینهزنی و آرزوی دست گرفتن پرچم امام حسین(ع) و جلوتر از دسته راه رفتن ... در دهه محرم اینجا غوغایی است.
هر محله و هر یگان یک دسته بزرگ چند صد نفرِی دارد، در محله بزرگ پایگاه دریایی همه نوع قشری از جایجای کشور هستند حتی شما دستههای مخصوصی مثل دسته زنجیرزنی خراسانیها، کرد ها و لرها را میبینید که به شیوه خاص خود زنجیرزنی انجام میدهند و این صحنهها را به جز در قاب تلویزیون نمیتوانید یکجا ببینید و شما شاهد انواع عزاداری با رسمها و شیوههای متفاوت در یک زمان با شور حال خاصی بودید که صحنههای باشکوهی است.
هیجان خاصی دارد با دستههای زنجیرزنی بزرگ، زنجیر بزنی و در آن دستهها باشی، حرکت همه دستهها زمانی مشخص دارد و دستهها از محله یا یگان خود شروع به حرکت میکنند و در آخر همگی وارد مسجدالنبی (ص) میشوند و نظم دادن به این اجتماع بزرگ عزاداری وظیفه دژبان پایگاه است. نوحهخوان اصلی که بر روی صحن ایستاده بود با ورود هر دسته که جمعیتی بین 100 تا 800 نفر داشت از بلندگو اعلام میکند: زنجیرزنان خوشآمدید، خوشآمدید و همهی نگاهها به درب ورودی میچرخید تا ببینند کدام دسته است و از کجاست، اگر آن دسته نوحهخوان مخصوص به خود را داشت، شروع به خواندن با همان لهجه میکرد.
چه شور و حالی دارد آن ایام...
همه خانوادهها دور تا دور مسجد حلقه میزنند و برای بانوان صندلیهای چیده شده بود برای تماشای دستهها، همهی ساکنین میآیند جمعیت بسیاری...
در پایان مراسم دستهها باید در جایگاه خاصی جمع شوند و این کار به سرپرستی یک نفر برای راهنمایی دستهها برای قرار گرفتن در جایگاه مخصوص انجام شود، چه غوغایی است وقتی همه دستهها یکی میشوند و در آخر مراسم دستهها شروع به سینهزنی و پس از آن سینهزنی سنتی بوشهری میکنند.
حیاط بزرگ مسجد در روزهای دیگر نیز همچنان باصفا و پرشور است، در طول سال هر عصر و شب همه بچهها در حیاط مسجد کنار حوض مشغول بازی کردن بودن فوتبال و... هستند.
در هنگام اذان مغرب موقع ورود به مسجد یک امانت داری کفش است که بچهها ذوق میکنند که خودشان را سریع امانتداری کفش برسانند و کفشهای نمازگزاران را گرفته و شماره جا کفشی را به نمازگزاران بدهند.