به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس به نقل ازهفته نامه صبح صادق، دکتر مژگان کریمی زارچی جراح و متخصص زنان و فوقتخصص سرطانهای زنان که جوانترین عضو انجمن سرطانهای زنان اروپا است، سر گروه نمونه حلقه صالحین بسیج جامعه پزشکی بوده و سال گذشته هم در محضر رهبر معظم انقلاب بهعنوان بسیجی نخبه و نمونه به ایراد سخن پرداخته است.
با وجود آنکه ۳۷ سال بیشتر سن ندارد؛ ولی توانسته مدارج علمی را یکی پس از دیگری با موفقیت پشتسر بگذارد و حتی دو بار نیز نامزد منتخب جوانترین زن پژوهشگر جهان از سوی یونسکو شود. با این بهانه گفتو گویی را با وی انجام دادیم که در ادامه آمده است.
* از چه سالی حلقههای صالحین را راهاندازی کردید و حضور در این حلقه چه نتایجی داشته است؟
اوایل سال ۸۹ وارد بسیج شدم، ولی فعالیت در حلقه صالحین را از اواخر سال ۹۰ شروع کردم و اکنون تقریباً دوسال و نیم است که هر ماه این جلسات برگزار میشود و اعضای آن که ۲۳ نفر هستند، شامل دستیاران تخصصی زنان میشوند.
خوشبختانه طی این مدت توانستیم از نظر فرهنگی و رفتار با بیماران و حتی از نظر آموزشی، شرکتکنندگان در حلقه صالحین را ارتقا دهیم. بهعبارت دیگر حضور در حلقههای صالحین سبب شده تا شرکتکنندگان از نظر رفتار و گفتار با کسب نمرات خوب آموزشی و موفقیتهای علمی نتایج خوبی را کسب کنند؛ این موفقیتها سبب شد تا ما در قالب طرحی تحقیقاتی به اثبات آن بپردازیم.
* شما بهعنوان یکی از بانوان موفق کشورمان چه فعالیتهای علمی داشتهاید؟
در رابطه با فعالیتهای علمی، از سال ۲۰۰۷ (۱۳۸۶) تاکنون ۶۲ مقاله خارجی بینالمللی دارم که در سایت معتبر «پاپ مد» قابل دسترسی است. (این سایت فقط مقالات علمی معتبر را منتشر میکند.) علاوه بر این سه کتاب منتشر کردم و ۸ تا ۱۰ مقاله هم در دست انتشار قرار دارم. همچنین در بیش از ۱۵ کنگره خارجی و ۵۰ کنگره داخلی نیز ارائه سخنرانی و پوستر داشتم. از سوی دیگر موفق شدم بیشترین فعالیت پژوهشی را در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام دهم و بهواسطه فعالیتهای علمی- پژوهشی، جزو داوران منتخب جشنواره رازی نیز باشم.
* سه کتابی که اشاره کردید، چه کتابهایی هستند؟
«آنچه زنان و دختران باید بدانند»، «غربالگری سرطانهای زنان» و «تازههای آنکولوژی زنان» عناوین کتابهایی است که منتشر شدهاند و کتاب دیگری که در حال نگارش آن هستم «تغذیه و سرطان» نام دارد.
* مقالاتی که تاکنون ارائه دادهاید، چقدر کاربردی بودهاند؟
یکی از نتایج مقالاتی که ارائه دادم، ایجاد انگیزه در محققان و پژوهشگران برای کار بر روی حفظ باروری بیماران جوانی که دچار سرطان هستند، است. در این رابطه پژوهشکده علوم تولید مثل در یزد در زمینه فریز کردن نسج تخمدان برای حفظ باروی در زنان یا زوجینی که دچار سرطان میشوند و بچهدار نشدهاند، شروع بهکار کرده و بر همین مبنا چندین مقاله نوشته شده و کارایی آن هم به اثبات رسیده است. بنابراین اگر نتایج این آزمایشها به بار بنشیند، میتوانیم با فریز کردن نسج تخمدان، پیش از شروع درمان سرطانهای زنان، آنها را در بچهدار شدن پس از اتمام دوران درمان، کمک کنیم.
* فعالیتهای علمی ـ- پژوهشی شما چه بازتابی در کشورهای خارجی به دنبال داشته است؟
فعالیتهای علمی که داشتم سبب شده تا به تکرار مجلات بینالمللی که از IS بالایی برخوردارند، تقاضای نوشتن مقاله و شرکت در کنگرههای متعدد را ارائه دهند ولی تاکنون به درخواستهای آنها جواب مثبتی ندادهام. البته از سوی بخش معرفی جوانترین پژوهشگر جهان که از سوی یونسکو اعلام میشود دوبار درخواست ارائه مقاله کردند، ولی با وجود ارسال مقاله به دلایل سیاسی حاضر نشدند تا یک زن پژوهشگر ایرانی را برگزینند.
* برخیها عنوان میکنند افرادی که در بسیج فعالیت میکنند، کسانی هستند که از معلومات علمی بالایی برخوردار نیستند، شما بهعنوان یک پژوهشگر موفق، نقش بسیج را در به دست آوردن موفقیتهایتان چگونه ارزیابی میکنید؟
من از زمانی که وارد بسیج شدم هم در یادگیریهای علمی و هم در آموزش به دانشجویان تخصصی پزشکی (رزیدنت) موفقیتهای خوبی را به دست آوردم. از سوی دیگر خود بیمار هم وقتی میبیند پزشک معالج روحیه بسیجی دارد و به مادیات بها نمیدهد، انگیزه بیشتری برای پیگیری درمان خود پیدا میکند. بنابراین اگر در هر کاری به فعالیتهایمان رنگ خدایی بدهیم، موفقیت آن دو چندان میشود که فعالیت در بسیج چنین حکمی دارد. در واقع تمام موفقیتهایی که داشتهام را ابتدا توفیق الهی و در مرحله دوم ناشی از فعالیت در بسیج میدانم.